Szendrő Város honlapja

Archívum 2009

Szaniszló János, Szendő város polgármesterének újévi köszöntője
2009. december 29.

Kányádi Sándor: Csendes pohárköszöntő újév reggelén
Nem kívánok senkinek se
különösebben nagy dolgot.
Mindenki, amennyire tud,
legyen boldog.
Érje el, ki mit szeretne,
s ha elérte, többre vágyjon,
s megint többre. Tiszta szívből
ezt kívánom.
Szaporodjon ez az ország
Emberségbe", hitbe", kedvbe",
s ki honnan jött, soha soha
ne feledje.

Mert míg tudod, ki vagy, mért vagy,
vissza nem fognak a kátyúk...
A többit majd apródonként
megcsináljuk.
Végül pedig azt kívánom,
legyen béke.-
Gyönyörködjünk még sokáig
a lehulló hópihékbe"!


Boldog Új Évet

Kívánok

a Város minden

lakójának !

Szaniszló János
polgármester


Szendrői Főtér 2009 karácsonyán
2009. december 23.
Boldog Karácsonyi Ünnepeket
2009. december 23.

"Ne a hóban, csillagokban,
Ne ünnepi foszlós kalácson,
Ne díszített fákon, hanem,
A szívekben legyen karácsony!"

Meghitt, Békés, Boldog karácsonyi ünnepeket kívánok városunk minden lakójának!

Szendrő Város Önkormányzatának
Képviselőtestülete nevében:
Szaniszló János
polgármester

Pályázati felhívás álláshely betöltésére
2009. december 28.

Szendrő Városi Szociális Szolgáltató Központ és Árpád-házi Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza pályázatot hirdet :
- 1 fő új családgondozói munkakör betöltésére.
- 1 fő határozott időre szóló családgondozói munkakör betöltésére
Pályázati feltételek:
- 1/2000. I 7.SZCSM.rendelet III. számú mellékletében előírt szakirányú szakképzettség.( szociális munkás, szociálpedagógus , szociálpolitikus )
- szociális területen szerzett szakmai gyakorlat
- büntetlen előélet
- cselekvőképesség
A pályázathoz csatolni kell:
- szakmai önéletrajz
- képesítést igazoló okiratot
- erkölcsi bizonyítvány
Bérezés:
-a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény szerint.
A pályázat benyújtásának határideje:
- 1 fő új családgondozói munkakör betöltésére: 2010. január 17.
- 1 fő határozott időre szóló családgondozói munkakör betöltésére: 2010. január 18.
A munkahelyek betölthetők : 2010. január 20 -tól.
A pályázat benyújtásának helye:Városi Szociális Szolgáltató Központ és Árpád-házi Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza, 3752. Szendrő, Fő út. 19.Tel.: 48/560-566 Bővebb felvilágosítás kapható a fent nevezett címen és telefonszámon, Kisidáné Gríger Ildikó intézményvezetőnél
.

Karácsonyváró
2009. december 21.

Szendrő város ünnepi hangulatának emelése érdekében a Közművelődési Központ és Könyvtár Karácsonyváró rendezvényt szervezett a Szendrői-Főtérre 2009. december 18-án.
A rendezvény keretében:
10.00 órától 15.00 óráig ünnepváró karácsonyi vásárt rendeztek (benne: különféle kézműves termékek, ajándék-és dísztárgyak, könyvek, fenyőfavásár, mézeskalács, festmények, használati tárgyak

15.00 órától meghitt ünnepi hangulatot varázsolt: a református énekkar és református ifjúság műsora, a római katolikus egyház Assisi Szent Ferenc kórusának műsora, az általános iskola tanulóinak műsora és a résztvevokkel közös éneklés.

Ünnepi beszédet mondott: Szaniszló János polgármester
Az ünnep fényének meghittségét emelve meggyújtottuk a téren elkészített adventi koszorú gyertyáit, valamint felgyúltak a fények az ünnepi díszbe öltöztetett Mindenki Karácsonyfáján.
Erre az alkalomra a város főterén óriás betlehem készült, amely az ünnepek idején várja a látogatókat.
A betlehem elkészítéséért köszönet illeti: Demjén Istvánnét, Jósvay Istvánnét, Spisák Tibornét és a Közművelodési Központ dolgozóit.
A betlehem kellékei adományokból gyűltek össze, melyért köszönet: Ködmön Ferenc esperes úrnak, Szaniszló János polgármester úrnak, Gál Istvánnénak valamint G.Kovács Istvánnénak.
A rendezvény lebonyolításában nyújtott segítségükért köszönet a GAMESZ dolgozóinak.
Képek a Betlehemről, Képek a rendezvényről

Ünnepélyes ISKOLA ÁTADÁS és NÉVADÁS
2009. december 19.

2009. december 19-én (szombaton) ünnepélyes keretek között átadták az Általános Iskolát. Az átadási ünnepség 10.30 órától szentmisével kezdődött a Római Katolikus Templomban. A szentmise keretei között került bemutatásra az a Monstrancia (úrmutató), melynek árából 80 éve - 1929-ben - épült a most felújított Általános Iskola.
A szentmise után -12 órától- került sor az Általános Iskola ünnepélyes átadási és névadási ünnepségére az iskola aulájában. A meghívott vendégeket és megjelenteket: Szaniszló János polgármester, Katona Béla az országgyűlés elnöke, Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Kalász László iskola igazgató köszöntötte.
Az avatási ünnepség műsorában közreműködtek: az Irodalmi színpad és a helyi Néptánccsoport.
Szaniszló János
polgármester elismeréseket adott át: Tomorszki István, alpolgármester, Juhász Péter, beruházás tervezője és műszaki ellenőre, valamint Jancsurák Sándor, projekt igazgató részére.

