Szendrő Város honlapja

Archívum 2011

ÚJÉVI KÖSZÖNTŐ
2011. december 28.
Adjon az új év,
amit a régi nem adott:
Szerető örömet, édes bánatot;
Adjon az is, aki még nem adott,
Hidegben meleget,
melegben árnyékot;
Kálváriánkban könnyű keresztet,
Szőlőtőkénkre nehéz gerezdet,
Ha száraz a mezsgye adjon az ég
Bőséges esőt, de ne legyen jég,
Fagyosszentek ne hozzanak veszélyt,
Gazdaszívekben ébresszenek reményt;
Kaszálókon viruljon pünkösdi rózsa,
Adjon az Isten mindig jó napot,
Templomainkban áldásos papot;
Ültessenek a kertbe legalább egyet,
Teremjenek fáink sokasodva meggyet,
Búzatáblákba kevesebb egeret,
Adjon az Isten puha kenyeret;
Adjon nekünk, ha nem is kérünk,
Boldog szerelmet, ameddig élünk.
/ Csata Ernő/
Magányos időkben szeretetet, borús napokban örömet, gondterhelt percekben nyugalmat,
vesztett helyzetekben reményt kívánok

az új esztendő minden napjára
városunk valamennyi lakójának !
Szaniszló János polgármester
KARÁCSONYVÁRÓ RENDEZVÉNYSOROZAT - 4. GYERTYAGYÚJTÁS
2011. december 21.

A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében került sor a negyedik gyertya meggyújtására december 18-án a város Főterén. Az ünnepségen résztvevőket Liptákné Spisák Beáta intézményvezető köszöntötte.
Az ünnepi műsor közreműködői voltak:
- a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda,
- a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
- Csengettyű Együttese és Kiskórusa,
- az Apáczai Csere János Általános Iskola, 
- a Református Egyház képviseletében: Farkas Istvánné, Kalász Réka, valamint a - Református Családi Napközi.
- a Szendrői Népdalkör,
- Apáti Dánielné saját költeményével,
- a Római Katolikus Egyház képviseletében: Bári Alexandra, a római katolikus énekkar és Szkibáné Pekár Klára.
Szaniszló János polgármester úr ünnepi köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy városunk apraja-nagyja együtt osztozik az ünnepvárás elokészületeiben, majd meggyújtotta az Adventi koszorú negyedik gyertyáját. Ünnepségünket Ady Endre: Karácsony című versével zártuk, melyet Szabó Gyula előadása tett varázslatossá.

KARÁCSONYI HANGVERSENY
2011. december 21.

A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hagyományos karácsonyi hangversenye 2011. december 15-én csendült fel a szendrői Általános Iskola Aulájában. A hangversenyt az együttesek: a kiskórus, a fuvolaegyüttes, a klarinét kvintett, a csengettyűegyüttes és a néptánc csoport műsorai tették még színesebbé. A színvonalas produkciók után az Intézmény Fúvószenekara kívánt áldott, békés karácsonyt aktuálisan utolsó műsorszámával, a "Csendes éj" közkedvelt karácsonyi dallam hangjaival.
Az est folyamán a csoportok felkészítő tanárai voltak: Gothárd Magdolna, Gyurcsó Tamara, Bárány Zoltán, Göcz Roland.
A hangverseny során zongorán közreműködött Kósa Noémi.
Gratulálunk a fellépő növendékeknek és az összes felkészítő tanárnak!

KARÁCSONYI HANGVERSENY ÓVODÁSOKNAK
2011. december 21.

2011. december 12-én a Művészeti Iskola előadótermében adtak hangszerbemutatóval egybekötött karácsonyi hangversenyt a művészeti kisiskolás növendékek.
Az óvodások azon felül, hogy nagy figyelemmel és érdeklődéssel hallgatták a sokféle hangszeren felcsendülő karácsonyi dalokat, aktívan közreműködtek a hangszerek megismerésében.

KARÁCSONYVÁRÓ RENDEZVÉNYSOROZAT
2011. december

A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében december 18-án (vasárnap) 15 órakor kerül sor a negyedik gyertya meggyújtására a város Főterén.
Ünnepi köszöntőt mond, majd az Adventi koszorú negyedik gyertyáját meggyújtja Szaniszló János polgármester.
A meghitt ünnepi hangulat közremuködoi:
- 15.00 óra Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda
- 15.15 óra Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
- 15.25 óra Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola,
- 16.00 óra Római Katolikus Egyházközség
- 16.15 óra Szendrői Népdalkör
- 16.30 óra Református Egyházközség
A műsorok kezdési idopontjai csak tájékoztató jellegűek!
Minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel várunk!

ELKÉSZÜLT AZ ÓRIÁS BETLEHEM
2011. december 14.

A Karácsonyvárás szimbólumaként már 3. éve állítunk Betlehemet Szendrő Főterén, amely az ünnepek idején várja az érdeklődőket. A Betlehem elokészületeiben nyújtott segítségükért köszönet a GAMESZ dolgozóinak, elkészítéséért pedig köszönettel tartozunk:
Jósvay Istvánnénak
–Spisák Tibornénak
–Spisák Józsefnének
és a Közművelődési Központ dolgozóinak.

