Szendrő Város honlapja

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Árvízkárok helyreállítása és Szendrő város épített környezetének megújítása
ÉMOP-3.2.1/E-11-2011-0056

Kedvezményezett: Szendrő Város Önkormányzata
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 149.345.243 Ft

Kivitelezés ideje: 2012. április 30. - 2013. április 30.

Szendrő várost a Bódva folyó áradása következtében 2010. június 1. napjától az évben már a harmadik, de minden eddiginél nagyobb árvíz sújtotta.
A 2010. nyári káresemények következtében több olyan középület/közterület is súlyos károsodást szenvedett, amelynek helyreállítása sürgetően fontos Szendrő város korábbi szolgáltatási színvonalának helyreállítása szempontjából.

A Projekt elemei:

Hatházi ház felújítása:
A Szendrő, Kovács út 8. sz. alatti ingatlan a Malomárok és Strandárok vonalában helyezkedik el. Az épület udvarán az árvíz időszakában nagy sodrású víz hömpölygött, melynek következtében az épület súlyosan károsodott. Az udvart a víz teljesen elmosta, az épület szerkezeteit meggyengítette, a falakon süllyedések, repedések nyomai láthatók.
Az épület vályog falazatú, földszintes kialakítású, állaga az elmúlt év árvízi időszaka után megromlott. Falazatain a vakolatok megrepedtek, nyílászárói elvetemedtek, tetőszerkezete beázik. A felújítás során szükséges megoldani a rosszminőségű nyílászárók cseréjét fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókra. Felújításra kerül a homlokzat, a tetőhéjalás, a szaniterek és vezetékezésük és a villamos rendszer.
A fafödémről a salakot eltávolítjuk, majd lépésálló hőszigeteléssel látjuk el.
Az épület belső udvarán a tervezettek szerint Semmelrock térkő járdát építünk.


Ravatalozó helyreállítása:
A ravatalozó, mivel a Bódva mellett fekszik, közvetlenül károsodott, főként a térburkolás és kőszórásos parkoló rész. A ravatalozó épület a Bódva patak mellett a Szendrő, Nagyállomás út 631 hrsz ingatlanon található. A ravatalozó épület előtt található 220 m2 alapterületű előtetőt és a hozzá tartozó parkolót a vízsodrás elmosta, az előtető szerkezetét meggyengítette.

A régi előtető elbontást követően épül meg az új előtető, a régi épületrész helyén.

Sportöltöző felújítása és korszerűsítése:
Sportpálya mellett található sportöltöző épület a Szendrő, Marx út 14. szám alatt található. Az épület 130,28 m2 alapterületű, mely az árvíz során megrongálódott, falai átnedvesedtek, a burkolatok megrongálódtak, a szerkezetek, gépészeti rendszerek károsodtak.

A Szendrő Város Önkormányzata a sportöltöző épület felújítását valamint korszerűsítését valósítja meg. A sportöltöző épület vegyes szerkezetű, földszintes kialakítású. Az épület állaga az elmúlt év árvízi időszaka után megromlott. Falazatain a vakolatok megrepedtek, nyílászárói elvetemedtek, tetőszerkezete beázik. A felújítás során a rosszminőségű nyílászárók lecserélésre kerülnek fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókra. Felújításra kerül a homlokzat, a tetőhéjalás, a szaniterek és vezetékezésük, valamint a villamos rendszert.


Uszoda épület heyreállítása:
Szendrő Város Önkormányzata, 3752, Szendrő, Petőfi tér 1-3. szám alatt található uszoda épület felújítását valamint korszerűsítését tervezi megvalósítani. Az uszoda épület fémvázas szerkezetű, vázkitöltő falazattal, és földszintes kialakítású. Az épület állaga az elmúlt év árvízi időszaka után jelentősen megromlott. Északi oldalon a szerelt alumínium (szendvicspanel) homlokzati falpaneleket el kell bontani, helyette új vázkitöltő falazatot kell építeni, 30 cm vstg. Porotherm falazattal, a kazánfallal együtt. Kívülről 7 cm-es hőszigetelés+nemes vakolat kerül a falazatra, belülről vakolat, és 2,10 m-ig csempézés, felette festés. A falazat alatt új alapozást kell készíteni. A falazat nem teherhordó falazat, hanem vázkitöltő falazatként funkcionál. A felújítás során a rosszminőségű nyílászárók lecserélésre kerülnek fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókra. Meg kell erősíteni a meglévő farácsos tartós tető és födémrendszerének alsó húzott övét, mely a párásodás során szerkezetileg meggyengült. Javításra kerül továbbá az uszodatér és medence burkolat is. A meglévő burkolatra kerül az új csúszásmentes burkolat. Felújításra kerül a medence vízforgató gépészeti berendezése is.
A beruházás során megoldásra kerül az épületbe történő akadálymentes bejutás. Az épület akadálymentes megközelítése megoldott, a kiszolgáló létesítmények akadálymentesítése külön beruházás keretében történik.

Tornacsarnok rekonstrukciója:
A tornacsarnok épületrész az uszoda épületrésszel egy közös épületegyüttest alkot.
Az épület a Bódva mellett fekszik, közvetlenül károsodott hátsó és oldalsó részét az ár közrefogta és a szerkezetét károsította. A felújítás során megoldjuk a rosszminőségű nyílászárók cseréjét fokozott hőszigetelésű műanyag nyílászárókra. Megerősítjük a megnyílt falazatot, az alapozással együtt, mely során statikai művezetést kell igénybe venni. Javításra kerül továbbá a sportparketta burkolat is.

Felsőpást vízrendezése:
A projektrész keretében megoldásra kerül a Felsőpást egy részének vízrendezése is. 897 m vízelvezető árok kiépítésre, felújításra kerül sor.

A vízépítés projektelem befejezése 2012. október 31-re, a magasépítés befejezése 2013. április 30-ra várható.

Közreműködő szervezet:
NORDA Észak-magyarországi Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. 3525 Miskolc, Széchenyi u. 107.
Telefon: +36-46-504-460, +36-46-504-461
Fax: +36-46-561-389
E-mail cím: norda@norda.hu, rop@norda.hu
Weboldal: www.norda.hu

Bővebb információ:
Szendrő Város Önkormányzata
Cím: 3752 Szendrő, Hősök tere 1.
E-mail: titkarsag@szendro.hu
Web: www.szendro.hu
www.ujszechenyiterv.gov.huIMPRESSZUM
© 2001-2019
SZENDRŐI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Postai cím: 3752 Szendrő, Hősök tere út 1.
Telefon: 06-48-560-506
E-mail: titkarsag@szendro.hu