Az iskola az Apáczai Csere János nevet vette fel.
Az ünnepség után az érdeklődők megtekinthették a Monstranciát az iskola aulájában.
Képek

Ünnepélyes ISKOLA ÁTADÁS
2009. december 11.

Szeretettel meghívjuk Szendrő Város lakosságát a 2009. december 19-én (szombaton) 10.30 órától kezdődő ünnepi szentmisére a Római Katolikus Templomba. A szentmise keretei között kerül bemutatásra az a Monstrancia (úrmutató), melynek árából 80 éve -1929-ben- épült az Általános Iskola.
A szentmise után -12 órától- kerül sor az Általános Iskola ünnepélyes átadási és névadási ünnepségére az iskola aulájában. Meghívott vendég: Katona Béla az országgyűlés elnöke Az ünnepség után az érdeklődők megtekinthetik a Monstranciát az iskola aulájában.
A Monstrancia Magyarország egyik legszebb (65 cm magas) gótikus úrmutatója, mely II. József uralkodása alatt került a plébániára. Ebben mutatták be a népnek a szentmisék alkalmával a szent ostyát, Krisztus testét. A legenda szerint az ereklyét a Gacsal duloben találták, melyet szántáskor forgatott ki az eke.

MEGHÍVÓ - Karácsonyváró rendezvény
2009. december 11.

"Mindenkinek szívét járja át a szeretet,
ennyit kívánok én mindenkinek...
Szívetek adjátok oda karácsonyra,
mert abból fakad a szeretet!"

Szendrő Város Önkormányzata nevében szeretettel meghívom a Közművelodési Központ és Könyvtár által szervezett Karácsonyváró rendezvényünkre
Helye: Szendrő-Főtér
Ideje: 2009. december 18. (péntek)

A rendezvény programja»

Idősek napja a Városi Szociális Szolgáltató Központban
2009. december 11.

A Városi Szociális Szolgáltató Központ szervezésében 2009.november 27-én megrendezésre került az idén is az Idősek Napja. Az ünnepségnek a helyi Általános Iskola ebédlője adott helyet, ahol több mint 200 meghívott, szép korú ember szórakozhatott és kapcsolódhatott ki a színvonalas programoknak köszönhetoen.
Szaniszló János Polgármester Úr köszöntötte a jelenlévoket. Ezt követően egy nyugdíjas társuk saját költeményének elszavalásával kedveskedett, majd a „Hogyan látjátok az időseket!„címmel meghirdetett gyermekrajzpályázat eredményhirdetése történt. Ezt követően felléptek a Hétszínvirág óvoda kiscsoportosai majd a szendrői népdalkör szórakoztatta a megjelenteket. A szendrői Rendőrség őrsparancsnoka Bakó József „ Hogy ne váljon áldozattá „ címmel előadást tartott, amit érdeklődve hallgattak a jelenlévők. Az est színvonalát emelte Eperjesi Erika művésznő és Jenei Gábor táncoskomikus a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek zenés műsora, mely a színvonalas előadásnak köszönhetően nagyon jó kedvre derített mindenkit. A további fergeteges hangulatról Szabó András szendrői lakos gondoskodott, aki nagyszerű talpalávalót játszott. A zenés mulatságban sokan részt vettek és elmondásuk alapján ragyogóan érezték magukat.
Az idős emberek az est folyamán ingyen tombolát kaptak, aminek sorsolásán nagy örömükre értékes ajándékokat nyertek. Az ajándékok a helyi vállalkozók, intézmények, civil szervezetek , vállalatok és a Szociális Központ dolgozói felajánlásából gyűlt össze.
A mulatság végén egyik nyugdíjas társuk, Fazekas István mindannyiunk nevében köszönetét fejezte ki a nagyszerű délutánért Kisidáné Gríger Ildikónak a Városi Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjének és valamennyi dolgozójának a fáradságos munkájukért és a tartalmas nap megszervezéséért.
Képek

FŐISKOLÁS TÚRA
2009. október 30.

Már ötödik éve zajlanak a Szendrői VSK Természetjáró Szakosztálya és a Nyíregyházi Főiskola közös gyalogtúrái városunkban és annak környékén.
Idén a Szakosztály határon átnyúló kapcsolatépítésre nyert pályázatának köszönhetően kissé rendhagyó útvonalon zajlik majd a Főiskolás túra 2009. november 14-én (szombaton). A felvidéki Krasturist egyesület által rendezett szádalmási Kemencés Napokat ejti útba a túra, amely országhatár átlépést és számos érdekes látnivalót kínál a résztvevőknek. Így például megtekintésre kerül a Borzlyuk-forrás, Szádvár alsóvárának romja, Derenk romközség, Csempész-barlang, körtvélyesi halastavak, Eszterházy-pince. A túrán mindenki ingyenesen vehet részt. A résztvevő főiskolások testnevelés órákat kiváltó aláírást kapnak, de a főiskolán kívülieknek is érdemes eljönni, hiszen minden résztvevő emléktárgyat és édességet kap. Ráadásul Szádalmáson lehetőség nyílik a felvidéki ízek kóstolására, vásárlásra. Az ajándéktárgyak beszerzése és az ellátás megszervezése miatt előzetes jelentkezés szükséges, az alábbi elérhetőségeken. A túráról bővebb információ a szakosztály honlapján olvasható: www.szendroitura.hu, vagy ifj. Jósvay Istvántól kérhető személyesen, vagy a 20/397-46-84-es telefonszámon.