Honnan is ered a Betlehem hagyománya?
Az első betlehemállítás történetét Celanói Tamástól tudjuk. Szent Ferenc az itáliai Greccióban 1223-ban megkérte egy barátját, hogy rendezzen be egy barlangot, készítsen jászolt, hozzon szalmát, szamarat és ökröt, értesítse a pásztorokat, és így "alkalmi színészekkel" felelevenítették a szent éjszaka eseményeit.
A fáklyákkal messze földről érkező zarándokok egyike Ferenc beszéde után azt észlelte, hogy a jászolba fektetett baba megelevenedik, az istengyermek valóban ott van a sokaság között.
A betlehemállítás szokása azóta világszerte részévé vált a templomok és a közterek karácsonyi programjainak.
A betlehemállítás lényege az egykori események átélése, amely hozzásegíti az embereket, hogy saját szívükben is elkészítsék a jászolt, amelybe minden karácsonykor beleszülethet az isteni kisded, aki hajléktalanul, nincstelenül jött a világra, magára véve minden emberi fájdalmat, nélkülözését, vagyis egy lett velünk e szent éjszakán. Készülünk a nagy találkozásra; örvendezzünk hát, s így fogadjuk a közénk született Kisdedet…

KARÁCSONY RENDEZVÉNYSOROZAT
2011. december 12.

December 11-én került sor Advent 3. gyertyájának meggyújtására Szendrő Főterén. Az ünnepség résztvevőit Liptákné Spisák Beáta intézményvezető köszöntötte, majd a harmadik gyertya történetéről mondott néhány gondolatot.
Erre az alkalomra készült el az óriás Betlehem, melynek eredetérol Balákné Nagy Mariannától hallhattunk.
Bensőséges hangulatú ünnepi műsorral a Református Egyházközség készült. Benke András református tiszteletes a szeretetről és az ünnepvárás jelentőségéről szóló kedves szavai után meggyújtotta az Adventi koszorú harmadik gyertyáját.

VI. VÁRBARÁTOK NAPJA
2011. december 8.
2011. december 10.-én (szombaton) szervezi a Szendrői Várbarátok Egyesülete hagyományos évi kulturális rendezvényét a Várbarátok Napját, megalakulása óta már hatodszor.

Az idei múltidézés témája Szendrő bortermelésének története.

Ennek bemutatásaként előadásokkal, pincetúrával és borkóstolással várjuk az érdeklődőket.

Várunk mindenkit szeretettel!
Részletek a plakáton.»
Szendrői Várbarátok Egyesülete
ADVENT MÁSODIK GYERTYÁJÁNAK MEGGYÚJTÁSA
2011. december 7.
Advent második gyertyájának meggyújtására december 4-én (vasárnap) került sor. Liptákné Spisák Beáta intézményvezető köszöntötte a résztvevőket, majd az ajándékozásról és a szeretetről mondott néhány gondolatot. Ünnepi műsorral erre az alkalomra a Római Katolikus Egyház készült. Ködmön Ferenc esperes úr kedves szavai után meggyújtotta az Adventi koszorú második gyertyáját. Az ünnepségen a Mikulás is jelen volt és mindenki örömére szaloncukorral kedveskedett.
JÓTÉKONYSÁGI PROGRAM SZENDRŐN
2011. december 9.
Az Ökumenikus Máltai Lovagrend 2011. december 2-án Szendrőn tartotta karácsonyt megelőző jótékonysági programját. A rendezvény célja a Bódva-völgy nyolc települése hátrányos helyzetben lévo családjainak megsegítése, valamint az Árpád - házi Szent Erzsébet Szociális Szolgáltató Központ támogatása volt. A Lovagrend jóvoltából Szendrőben – mint ahogyan a többi általuk kiválasztott településen is - 13 család vehetett át élelmiszer és ruhaadományokat.
A program a települések általános iskolai tanulóinak lovagrendi történelmi vetélkedőjével indult. Ezt követően este 17 órakor folytatódott a rendezvény a szendrői Assisi Szent Ferenc Római Katolikus Templomban Ködmön Ferenc esperes úr és Benke András református lelkész közreműködésével, ahol a nyolc településről érkezett támogatott családok, valamint a települések polgármesterei szentmisén vettek részt. Ünnepi beszédet mondott Lovag herceg Eszterházy Antal nagymester - helyettes, Szaniszló János polgármester úr és Lovag bontai Bartha Árpád, Magyar Nagyperjel.
Az Omega együttes híres billentyűse, Benkő László templomi koncertje előtt az Apáczai Csere János Általános Iskola Diákkórusa, valamint a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendékei szolgáltatták az ünnepi műsort.
A Lovagrend által támogatott szendrői családok a szentmisét követően vehették át az adományokat lovag Nádler Miklóstól
.
SZENDRŐBEN JÁRT A MIKULÁS
2011. december 7.
A Közművelődési Központ és Könyvtár újra meghirdette a "Házhoz megy a Mikulás" elnevezésű szolgáltatását.
Minden évben sok szülő szeretne örömet szerezni gyermekének és ez most sem volt másképpen.
Az idén 28 gyermekhez látogattak el az Intézmény Mikulásai.
MIKULÁS MŰSOR ÓVODÁSOKNAK ÉS ISKOLÁSOKNAK
2011. december 7
A Közművelődési Központ és Könyvtár a Miskolci Musical és Dalszínház művészeinek közreműködésével mikulásműsorral kedveskedett az óvodás és kisiskolás gyerekeknek.
A Mikulás kesztyűje
c. előadást nagy élvezettel nézték, majd a műsor végéhez közeledvén csatlakoztak is a fiatal művészekhez, akik táncra perdültek a gyerekekkel. Mikulás Műsor Óvodásoknak és iskolásoknak
"ROMA KI MIT TUD" SZENDRŐLÁDON
2011. december 5.
2011. december 2-án pénteken zajlott a "VI.Kistérségi Roma Ki- mit- tud?"a Szendrőládi Általános Iskolában, melyen a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárainak felkészítésével hat növendék: Horváth Szabolcs, Kalocsai Márió, Horváth Erik, Csikó Richárd, Dániel Márk és Beri Letícia képviselte Szendrőt zongorán, trombitán, harsonán, baritonon, fuvolán felcsendülő műsorszámokkal. A szendrőládi gyerekek és hallgatóság körében a fellépő gyerekek produkciói osztatlan sikert arattak. A növendékeket Kósa Noémi, Virág Csaba, Mátyás Róbert, Gyurcsó Tamara készítették fel, zongorán Korompai Ilona tanárnő működött közre.
ÉSZAK-MAGYARORSZÁGI KLARINÉT TALÁLKOZÓ EMŐDÖN
2011. december 5.
A 2011. december 2-án Emődön megrendezésre került V. Észak-Magyarországi Klarinét Találkozón Szendrőből, a Művészeti Iskolából Szabó Péter, Fábián Dóra és Kökény Gábor mutatták be produkciójukat. Kökény Gábor hangszeres teljesítményével kiemelt díjat nyert el. Felkészítő tanáruk Bárány Zoltán, zongorán közreműködött Kósa Noémi. Gratulálunk eredményes fellépésükhöz!
A MINDEN GYEREK LAKJON JÓL ALAPÍTVÁNY FELHÍVÁSA
2011. december 2.

