Szendrő körül gyalogszerrel
Kattintson valamelyik képre galériánk megtekintéséhez!

2008. október 04-én tartotta meg szakosztályunk, hagyományos gyalogtúráját. A rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan, többféle információs csatornán került meghirdetésre (plakát, képújság, meghívók, személyes szóbeli, telefonos meghívások és internetes hirdetés).
Nagy volt az érdeklődés. Sajnos, a meterológiai előrejelzés miatt az utolsó nap, többen visszamondták részvételüket. Az adott nap 107 fő jelent meg. Nagyobb csoportok érkeztek Debrecenből (25 fő), Aggtelekről (27 fő), Ormosbányáról (22 fő) és szép számmal voltak jelen szakosztályunk tiszteletbeli tagjai.
A vendégház gyülekező helyről 9 órakor indultunk, a 11 kilométer hosszú, 150 méter szintemelkedésű, 9 állomáspontú (1. Németváros, 2. Malom, 3. Református harangtorony, 4. Csáky kastély, 5. Felsővár, 6. Szántó, 7. Tölgyes erdő, 8. Csehipuszta, 9. Bódva folyó) Köleséri tanösvény megtekintésére.
Minden résztvevő kapott útvonalvezető füzetet, így indultunk a Németvárosra, ahol Szendrő rövid története került ismertetésre. Később, az út hátralévő részén, minden fontosabb épület és történeti háttere bemutatásra került. A Kékfestőház Múzeum tárlatvezetése alatt eleredt az eső, ami egész nap nem állt el. A római katolikus templomot csak kívülről szemléltük, a Ferenc napi búcsúra készülődés miatt. Molnár Béla a bányász emlékműnél tartott előadást a bányász történetről. Jósvay István mutatta be a református templomot és a református gyülekezetet. Jártak vendégeink a harangtoronyban is. A Csáky kastély épületegyüttesének külső és belső megtekintése után, a túra útvonalon haladtunk tovább. Közkívánatra 13órakor megszakítva utunkat (áztató eső), nem mentünk a felső várba, hanem visszatértünk a vendégházba.
Meleg tea, szendvics, emléklap, apró ajándékok várták itt a résztvevőket. A nap hátralévő részében, a szakosztály ez évi tevékenységéről projektoros prezentációt láthattak a jelenlévők.
A később érkező aggteleki csoporttal szintén végigjártuk, a már leírt útvonalat, és ők is hasonló ellátásban részesültek, mint az előző csoport.
Késő délutántól estig, már csak a szakosztály tagjai voltak jelen a vendégházban.

A hagyományteremtő pályázaton nyert pénzösszegből az étkezést, és az emléklapokat tudtuk fedezni. A terembérleti díjat, a Köleséri tanösvény kialakításának költségeit, már más forrásból a Komplex Kistérségi Szabadidősport Program pályázati pénzéből fedeztük.

A Szendrő körül gyalogszerrel gyalogos túránk, a pályázati kiírásban megfogalmazott és szakosztályunk által is preferált célokat, megvalósította. Szendrő város kulturális és sportéletét színesítette, öntevékeny, önszerveződő ifjúsági és felnőtt szendrői csoportok bevonásával.
A rendezvény egyéb eredményei:

  • Alkalmunk nyílt vendégül látni a Vitézlő néhány szponzorát és újakra is szert tettünk.
  • Elmélyítettük kapcsolatunkat az aggteleki és ormosbányai csoporttal.
  • Sikerült, néhány újabb szendrőit integrálni a szakosztályba.

Jó alkalmat adott arra, hogy a tagság nagy létszámban összejöjjön és az este során, kellemes körülmények között beszélgessen, ötlet börzét tartson a 2009-es programjaink tervezése kapcsán.