Várunk minden érdeklődőt szeretettel az év utolsó saját szervezésu gyalogtúránkra!
Szendrői Természetjáró Szakosztály

FELHÍVÁS
2009. október 28.

Az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása Környezet és Energia Operatív Program keretein belül pályázatot nyújt be házi és közösségi komposztálás megvalósítására.
A projekt célja a belterületi kertes házak, társas házak, közintézmények házi, vagy közösségi komposztálásának elindítása.
A projekt keretében korlátozott számban (kb. 100 db) komposztáló keretek beszerzésére is sor kerül, melyeket nyertes pályázat esetén a lakosság saját ingatlanán ingyenesen használhat.
A komposztáláshoz szükséges komposztáló keretek használatára vonatkozó igényeiket kérjük az szendrői Polgármesteri Hivatal portáján személyesen jelezni szíveskedjenek 2009. november 13-ig.

További információ:
Varga Péter
Edelény Város Polgármesteri Hivatal Kistérségi Hivatala
(Tel.: 48/525-270, E-mail: varga.peter@edelenyikisterseg.hu)

Október 23-i megemlékezés
2009. október 26.

2009. október 23-án emlékeztünk meg az 1956-os forradalom és szabadságharc valamint Köztársaságunk kikiáltásának évfordulójáról. Az ünnepség ünnepi szentmisével kezdődött a Római Katolikus Templomban. Farkas Istvánné szavalatát követően ünnepi beszédet mondott Szaniszló János polgármester, majd az Általános Iskola irodalmi színpadának műsora következett.
A megemlékezés a Hősi emlékműnél koszorúzással ért véget.
Képek

Szatmári kirándulás - 2009. október 24.-én
2009. október 21.

A Szendrői Református Egyházközség egy napos buszos kirándulást szervez hazánk legkeletibb szegletébe, Szatmárba.
PROGRAM: A kirándulás alkalmával megtekintésre kerül Kölcse, Sonkád, Tiszabecs és Milota települések több száz éves református temploma, Tiszacsécsén Móricz Zsigmond szülőháza, a Túr és a Tisza összefolyása, Túristvándi fa vízimalma, Szatmárcseke csónakos temetője és Kölcsey Ferenc sírja.
Szatmárcsekén szatmári szilvapálinka és szilvalekváros porlós tészta kóstolására van lehetőség.
A részvételi díj 3.900 Ft/fő, amely tartalmazza az útiköltséget, a belépők árát, az idegenvezetést és a szatmári finomságok kóstolásának költségét.

Gyülekező a szendrői református parókia elott 5 óra 15 perckor, indulás fél 6-kor. Hazaérkezés este 8 körül.
Jelentkezni lehet Benke András református lelkipásztornál, vagy ifj. Jósvay István presbiteri jegyzőnél.

Bovebb információ: 30/555-42-64 (Benke András), 20/397-46-84 (ifj. Jósvay István)
Várunk mindenkit szeretettel!

Szendrői Református Egyházközség Lelkészi Hivatala

ŐSZI FESZTIVÁL a Szendrői-kastélykertben
2009. október 12.

2009. október 10-én "Őszi fesztivált" rendeztek a szendrői kastélykertben. A gyerekek számára rajzversenyt hirdettek "Az ősz színei" és az "Őszi termések kompozíciója" témákkal. A bámulatos alkotásokból kiállítást rendeztek, és a legötletesebbeket pedig értékes nyereményekkel díjazták! A délután folyamán játszóházi foglalkozások voltak különféle témákban oszi termésekbol.
Az Őszi Fesztivál műsoros programjában közreműködtek: Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda, Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Gyermek Néptánccsoportja, Bódvavölgyi Néptánccsoport, Szendrői Százszorszép, Szivárvány és Törpikék Majorette Csoportok, Szendrői Népdalkör,
Magyarország legnézettebb TV sorozatának szereplői vidám dallamokat adtak elő: (Kiss Ramóna, Kenéz Marianna, Domokos László, R. Kárpáti Péter és Albert Dezső karnagy !)
Meglepetés Sztárvendég volt : Dukai Regina! - KÉPEK

Ünnepi megemlékezés
2009. október 7.

2009. október 6-án ünnepi megemlékezést tartottunk a 13 aradi vértanú kivégzésérol.
Az ünnepség 17 órától Istentisztelettel kezdődött a Református Templomban. Ünnepi beszédet mondott Kondás András görög katolikus segédlelkész, majd az Általános Iskola tanulóinak műsorösszeállítása következett ezután.
Benke András református lelkész, Kondás András görög katolikus segédlelkész valamint Puskárik Zoltán római katolikus káplán rövid imával emlékezett meg a 13 aradi vértanúról.
Az ünnepség zárásaként a templomkertben lévo kopjafánál elhelyeztük a koszorúkat és a kegyeleti mécseseket, mellyel egyidejőleg elhangzott a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusának Solymosi Árpádnak előadásában Rosso: il Silenzio c. muve. Képek

"Szendrő körül gyalogszerrel"
2009. szeptember 26.