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családokhoz. Az alapítvány értesíti a szendrői családokat, hogy a 2012. évben is biztosít zöldség vetőmag csomagot a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő - kiskorú gyermeket nevelő - családok számára.
Újdonság, hogy 2012. évtől már az 1 gyermeket nevelő, rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok is részt vehetnek a programban.
Fontos határidő, hogy mindenki, aki 2012-ben részt akar venni a programban ásózza fel a kertjét és errol legkésőbb 2011. december 9-napjáig, péntekig értesítse a Szendrői Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodáját.
Csak az vehet részt a 2012. évi programban aki a kertjét igazolható módon felásózta és jelentkezett a Polgármesteri Hivatalnál. A jelentkezők adatait a Polgármesteri Hivatal továbbítja az alapítvány felé.
Az alapítvány tanácsolja a családok részére, hogy akinél baromfi található az udvarban, annak ürülékével javítsák fel a kertek állapotát.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS
2011. november 28.

A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében Advent első vasárnapján (november 27-én), meghitt ünnepi műsor kíséretében került sor az első gyertya meggyújtására. Az ünneplő közönséget Liptákné Spisák Beáta intézményvezető köszöntötte. Az ünnepségen közremuködött a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola és a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda gyermekközössége. Rescsánszki Béláné óvodavezető és Kalász László igazgató az Adventi gyertyagyújtás történetéről és az ünnepvárásról mondott néhány kedves gondolatot, majd meggyújtották az első gyertyát.

KARÁCSONYVÁRÓ RENDEZVÉNYSOROZAT
2011. november 26.

A Közművelődési Központ és Könyvtár újra megszervezi "Karácsonyváró" rendezvénysorozatát az adventi ünnepkör gyertyáinak gyújtásához kapcsolódóan.
Az első gyertya meggyújtására november 27-én (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsort ad a

 • Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola és a
 • Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda gyermekközössége.

Az ünnep meghittségét emelve felgyúlnak a fények az ünnepi díszbe öltöztetett Mindenki Karácsonyfáján.
A második gyertya meggyújtására december 4-én (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsort ad a Római Katolikus Egyházközség.
A harmadik gyertya meggyújtására december 11-én (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsort ad a Református Egyházközség.

Erre az alkalomra készül el az óriás Betlehem, mely az ünnepek idején lesz megtekinthető.
A negyedik gyertya meggyújtására december 18-án (vasárnap) 15 órakor kerül sor a Főtéren. Meghitt, ünnepi hangulatot varázsolnak:

 • Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola
 • Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
 • Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda
 • Szendrői Népdalkör
 • Református Egyházközség
 • Római Katolikus Egyházközség

Minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel várunk!

TROMBITÁS TALÁLKOZÓ
2011. november 26.
2011. november 25.-én került megrendezésre a XIX. Észak-magyarországi Trombitás Találkozó, melyen 20 település művészetoktatási intézményéből 35 növendék mutatta meg felkészültségét. A Szendrőben tanuló gyerekek: Horváth Erik és Szabó Barnabás Lukács sikeres produkcióját Mátyás Róbert készítette fel, zongorán Kósa Noémi működött közre.
HANGSZERES VERSENY A SZENDRŐI MŰVÉSZETI ISKOLÁBAN
2011. november 25.

2011. november 24-én A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény iskolai szintű hangszeres versenyt tartott, amelyen 18 növendék mutatta be felkészültségét. A gyermekek teljesítményét a Hámori Györgyné tanárnő a kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény első igazgatója,tanára, és a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője Kovácsné Kurucsó Ilona értékelte. A vándorkupát Truzsi Vivien nyerte el, aki két hangszeren is: fuvolán és ütő hangszeren mutatta meg tehetségét. Második helyezést Dolányi Norbert baritonos, a harmadik helyezést Puskás Viktória szintetizátoros növendék nyerte. Különdíjban részesültek: Kárpi Antónia, Kisida Veronika, Horváth Erik, Horváth Szabolcs, Keresztesei Áron Zsombor, Pamlényi Krisztián és Csikó Richárd.

REGIONÁLIS ZONGORÁS TALÁLKOZÓ
2011. november 28.

2011. november 26.-án zajlott a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei alapfokú művészetoktatási intézmények zongoratanárainak Regionális Zongorás Találkozója a miskolci Egressy Béni Zeneiskolában. Az eseményen Szendrő városát, egyben a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézményt Korompai Ilona zongora művésztanár képviselte, aki 18 versenyző közül nagy büszkeségünkre megosztott első helyezést ért el.
Bravúros teljesítményéhez gratulálunk és további sikereket kívánunk!