Kedves Természetjárók!
Szeretettel meghívjuk a Szendrői Természetjáró Szakosztály 5. alkalommal megrendezésre kerülő hagyományos őszi rendezvényére! "Szendrő körül gyalogszerrel" 2009. Október 3. (szombat)
Helyszín: Szendrő, Váralja Vendégház (Váralja út 10.)
A túra útvonala egy régi, de ma is élő mesterség helyszínét keresi fel.
Részletes program»

ŐSZI FESZTIVÁL
2009. szeptember 23.

ŐSZI FESZTIVÁL - 2009. október 10.

Részletes program»

Mentőállomás 50. évfordulója
2009. szeptember 21.

Ünnepi megemlékezésre került sor a Mentőállomás alapításának 50. éves évfordulója alkalmából.
A vendégeket Siteri Sándor mb. mentőállomásvezető köszöntötte. Ünnepi beszédet mondott Szaniszló János polgármester, Theisz József vezető mentőtiszt és Móth László egykori mentőállomás vezető.
Az én Miatyánkom - dr.Papp Lajos szívsebész versét ifj. Jósvay István mondta el.
Az ünnepség részeként az épület falán elhelyezett emléktábla avatására és koszorúzására került sor, melyet Ködmön Ferenc esperes úr szentelt meg.
Az ünnepségen fellépett a szendrői Szivárvány Majorette Csoport.
Képek»

IV. Várbarátok Napja - 2009. szeptember 19.
2009. szeptember 11.

Már hagyományszerű, hogy a Várbarátok Egyesülete egy őszi szombatot Szendrő történelmének szentel.
Idén városunk irodalomtörténete lesz a témája a IV. Várbarátok Napjának. Szeretnénk Szendrő gazdag irodalmi múltját megismertetni a diákokkal és az érdeklődő lakossággal.
Helyszín: A Közösségi Ház díszterme

A program:
12:30 - Irodalomtörténeti vetélkedő általános és középiskolás csapatoknak a város területén
15:00 - Előadások Szendrő irodalmi múltjáról, jelenéről
16:30 - Beszámoló a Felső-várban végzett nyári régészeti ásatásról
17:00 - Az egyesület nyilvános közgyűlése, fejlesztési ötletbörze

A rendezvény végén minden résztvevőt egy szerény állófogadáson vendégelünk meg.
Bővebb információ: ifj. Jósvay Istvántól (20/397-46-84).
Várunk minden érdeklődőt szeretettel!
Szendrői Várbarátok Egyesülete

Határok nélkül, határokon át
2009. szeptember 8.

Jó hangulatú, tartalmas kirándulást szervezett a Szendrői Természetjáró Szakosztály szeptember első hétvégéjén Szendrő - Tornanádaska - Torna - Krasznahorka - Betlér - Rozsnyó - Pelsoc - Aggtelek Szendrő útvonalon. Itthon és a Szlovák Köztársaság területén lévő gazdag növényi és állatvilággal, a táj történelmi és kultúrtörténeti értékeivel, valamint az itt élő emberekkel ismerkedtek a résztvevők. Minden említett és érintett településen úton - útfélen akadt megismerésre érdemes látnivaló, melyre felkészült idegenvezetők hívták fel a figyelmet. Csapongva néhány kevésbé ismert nevezetesség a látottakból: az ország 200 évnél idősebb akácfája, Extramos - hegy attrakciói, megmarad felvidéki utcaképek, tornai megyeháza, Keglevics kastély, Szádelői - völgy szirtjei, Andrássy mauzóleum, helyrehozott kastélyparkok különleges fafajtái pl.: tulipánfa, Gömbaszög és Szilice barlangja, a pelsőci Bebek - kápolna.
A kirándulást és az egy éven át zajló közös események sorát, a régebbi eredetu kapcsolatok jövőbeli elmélyítését, a Nemzeti Civil Alaptól (NCA) a szlovák testvér szervezettel közösen elnyert pályázati támogatás segíti. Képek»

Augusztus 20-i ünnepség
2009. augusztus 20.

2009. augusztus 20-i Szent István tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezés programja volt: Ünnepi szentmise és Istentisztelet a Római Katolikus és a Református Templomban.
Új kenyér áldása és megszentelése a Római Katolikus Templomban.

Ünnnepi műsor a Kastély parkjában
Majorettesek bevonulása
Himnusz
Tuz Tamás: Szent István király. Elmondja: Balák Kitti
Gúr Nándor országgyűlési képviselő, Szaniszló János polgármester úr ünnepi köszöntoje
Majorettesek műsora
Reviczky Gyula: Szeresd a hazádat ! Elmondja: Szarka Tamás
Szaniszló János polgármester úr, új kenyér megszegése
Majorettesek műsora
Szózat
Majorettesek kivonulása
17 órától a Crystal zenekar koncertje a Kastély parkjában.
Képek»

Meghívó az augusztus 20-i ünnepségre
2009.augusztus 10.

Szeretettel meghívjuk a 2009. augusztus 20-án Szent István tiszteletére rendezett ünnepi megemlékezésünkre.
Program:
9.30 órától
Ünnepi szentmise és Istentisztelet a
Római Katolikus és a Református Templomban
10.30-kor Új kenyér áldása és megszentelése a Római Katolikus Templomban
16 órától megemlékező ünnepség a Kastély parkjában
Musorok:

 • Majorettesek bevonulása
 • Himnusz
 • Tuz Tamás: Szent István király. Elmondja: Balák Kitti
 • Szaniszló János polgármester úr ünnepi köszöntője
 • Majorettesek műsora
 • Reviczky Gyula: Szeresd a hazádat ! Elmondja: Szarka Tamás
 • Szaniszló János polgármester úr, új kenyér megszegése
 • Majorettesek műsora
 • Szózat
 • Majorettesek kivonulása
 • 17 órától a Crystal zenekar koncertje a Kastély parkjában.
Vármentő Napok a szendrői Felső-várban
2009.augusztus 7.

A Szendrői Várbarátok Egyesülete a történelem és a régészet iránt érdeklődők számára "Vármentő Napokat" szervez augusztus közepén.
A Magyar Nemzeti Múzeum kéthónapos nyári ásatásához kapcsolódva három napon keresztül az egykori belső-vár falmaradványait szeretnénk felkutatni. Ősszel, illetve jövő tavasszal a História völgy pályázat keretén belül építkezés kezdődik a várban, ezért szükséges a mostani ásatás.
A munkálatokat dr. Tomka Gábor, a Nemzeti Múzeum régésze vezeti, aki már 1997 óta végez régészeti kutatásokat a szendrői Felső-várban. Részletek»

Augusztus 20-án Szendrőben lép fel a Crystal zenekar
2009. július 20.

2009. augusztus 20-án a Kastélykertben 16.00 órakor megrendezésre kerülő ünnepi megemlékezést követően fellép a Crystal zenekar.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Majorette Fesztivál
2009. július 16.

A Majorette fesztivál 2009. július 11. (szombat) került megrendezésre az Általános Iskola - szabadtéri színpadán.
Résztvevő települések: Miskolc, Izsófalva, Sátoraljaújhely, Felsőnyárád, Rudabánya, Bódvaszilas, Szirmabesenyő, Taktaharkány, Szendrő
Programok voltak: menettánc, színpadi tánc, gálaműsor
A találkozó zárásaként megválasztásra került a Fesztivál Szépe, melynek győztesei: "A" kategória (12 éves korig) Veres Csenge Mercédesz (Szendrő), "B" kategória (13 éve kortól) Galbács Krisztina (Rudabánya).
Sztárvendég volt: Barbee! Képek

SZENDRŐI NAPOK 2009
2009. július 6.
1.nap - Képek
2.nap - Képek
3.nap - Képek
III. Szendrői Éjszakai Túra
2009. július 6.
A Szendrői Természetjáró Szakosztály a nyári napforduló környékén immáron 3. alkalommal szervez éjszakai túrát Szendrő környékén. Idén a városnapi rendezvények egyik programja is volt egyben a túra.
21.30-kor indult a kirándulás a városnapi rendezvények helyszínéről a Várdombra . Már a domb oldalából nézték meg a kirándulók a tűzijátékot, majd a Rakacai víztároló irányában haladt tovább az éjszakai menetelés. A népes csapat útközben többször is megállt, hol a túravezetők ismeretterjesztő kiselőadásai, hol játékos vetélkedők színesítették a pihenőhelyeken a programot.
Csehipusztán egy frissítőpont volt a fáradt vándoroknak, ahol vízzel, csokival és turistaújsággal lett mindenki gazdagabb. A túra emlékére mindenki névre szóló oklevelet is átvehetett, valamint a vetélkedő győztese külön jutalomba részesült.
Csehipusztáról a Bódva folyó partján érkezett vissza a városban a fáradt túracsapat éjjel 2.30-ra. Az éjszakai túra minden szépségét megtapasztalhatták a résztvevők a teliholdas éjszakán: Szendrő város fényeit, holdfényben a vár romjait, a csehi felé vezető kakukkfővel borított illatos mezőt, Csehi tanyát és a ködös Bódvapartot.
A rekord létszámmal megrendezett túrán összesen 73-an vettek részt. A túrázók között voltak a kaposvári gimnáziumból érkezett Biológus Táborban résztvevő fiatalok is.
Köszönet minden kirándulónak a túrán való részvételért, valamint a szakosztály tagjainak a túra szervezéséért!

Szendrői Természetjáró Szakosztály

A SZENDRŐI NAPOKON TOMBOLASORSOLÁS ÓRIÁSI NYEREMÉNYEKKEL!
2009. július 1.

A SZENDRŐI NAPOK
szombati rendezvényeinek ideje alatt
TOMBOLA ÁRUSÍTÁS!
Az esti órákban értékes nyereményekkel
TOMBOLASORSOLÁS!!


Nyeremények

1 db Netbook
1 db Digitális fényképezőgép
1 db iPOD
1 db Navigációs eszköz

Főnyeremény: 1 db Robogó !

Tombolaszelvény ára: 1.000 Ft/db.

Szelvényeket a helyszínen lehet vásárolni !


Vegyen, hogy legyen szerencséje!