Projektértékelő rendezvény
2011. november 16.
Szendrő adott otthont a 2011. november 10-én Műemlékek gondozása közfoglalkoztatás keretében elnevezésű mintaprojekt értékelő rendezvényének, mely a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és Szendrő Város Önkormányzatának közös szervezésében valósult meg.

2011. szeptember 1 - november 30. között
Borsod-Abaúj- Zemplén megye négy településén - közfoglalkoztatás keretében - műemlékek gondozására irányuló mintaprojekt zajlott.

A kurityáni és martonyi egykori pálos kolostorok, a szendrői és regéci várak romjain feltárási és megerősítési, valamint környezetrendezési munkákat bonyolítottak le.

A program a szendrői Felső -vár területén végzett munkálatok megtekintésével kezdődött, majd projektértékelő tanácskozásra került sor Demeter Ervin Megyei Kormánymegbízott, Dr. Tamási Judit a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke és munkatársai, Lórántné Orosz Edit a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója és munkatársai, valamint az érintett települések polgármestereinek és műemlékek kezelőinek részvételével.
A munkálatok eredményeinek áttekintése és értékelése, a tapasztalatok összegzése alapja lehet a jövő évben szélesebb körben meghirdetendő, közfoglalkoztatás keretében zajló pályázatoknak.

ÜNNEPÉLYES ÚTÁTADÁS
2011. november 16.
2011. november 10-én került sor a felújított Nagyállomás út ünnepélyes átadására. Az átadáson megjelenteket Szaniszló János polgármester köszöntötte. Ünnepi köszöntot mondott Demeter Ervin a B.-A.-Z. Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. A rendezvényen részt vett továbbá Dr. Daher Pierre, a térség országgyűlési képviselője.
Az útfejlesztés az Észak-Magyarországi Operatív Program ÉMOP-2009-3.1.2/D_2 Kistérségek központi településeinek fejlesztése az LHH kistérségekben projekt keretén belül valósulhatott meg.A beruházás eredményeként a gyűjtőúttá fejlesztett Nagyállomás út a Szendrő belvárosán keresztül vezető 27-es főút forgalmának jelentős részét képes levezetni. A pályázat összköltsége 154.791.230 forint, a támogatás mértéke 138.101.103 forint volt, továbbá Szendro város Önkormányzata sikeresen pályázott az EU Önero Alapból 12.517.663 forint ún. saját forrást kiváltó támogatásra.

Így a különbözo pályázati forrásoknak köszönhetoen a Nagyállomás út gyujtoúttá történo fejlesztése a városnak mindössze 4.172.464 forintjába került.

ISMÉT DOBOGÓS HELYEN VÉGZETT A SZÁZSZORSZÉP MAJORETTE CSOPORT
2011. november 15.

2011. november 12-én 21 település 226 produkciójának nevezésével Várgesztesen került megrendezésre az a Szólóformációs Nyílt Mazsorett Bajnokság, amely a szlovák és cseh mazsorettek részvételével nemzetközivé bővült.
A százszorszépek 8 fős "delegációja" képviselte a csoportot ezen a magas színvonalú megmérettetésen.
3 kategóriában 4 produkcióval készültek a lányok és a szép eredmények most sem maradtak el, az év fáradalmas munkája ismét meghozta gyümölcsét !

Senior baton duo:
  Kerekes Lilla és Kerekes Katinka 5.hely
  Mató Vanda és Molnár Petra 6. hely
Senior pom duo:
  Kerekes Lilla és Kerekes Katinka 3. hely
Senior baton miniformáció 1.hely
 

Balák Kitti, Kerekes Katinka, Kerekes Lilla, Mató Vanda, Medve Judit, Molnár Petra és Tomorszki Dóra

Köszönet a GAMESZ-nak a szállításban nyújtott segítségért!

Gratulálunk a lányoknak a szép eredményekért valamint a csoport vezetőjének: Molnár Katalinnak a türelmes és kitartó munkáért!

MEGEMLÉKEZÉS
2011. november 9.
A szendrői református temetőben nyugvó Dr. Hatvani Viktor sírjánál az "56-os Bódvavölgyi Munkástanácsok Alapítvány" -az 1956-os forradalom 55. évfordulóján- meghitt ünnepi megemlékezést tartott. Édesapjára és a Forradalom helyi eseményeire Dr. Hatvani Zoltán emlékezett. Dédunokái Ungvári Rudolf: Utána néma csönd c. könyvéből idéztek Dr. Répássy Róbert Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelős államtitkára beszédében a Forradalom eseményeire emlékezett.Benke András református lelkész megáldotta az új síremléket, majd a Himnusz elhangzásával ért véget a megemlékezés. Dr. Hatvani Viktor emlékét nagyon sokan tisztelték meg jelenlétükkel, akik a kegyelet virágait és koszorúit helyezték el.
Az ünnepségen jelen voltak:
 • Szaniszló János Szendrő város polgármestere
 • Tomorszki István alpolgármester,
 • Vidó György címzetes fojegyző,
 • Loj Balázs a FIDESZ Kulturális Tagozatának Megyei Alelnöke,
 • Szendrő Város Önkormányzatának képviselő testülete, az intézmények vezetői valamint a város lakossága.
Országos Könyvtári Napok
2011. november 9.

2011. október 3-9. között került sor az Országos Könyvtári Napok eseményeire, mely a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg. A szendrői Városi Könyvtár számára nyújtott támogatásból a következő rendezvényeket szervezte: Rajzpályázatot hirdettünk az általános iskola alsó és felsőtagozatos tanulói számára "Legkedvesebb olvasási élményem" címmel.
A pályázatra 55 igazán ötletes munka érkezett, a helyezések pedig a következőképpen alakultak:

Alsótagozat:
  1 helyezett Virág Kamilla
2.helyezett Lipták Zsófia
3.helyezett Emődi Fruzsina
Különdíj: Dányi Georgina
Felsőtagozat:
  1.helyezett Ujhelyi János Ábel
2. helyezett Bari Dóra
3.helyezett Kárpi Antónia
Különdíj:
  Dányi Rebeka
Ujhelyi Rebeka Anna
PÁL UTCAI FIÚK c. ELŐADÁS
Az általános iskolás gyerekek számára kötelező olvasmány Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk c. műve, melynek megzenésített változatát a Miskolci Musical és Dalszínház művészeinek színvonalas előadásában láthatták az érdeklődők.