XII. Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Majorette Találkozó
2009. június 27.
Időpontja: 2009. július 11. (szombat)
Helye: Általános Iskola - szabadtéri színpad
Résztvevő települések: Miskolc, Izsófalva, Sátoraljaújhely, Felsőnyárád, Rudabánya, Bódvaszilas, Szirmabesenyő, Taktaharkány, Szendrő

Program:
15 órától Menettánc
kb. 16.30 Színpadi tánc
kb. 18.00 Gálaműsor
A találkozó zárásaként megválasztjuk a Fesztivál Szépét!
19.30 Sztárvendégünk: Barbee!
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Borsodi Művészeti Fesztivál
2009. június 25.
Borsodi Művészeti Fesztivál a Római Katolikus Templomban! Pitti Katalin (szoprán) és Kovács Szilárd (orgona) csodálatos másfél órás előadásán vehettek részt az érdeklődők június 24-én (szerdán) 19 órai kezdettel a Római Katolikus Templomban. Képek
KIÁLLÍTÁS
2009. június 4.
A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékeinek és a Hétszínvirág Óvoda óvodásainak kézműves alkotásait tekinthetik meg az érdeklődőők a Közművelődési Központ és Könyvtár Galériájában.
KÉPEK
Gyermeknap
2009. június 3.
GYERMEKNAPOT tartottak a Kastélykertben 2009. május 30.-án (szombaton)
Fellépők voltak: a Hétszínvirág Óvoda, az Általános Iskola tanulói, Jampi Bohóc szórakoztatta a gyerekeket, Fábry Sarolta zenés artista műsora, a Cairo együttes, a kazincbarcikai Flash Táncstúdió tánc-showja, a Százszorszép és a Szivárvány Majorette Csoport.
KÉPEK
HŐSÖK NAPJA
2009. június 3.
Szűréssel az Életért Program!
2009. május 20.

2009. május 15-én Szendrőben is megrendezésre került a SZ.É.P. - Szűréssel az Életért Program elnevezésű rendezvény, melyen 692 fovel részvételi csúcs született. A résztvevoket köszöntötte: Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Szaniszló János polgármester
Ezt követte a szurkolói ankét Antal Ferenccel, a Természetjáró Szakosztály vezetőjével.
Fellépett a Szivárvány Majorette Csoport, a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda óvodásai, valamint a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szintetizátoros és néptáncos növendékei. KÉPEK

PÁLYÁZATI KIÍRÁS - Óvodavezetői munkakör
2009. május 19.

Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestülete a közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. - alapján pályázatot hirdet Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda Óvodavezetői (magasabb vezető) munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2009. június 17.
A pályázat letölthető

Majorette siker Siófokon
2009. május 18.

2009. május 16-án Siófokon került megrendezésre az V. Amator Majorettek Országos Siófok Város Vándorkupa valamint az I. Eszközös Táncok Országos Korográfia versenye, ahol a Százszorszép Majorette Csoport az általuk benevezett kategóriákban dobogós helyen végeztek.
I. hely Tradicionális induló -kategória
II. hely Show tánc kategória
III. hely Eszközös táncok koreográfiája
Páros versenykategória:
I. hely Balák Kitti - Medve Judit
II. hely Kerekes Katinka- Kerekes Lilla
Egyéni kategória
I. hely Gajdos Klára
A páros I. helyezettek (Balák Kitti - Medve Judit) és az egyéni I. helyezett elnyerte a "Miss Majorette 2009 Siófok" címet is.
KÉPEK

Észak-Magyarország ismét Vitézeket avatott
2009. május 13.
Szendrő negyedik alkalommal adott otthont az országos Vitézlő Teljesítménytúrának. 2009. április 25-én, egy gyönyörű szombati napon 931 fo regisztrált, hogy egy páncélos küzdelem, vagy egy könnyed családi séta közben teljesítse az idén már 8 alternatívát kínáló esemény egy-egy túráját.
Régi-új vitézeink a már ismert 15 km-es, "A" táv mellett felfedezhettek egy másik, "B" távot is, amely népszerűsége toronymagasan nyert a többi táv közül: több, mint egyharmad ezrednyi vitéz ismerhette meg a Rakacai-tó, Galvács, Csehipuszta és természetesen a Szendrői-vár által kínált természeti szépségek sokaságát. 2009-ben a már megszokott 25, 35 és 50 km-es, hagyományos gyalogos, illetve 50 km-es kerékpáros táv mellett újdonságként, egy gyalogos-kenus kombinált túra keretében is lehetett egy (22+3) 25 km-es túrát teljesíteni. A rendezvényt 880 vitéz teljesítette hősiesen, amely egyben több távon az MSTSz és az IVV versenye is volt.
Ezt jól érzékelteti az a tény is, hogy korábbi eseményekhez viszonyítva a rajt-cél helyszínéül szolgáló általános iskola parkolója teljesen betelt. A Vitézlő adatbázisát is elemezve ez arra enged következtetni, hogy a Vitézlő a fiatalok mellett a családokat szólítja meg, akik nagyon jól érzik magukat Szendrőben. Íme néhány vélemény a szokásos véleményfalról: "Gratulálunk! Hangulatos ellátás, profi szervezés, így tovább" ; "Jó volt a túra is, a zsíros kenyér is..."
Fontosnak tartjuk, hogy egy 2009-ben szerényebb támogatói háttérrel, egy nagyon jól sikerült, profi eseménnyel járulhattunk hozzá közvetlenül több, mint 1000 ember hétvégéjéhez, közvetve pedig észak-Magyarország egyik legszebb kistérségének mindennapi életéhez.
Aki nem volt ott, ne csüggedjen, jöjjenek el jövő áprilisban, ismerjék meg közelebbi vagy távolabbi otthonukat: Szendrő, Magyarország várja!
Tóth Tibor
Véleményfal; Vitézlő 2009 létszám; Képek
Növendékhangverseny
2009. május 7.
A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2009. április 28-án, első alkalommal tartotta növendékhangversenyét új, impozáns előadótermében. A sikeres hangversenyen minden hangszeres tanszak képviseltette magát. A fellépo növendékeknek és felkészítő tanároknak gratulálunk!
I. Országos Elektroakusztikus-Zenei Verseny
2009. május 7.
2009. április 24-26-ig került megrendezésre Nagykanizsán az I. Országos Elektroakusztikus-Zenei Verseny, melyen Szendrő városát képviselték a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény szintetizátoros növendékei: Kiss Eszter, Petránszki Edina, Puskás Viktória, Rozgonyi Erik és Szabó Eszter. A versenyen 22 iskola 45 növendéke mutatta be tudását.
A keyboard kategória I. korcsoportjában Petránszki Edina III. helyezést kapott, a szakmai zsűri különdíját pedig korcsoportjából Puskás Viktória hozhatta el. Gratulálunk növendékeinknek színvonalas munkájukért egyben felkészítő tanáruknak, Papp Dórának.
Pályázati kiírás
2009. április 22.

Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestülete pályázatot hirdet a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (3752 Szendrő, Petőfi tér 1-3.) igazgatói munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: Oktatási és Kultúrális Közlönyben való megjelenéstol - 2009. április 20. - számított 30 nap

A Pályázat letölthető

Hősök Napi megemlékezés
2009. április 21.

Tisztelt Lakosság !
Minden nemzet kellő tisztelettel törodik a háborúk megnyomorított résztvevőivel, illetve az életüket adók áldozatainak hozzátartozóival. Ennek tiszteletére 2009. május 31-én (vasárnap) Hősök Napi megemlékezést tartunk városunkban, melynek részeként háborús eseményeket bemutató kiállítást is rendezünk.

Kérjük a lakosság segítségét abban, hogy amennyiben ehhez kapcsolódó tárgyi eszközök, fotók birtokában vannak -a kiállítás időtartamára- juttassák el hozzánk a Közművelődési Központba május 5-ig, hogy helyiekhez kötődő emlékeket bemutató kiállítást rendezhessünk.

Az említett esemény szervezése kapcsán várjuk olyan személyek jelentkezését is, akiknek hozzátartozói a háborús események résztvevői voltak, esetleg áldozataivá váltak. Segítségüket, együttműködésüket elore is köszönjük, hiszen a hazájukért életüket adók emléke előtt mindenütt a világon tisztelettel hajtanak fejet.

Liptákné Spisák Beáta
intézményvezeto

Műemléki Világnap
2009. április 15.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Műemléki Világnap alkalmából a Kékfestőház Múzeum 2009. április 18-án (szombaton) 10.00-18.00-ig nyitva tart! Ezen a napon a belépés díjtalan! Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Legyen egy SZ.É.P. napunk!
2009. április 14.

A SZ.É.P. - Szőréssel az Életért Program 2009. május 15-én, pénteken Szendrőre is ellátogat azért, hogy segítsen óvni az Ön egészségét, és felhívja a figyelmet: mindenki felelősséggel tartozik saját és családja egészségi állapotáért. Jöjjön el Ön is, hozza el családját, sőt a szomszéd nénit és bácsit is, hiszen érdemes megismerni az ajánlott szűrovizsgálatokat, és rendszeres időközönként el is végeztetni azokat.

Az Alapfokú Művészetoktatási Intézmény új épületrészének avatása
2009. március 27.

2009. március 27-én avatták fel a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény új épületrészét, ahol előadóterem, szaktantermek és öltözők kerültek kialakításra.

A megjelent vendégeket Kovácsné Kurucsó Ilona igazgatónő köszöntötte. Ünnepi beszedet mondott Szaniszló János Szendrő város polgármestere, Gúr Nándor országgyűlési képviselő és Arató Gergely az Oktatási és Kulturális Minisztérium Oktatásért felelős Államtitkára.

Az ünnepibeszédek után az intézmény növendékei , tanárai ünnepi műsort adtak a meghívott vendégek részére. A műsor után Arató Gergely államtitkár közreműködésével oktatási fórumot tartottak.
Az ünnepi műsorban közremuködtek:
Néptáncosok
J.S.Bach Parasztkantáta : Szabó Teodóra hegedu. Tanár: Fehér János
Vivaldi Négy Évszak-Tél: Kárpi Antónia furulya 1.o..Tanára: Virág Csaba
Dimier Koncert II. tétel :Pamlényi Krisztián klarinét 4.o.Tanár: Bárány Zoltán
Brahms Magyar tánc: Hudák Réka és Korompai Ilona zongora Tanár: Korompai Ilona
Colin Evans Flute Fiesta..tétel :Truzsi Vivien, Molnár Petra, Szaniszló Anna, Mató Vanda, Kósa Noémi fuvola 4.o. zongora Tanár: Gyurcsó Tamara
Debussy Arabesque: Korompai Ilona zongora
Weber Klarinétkoncert II.tétel: Bárány Zoltán klarinét és Kósa Noémi zongora
Josef Zawinul Mercy,mercy : Tanári együttes
Ernest Gold/Pat Boone : The Exodus Song : Tanári együttes
Albertr Hammond John Bettis :One moment : Tanári együttes

Képek a rendezvényről

MEGEMLÉKEZÉS: 1848/49-es forradalom és szabadságharc
2009. március 16.
Szendr városban 2009. március 15-én(vasárnap) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezésekre került sor.

Programok voltak:
10.00 órától Ünnepi szentmise volt a Római Katolikus Templomban.
11.00 órától kezdodött az ünnepi musor, melyben közreműködtek:

 • az Általános Iskola Irodalmi színpada,
 • Bódvavölgyi Néptánccsoport,
 • ünnepi beszédet mondott: Budinszki István,
 • Farkas Istvánné :Lovas Károly: Március 15 köszöntése c. versét szavalta el. Képek
MEGHÍVÓ - 1848/49-es forradalom és szabadságharc
2009. március 11.