 

 

 

Ifjúsági hangverseny
2011. október 26.

2011. október 17-én a Fool Moon a capella énekegyüttes tagjai adtak hangversenyt és ismertetőt az a capella műfajról a szendrői gyermekeknek. A három hangversenyből álló sorozat első előadása a tavalyi tanévhez hasonlóan a Filharmónia, a Szendrői Művészeti Iskola és a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola közös szervezésében zajlott. A hangverseny bérletének finanszírozása az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása által kiírt pályázati támogatásból valósulhatott meg.
Az együttes tagjai a zenetörténeti korszakok egy-egy gyöngyszemével illusztrálták a kor jellegzetes stílusát komoly- és könnyűzenei műfajban egyaránt.

LISZT EMLÉKHANGVERSENY
2011. október 26.

Zongorahangversennyel emlékezett a Szendrői Alapfokú Muvészetoktatási Intézmény Liszt Ferenc születésének 200. évfordulóján a Művészeti Iskola eőadótermében 2011. október 24.-én.
Liszt műveiből, életének fontosabb eseményeiből hallhattunk ízelítőt.
A zongoraműveket Korompai Ilona adta elő, a képes és szöveges bemutatót Gothárd Magdolna állította össze.

LISZT EMLÉKHANGVERSENY
2011. október 21.

Liszt Ferenc születésének 200. évfordulója alkalmából ünnepi hangversenyt tart 2011. október 24.-én, hétfőn 16 órakor a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk a Művészeti Iskola előadótermébe.

ÜNNEPI MEGEMLÉKEZÉS
2011. október 21.

Szendrő Város Önkormányzata 2011. október 21-én (pénteken) az 1956-os forradalom és szabadságharc , valamint Köztársaságunk kikiáltásának évfordulójára rendezett ünnepi megemlékezést.
Az ünnepség 17.00 órakor ünnepi szentmisével kezdődött a történelmi egyházak képviselőinek összefogásával a Római Katolikus Templomban, mely 18.00 órakor megemlékező ünnepséggel folytatódott az Apáczai Csere János Általános Iskola aulájában. Ünnepi beszédet mondott: Szaniszló János polgármester.
Az ünnepi műsorban közreműködtek : az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói a Clarone Miskolc tagjai magyar zeneszerzők műveinek összeállításával . Az ünnepség zárásaként koszorúzás, fáklyás megemlékezés volt a Hősi Emlékmunél.

BURSA HUNGARICA
2011. október 17.

Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestülete ezennel kiírja 2012. évre a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázatot.
A pályázat benyújtásának határideje: 2011. november 14.
A pályázat elbírálásának határideje: 2011. december 5.
A képviselőtestület a beérkezett pályázatokat a meghatározott szempontrendszer szerint, szociális rászorultságtól függoen rangsorolja és a pályázókat a költségvetésben meghatározott keretösszeg erejéig 1.500-3.000 Ft/fo/hó ösztöndíjban részesíti.
A pályázó az elbíráló szerv döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.

Letölthető dokumentumok

"A" Típusú pályázati kiírás»

"B" Típusú pályázati kiírás»
"A" Típusú pályázati űrlap»
"B" Típusú pályázati űrlap»
Nyilatkozat»
MEGEMLÉKEZÉS DR. HATVANI VIKTORRA ÉS AZ 1956-OS FORRADALOMRA
2011. október 11.

Az "56-os Bódvavölgyi Munkástanácsok Alapítvány" -az 1956-os forradalom 55. évfordulóján, Nemzeti Ünnepünk alkalmából- október 22-én 11 órakor megemlékezést tart Dr. Hatvani Viktor sírjánál a szendrői református temetőben. Dr. Hatvani Viktor a forradalom alatt a szendrői, majd az Edelényi Járás Munkástanácsának Elnöke volt. "Példamutató helytállásáért" a Magyar Köztársaság Elnöke 1991-ben 1956-os emlékéremmel tüntette ki. A forradalomra emlékezve , és az új síremlék megáldása alkalmából ezúton is tisztelettel hívjuk megemlékezésünkre.
A megemlékezés programja:

 • Dr. Hatvani Zoltán emlékezik édesapjára és a Forradalom helyi eseményeire.
 • Részlet Ungvári Rudolf: Utána néma csönd c. könyvéből. Előadják: dédunokái: Hatvani Anna és Iglódi Emese
 • Dr. Répássy Róbert Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyért felelos államtitkárának megemlékezése a Forradalomról
 • Benke András református lelkész imája és áldása
 • Himnusz
 • Az emlékezés virágjainak elhelyezése
ŐSZI FESZTIVÁL 2011. október 8.
2011. október 11.

2011. október 8-án "ŐSZI FESZTIVÁL "-t rendeztek Szendrőben a Kastélykertben.
A rendezvény változatos programokat, sok-sok új meglepetést kínált a rendezvényre kilátogatóknak.
Nagy érdeklődés kísérte a "Madárijesztő szépségverseny"-t, az "Őszi termések kompozíciói"-nak bemutatóját, a "Gesztenyés sütik verseny"-ét
Az Őszi Fesztivál programja volt:

 • Ősz köszöntő felvonulás a Fő úton és a Rákóczi úton.
 • Vásári komédia a Vaga Banda gólyalábas komédiások közreműködésével
 • a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda műsora
 • Református Családi Napközi gyermekközösségének műsora
 • a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
 • Gyermek Néptánccsoportjainak műsora
 • a szendrői Népdalkör műsora
 • a Bódva-völgyi Néptánccsoport műsora
 • a szendrői Százszorszép, Szivárvány és Törpikék Majorette Csoportok műsorai
 • játszóházi foglalkozások őszi termésekből
 • Tűzzsonglőr műsor

A délután folyamán kihirdetétték a meghirdetett versenyek eredményeit, a győztesek értékes díjakat kaptak.
Az Őszi Fesztivál fergeteges hangulatban telt el, a kellemes időben minden korosztály számára érdekes programot kínáltak a rendezvény szervezői.
A nagysikerű rendezvényért köszönet a rendezvény szervezőinek, a támogatóknak és valamennyi közremuködőnek!

OKTÓBER 6-I ÜNNEPSÉG
2011.október 11.

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár 2011. október 6-án (csütörtökön) a 13 aradi vértanú kivégzésének emlékére ünnepi megemlékezést rendezett.
Programok voltak:
17.30 órától ünnepi Istentisztelet
a történelmi egyházak képviselőinek összefogásával a Református templomban.
18 órától ünnepi müsor összeállítás az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak és Farkas Istvánnénak közreműködésével.Ünnepi beszédet mondott: Ködmön Ferenc római katolikus esperes.
Ezt követően a templomkertben lévő kopjafánál elhelyeztük a koszorúkat és a kegyeleti mécseseket, mellyel egyidejűleg elhangzott a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusának Mátyás Róbertnek eladásában Rosso: il Silenzio c. műve.

ÁLLÁSPÁLYÁZATOK
2011. október 10.

1. Szendrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala"Köztisztviselők jogállásáról szóló" 1992. évi XXIII. törvény 10. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Szendrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatal Pénzügyi ügyintéző 1 munkakör betöltésére. A közszolgálati jogviszony időtartama: határozatlan idejű közszolgálati jogviszony. Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő. A munkavégzés helye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 3752 Szendrő, Hősök tere 1.
Ellátandó feladatok: További részletek»


2. Szendrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala a "Köztisztviselők jogállásáról szóló" 1992. évi XXIII. törvény 10. § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Szendrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatala Pénzügyi ügyintéző 2 munkakör betöltésére. A közszolgálati jogviszony időtartama:határozatlan idejű közszolgálati jogviszony. Foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő. A munkavégzés helye: Borsod-Abaúj-Zemplén megye, 3752 Szendrő, Hősök tere 1. Ellátandó feladatok: További részletek»

ZENEI VILÁGNAPI HANGVERSENY
2011. október 3.


Idén második alkalommal csendültek fel a muzsika hangjai a Zenei Világnap alkalmából Szendrőben. A rendezvényen a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és növendékei változatos műsorral fogadták a zenekedvelő közönséget. A koncerten fellépő művésztanárok előadását a Művészeti Iskola népszerű fúvószenekara zárta.

HIRDETMÉNY
2011. szeptember 30.

Tájékoztatjuk a Szendrői Lakosságot, hogy a képviselő-testület erre irányú döntése folytán idén is igényelhető a beiskolázási támogatás középfokú oktatási intézmények tanulói és felsőoktatási hallgatók számára, az alábbi feltételek szerint:

- az iskolai tanulmányok nappali tagozaton történő folytatása,
- az általános iskola 8. osztályának a sikeres elvégzése,
- 14. életév betöltése,
- 2011/2012.évre vonatkozó iskolalátogatási igazolás megléte
- a beiskolázási támogatás a középfokú tanulmányok esetében az érettségi és legfeljebb további egy szakma megszerzésére irányuló képzéshez való hozzájárulás céljából igényelhető a diák 21. éves koráig (nem tanulmányi okokból eredő évvesztés vagy huzamosabb korábbi betegség esetén: 22 éves korig a bizottság egyedi mérlegelése alapján),

Nem részesülhet beiskolázási támogatásban:
- az, aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult (tekintettel az évente két alkalommal - külön kérelem nélkül is folyósításra kerülő - pénzbeli támogatásra)
- az osztályismétlő tanuló (félévismétlő hallgató),
- a munkaügyi központok (és velük szerződésben álló oktatásszervező vállalkozások) által szervezett közép vagy felsőfokú végzettséget biztosító átképzésben, vagy továbbképzésben részt vevő személyek szintén nem részesülhetnek támogatásban.

Az egyszeri támogatás összege (a költségvetési megszorításokra tekintettel:
- középfokú oktatási intézmények tanulói esetében: 4.000.- Ft
- a felsőoktatási hallgatók számára: 5.000.- Ft.

A támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodáján 2011. év szeptember 26. napjától (hétfő) kezdődően átvehető, és ugyanide nyújtandó be 2011. október 28.-ig (péntek). Ezen időpont után benyújtott kérelmek figyelembevételére nincs lehetőség!
Polgármesteri Hivatal

MEGHÍVÓ
2011. szeptember 27.

A szendrői Közművelődési Központ
és Könyvtár
tisztelettel meghívja
Önt és Kedves családját
2011. október 6-án (csütörtökön)

a 13 aradi vértanú kivégzésének emlékére rendezett

ünnepi megemlékezésére.

Program:
17.30 órától ünnepi Istentisztelet
a történelmi egyházak képviselőinek összefogásával a Református templomban.
18 órától ünnepi műsor összeállítás az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak és Farkas Istvánnénak közreműködésével.
Ünnepi beszédet mond: Ködmön Ferenc római katolikus esperes.
Ezt követően a templomkertben lévő kopjafánál elhelyezzük a koszorúkat és a kegyeleti mécseseket, mellyel egyidejűleg elhangzik a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény pedagógusának Mátyás Róbertnek előadásában Rosso: il Silenzio c. műve.