Tisztelettel meghívjuk az érdeklődőket 2009. március 15-én (vasárnap) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésünkre.

Program:
10.00-tól
Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
11.00-tól ünnepi műsor összeállítás az Általános Iskola Irodalmi színpadának közreműködésével.

Lakossági tájékoztató
2009. március 11.

Örömmel tájékoztatjuk Szendr Város Lakosságát, hogy az Oktatási és Kulturális Minisztérium által -a Reneszánsz év alkalmából- meghirdetett Közkincs pályázat keretében megvalósult a Közművelődési Központ és Könyvtár infrastrukturális fejlesztése (nyílászárók cseréje).

A megvalósult beruházás teljes költségvetése 4.444.000 Ft, melyhez az Oktatási és Kulturális Minisztériumtól kapott támogatási összeg 4.000.000 Ft.
Pályázati azonosító: K-II/2-05-029/em08

IV. Vitézlő
2009. március 9.

A túra neve: Vitézlő Időpontja: 2009. április 25. (szombat)
Rajt - cél helyszíne: Szendrői Általános Iskola, Szendrő Petőfi tér 1-3.
A túrázókat már péntek délután 16.00-tól várjuk a helyszínen. A túrát megelőző estén (pénteken) és a túrát követoen is (szombaton) esti programokat szervezünk a résztvevoknek. Tovább»

Szépkorúak farsangoltak Szendrőben
2009. március 7.

A Városi Szociális Szolgáltató Központ szervezésében "szépkorúak" farsangjára, mulatságára került sor a közelmúltban a Bódva völgyi városban.
Az intézményvezető megnyitóját követően, farsanghoz kötődő vidám népszokásokról mesélt, kiszebábot égettek, furfangos verseket szavaltak tásaiknak a klubtagok, majd a helyi Népdalkör szórakoztatta a szépszámú érdeklődőt. Az alkalomhoz ilőoen farsangi fánk, forró tea került felszolgálásra és a résztvevők közös tánccal szórakoztatták egymást. Az élő zenét Szabó András szolgáltatta, részéről ingyenes felajánlás volt ez az idősek részére.
A már hagyományosan megrendezésre kerülő eseményen részt vett Boldva község újonnan alakult Idősek Klubjának 20 fős küldöttsége. A vendégek vendéglátóikat ajándékkal köszöntötték, és viszontlátogatásra hívták meg. A későbbi jó együttműködés reményében váltunk el egymástól. Képek

Buszos kirándulás Nógrádba
2009. február 26.

Március 21-én (szombaton) a Szendrői Várbarátok Egyesülete autóbuszos kirándulást szervez Somoskő és Salgó várakhoz.
A program:
Indulás reggel Szendrőből. Folyamatos utazás, útközben a pétervásárai Keglevich kastély megtekintése. Salgótarjánban városnézés. Délután a Salgói vár, majd a szlovák oldalon lévo Somoskő várának megtekintése.
Részvételi díj: 2500Ft/fő, amely magába foglalja a busz viteldíját, a belépőket és az idegenvezetést.
Előzetes jelentkezés: március 16-áig.
Bővebb információ és jelentkezés: ifj. Jósvay Istvánnál a 20/397-46-84-es telefonszámon vagy személyesen.
Várunk mindenkit Szeretettel!

Szendrői Várbarátok Egyesülete

MEGHÍVÓ - Majorette Jótékonysági Bál
2009. február 25.

Szeretettel hívjuk és várjuk az érdeklődőket Majorette Jótékonysági Bálunkra.
Ideje: 2009. március 7.(szombat)
Helye: Általános Iskola ebédloje
Belépőjegy: 2.500 Ft/fo

Program:
19.00 órakor gyülekező
20.00 órakor pezsgos pohárköszöntő, majd vacsora.
21.30 órakor a Százszorszép Majorette csoport műsor összeállítása
24 órakor Tombolasorsolás

Jegyek elővételben kaphatók a Közművelődési Központban.

Magyar Kultúra Napja
2009. január 27.

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében a Közösségi Ház Dísztermében 2009. január 22-én (csütörtökön) 14 órakor megrendezésre került a Magyar Kultúra Napja.
Ünnepi köszöntőt mondott: Liptákné Spisák Beáta, a Közművelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője.
Az ünnepi műsorban közreműködtek:


- a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei
- az Általános Iskola tanulói

A Közművelődési Központ és Könyvtár Galériájában Kovács István festőművész és Novák Géza fafaragó munkáiból nyílt kiállítás. A kiállítást megnyitotta: Hadobás Sándor igazgató

Újévi hangverseny Szendrőben
2009. január 15.

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan 2009. január 9-én a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és növendékei újévi hangversennyel köszöntötték az odalátogatókat. A magas szakmai színvonalú hangversenynek idén is a szendrői Református Templom adott otthont. A műsor változatosságát jellemezte, hogy Bach, Albinoni és Chopin mellett felcsendültek Mancini és Ernoházi művek. Képek

További hírek az achívumbanAdatkezelési Tájékoztató
IMPRESSZUM
© 2001-2022

SZENDRŐI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Postai cím: 3752 Szendrő, Hősök tere út 1.
Telefon: 06-48-560-506
E-mail: titkarsag@szendro.hu