VII. SZENDRŐ KÖRÜL GYALOGSZERREL
2011. szeptember 22.

Kedves természetjárók!

Szeretettel meghívjuk a Szendrői Természetjáró Szakosztály 7. alkalommal megrendezésre kerülő hagyományos
őszi rendezvényére!
Időpont: 2011. október 1. (szombat)
Helyszín: Szendrő, Váralja Vendégház (Váralja út 10.)
A résztvevők két túraútvonal közül választhatnak,
a túra végén apró ajándékot kapnak,
és vendéglátásban részsülnek.
Szeretettel várunk mindenkit!
További részletek»

TÁJÉKOZTATÓ
2011. szeptember 21.

Tájékoztatás a szakszervezetek reprezentativitásának megállapításáról.

További részletek»
ŐSZI FESZTIVÁL 2011.október 8.
2011. szeptember 13.

 


ŐSZI FESZTIVÁL

2011. október 8-án a
kastélykertben!

A részleters programok a plakátra kattintva letölthetők!

Sajóvölgye Focisuli alközpont létesül Szendrőben
2011. szeptember 9.

Szendrő Város Önkormányzata és a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesület együttműködésében focisuli alközpont létrehozását tervezi. Az alközpont működésén belül szakemberek irányításával rendszeres edzés lehetőséget kíván biztosítani a foci iránt érdeklődő 6-15 éves korosztálynak. A foglalkozások Szendrő város területén (iskola, sportpálya) kerül megrendezésre.

Kérjük a Tisztelt érdeklődő szülőket, gyerekeket, jelentkezzenek a focisuliban való részvételre. A szervezéssel kapcsolatosan a jövő hét folyamán részletes információkkal állunk rendelkezésre. A Sajóvölgye Focisuli muködéséről a képújság csatornáján keresztül tájékoztató film bemutatására fog sor kerülni.

II. SOS Rallye Katasztrófavédelmi verseny Szendrőben
2011. szeptember 9.

Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy szeptember 8-11. között Szendrő Város Önkormányzata és az Edelényi Kistérségi Társulás, valamint az Edelényi Koch Róbert kórház szervezésében nemzetközi katasztrófavédelmi és mentési verseny zajlik Szendő és térségében. A versenyen öt ország katasztrófavédelmi és mentési csapatai vesznek részt, a versenyszámok az iskolabázis területén, a sportpályán és környékén, a Bódva felsopásti szakaszán, valamint a Rakacai-víztározó tavon kerülnek megrendezésre. A verseny nyilvános, érdeklödőket a rendezvény szervezői szeretettel várnak.

A Szervezőbizottság

FELHÍVÁS
2011. szeptember 6.

A Szendrői Népdalkör hagyományteremtő szándékkal amatőr népdal-és nóta éneklési versenyt szervez -a Bódva völgyi településen élő- népdalokat és nótákat kedvelő lakosok körében "Szóljon az ének zengjen a dal" mottó jegyében. Október 1 je a Zene Világnapja, ehhez szeretnénk kapcsolni a rendezvényt. A verseny ideje: október 1. (szombat) 14 óra Helyszín: Közösségi Ház (Szendrő, F út 16.) Két kategóriában lehet nevezni: - népdal - nóta Szabadon választott két dalt kell előadni. Egyéni, esetleg páros előadás lehetséges. Csoportokat most nem tudunk versenyeztetni. A résztvevőket zsűri fogja értékelni, értékes díjakat lehet nyerni. Valamennyien emléktárgyat kapnak, vendéglátásról a Szendrői Népdalkör gondoskodik. Jelentkezni 2011. szeptember 25-ig lehet a Városi Szociális Szolgáltató Központban kapható jelentkezési lap kitöltésével. A programmal kapcsolatosan is itt érdeklődhetnek a 48/460-566-os telefonszámon vagy személyesen Szendrő, Fő út 19.sz. alatt Kisidáné Gríger Ildikónál. Várjuk jelentkezéseiket és részvételüket ! Szendrői Népdalkör

FELHÍVÁS
2011. szeptember 2.

Tájékoztatjuk a városban működő kiskereskedőket, üzlet tulajdonosokat, hogy a Magyar Nemzeti Bank támogatási programot hirdetett korszerű bankjegyvizsgáló gépek beszerzésére a pénzhamisítás visszaszorítása érdekében.
A részletes felhívás letölthető Szendrő Város honlapjáról!
Világítsunk rá a lényegre! Nagyobb biztonság a pén
ztárakban a hamis bankjegyek ellen - most támogatott áron!»
Kedvezményes bankjegyellenőrző-készülék beszerzése»

TÁJÉKOZTATÓ/részletes tájékoztató letölthető»
2011. szeptember 1.

A Polgármesteri Hivatal tájékoztatja az érintetteket, hogy a szociális törvény változásai miatt 2011. szeptember 1. napjától változtak a lakásfenntartási támogatás igénylésének a feltételei is. A jogosulti kör várhatóan kibővül a jogosultsági jövedelemhatás emelkedésével, ami jelenleg 71.250.- Ft/fo.
Az ezzel kapcsolatban a Kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság sajtóirodájától megkapott 5 oldalas tájékoztató kifüggesztésre került a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodáján, ahol konkrét kérdéseikre is választ kaphatnak ügyfélfogadási időben.

MAJORETTE SIKER PORECBEN!
2011. szeptember 1.

2011. augusztus 26-28. között a horvátországi Porecben került megrendezésre a VIII. Majorette Európa Bajnokság 10 ország 86 csoportja részvételével , melyen a Százszorszép Majorete Csoport sikeresen helytállt és a következ eredmények születtek:

 • Kerekes Katinka-Kerekes Lilla senior korcsoport pom-pon kategória 14. hely,
 • Százszorszép Majorette Csoport senior korcsoport pom-pon kategória 16. hely
Méltán lehetünk büszkék lányaink sikerére, hiszen megyénket egyedülállóan ők képviselték ezen a megmérettetésen !Köszönet illeti a csoport vezetőjét Molnár Katalint mindazért a munkáért, melyet a csoport sikereinek érdekében tesz ! Köszönjük mindazon magánszemélyeknek, vállalkozóknak, vállalatoknak, cégeknek, önkormányzatoknak anyagi és egyéb jellegű támogatását, akik jelentősen hozzájárultak a lányok külföldi szerepléséhez ! A csoport legfőbb támogatója Szendrő Város Önkormányzata a miskolci DECATHLON Áruház valamintaz Észak-Magyarországi MÉH Zrt !
TÁJÉKOZTATÁS!
2011. szeptember 1.

Figyelem !
Tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Teleház (Rákóczi út 13.)
2011. szeptember 1-től
új nyitvatartási renddel működik !
Nyitva:

 • Hétf-Kedd-Szerda: 9.00-17.00-ig
 • Csütörtök-Péntek: 10.00-17.00-ig
 • Szombat: 10.00-12.00-ig
Augusztus 20-i ünnepség Szendrőben
2011. augusztus 24.

" Ég hírnöke jelezte meg
atyjának, hogy születni fog:
a vértanú elküldetett
anyjához szólni jóslatot.

Örült is a magyar haza,
ledőlt a bálványok hada,
zengjen hát égi glória,
boldogság róla szólni ma."

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében 2011. augusztus 20-án Szent István tiszteletére ünnepséget rendeztek Szendrőben.

Az ünnepségen jelen voltak:
Szaniszló János, Szendrő város polgármestere
Tomorszki István, alpolgármester,
Vidó György, címzetes főjegyző,
Gúr Nándor, országgyűlési képviselő,
Loj Balázs a FIDESZ Kulturális Tagozatának Megyei Alelnöke,
az egyházak képviselői, Szendrő Város Önkormányzatának képviselő testülete, az intézmények vezetői, a város tünneplő lakossága.

Az ünnepi műsor kezdéseként bevonultak a szendrői majorettek, majd ezt követően elénekelték együtt a nemzeti himnuszt.
A Bódva-Völgyi Néptánccsoport képviseletében Baranyai Marian és Ribóczki Béla néptánc összeállítást mutattak be.
Ünnepi köszöntőt mondott Szaniszló János polgármester.
Ötvös Éva színművésznő előadásában "Szent István intelmei Imre herceghez" hangzott el.
A Százszorszép Majorette Csoport műsort adott elő.
Puskárik Zoltán római katolikus káplán, Benke András református lelkész, valamint Kondás András görög katolikus parókus megszentelték az új kenyeret.
Szaniszló János polgármester úr megszegte az új kenyeret.
Az ünnepi programban a Miskolci Nemzeti Színház színművészei Operett összeállítással szórakoztatták a közönséget.
Az ünnepi megemlékezés a
majorettek kivonulásával, és a Szózat eléneklésével ért véget.

Gyermekorvosi rendelő átadása
2011. augusztus 24.
Sürgősségi betegellátó és elsőségélynyújtó verseny (2011. szeptember 8-11.)
2011. augusztus 18.

http://www.sosrally.mentocsoport.hu
A lengyelországi mentős verseny (Ratownictwo) mintájára rendezzük meg mi is saját versenyünket, immár másodszor, melyre szintén külföldi példák alapján nem csak mentős csapatokat, hanem egyéb sürgősségi ellátással foglalkozó egységeket (kórházi csapatokat), elsőként káresemény helyszínére érkező alakulatokat (tűzoltókat, rendőröket), speciális mentőket, valamint az elősegély-nyújtás iránt érdeklődő civileket hívtunk meg. A külföldi példák azt mutatják, hogy a sérült felépülése, túlélése szempontjából ma már nem az "első aranyóráról" beszélünk, hanem egyre nagyobb fontosságot kapott az "első platina tíz perc" jelentősége. Ez azt jelenti, hogy az áldozat további sorsát jelentősen befolyásolja, hogy milyen ellátásban részesült az első 10 percben. Az első gyors helyzetfelmérés és ellátás alapját a ITLS (International Trauma Life Support - helyszíni traumaellátás) valamint a BLS (Basic Life Support-alapszíntű, eszköz nélküli újraélesztés) és ALS (Advanced Life Support-emelt szintű újraélesztés), ma már hazánkban is elfogadott és követendőnek tartott protokollja képezi. Ezen kurzusok közül a ITLS illetve a BLS úgy épül fel, hogy ne csak magasan képzett egészségügyi egységek számára legyen érthető és kivitelezhet. (U.S.A, Németország, Lengyelország, Szlovákia, Csehország, Horvátország, Törökország - rendőrség, katonaság, tűzoltóság, katasztrófavédelem, polgárvédelem) Az új oktatási rendszer fontos részét képezi a tömör, lényegre törő elméleti képzés után minél nagyobb időt kitev gyakorlati oktatás. A gyakorlati oktatás során törekszünk arra, hogy realisztikus szituációs feladatok során készség szintjén sajátíthassák el hallgatóink a tananyagot. Az ehhez hasonló versenyek is azt a célt szolgálják, hogy a csapatok csiszolhassák, szinten tarthassák tudásukat. A versenyek során megpróbálunk életszerű állomásokat kiépíteni, valósághű helyzeteket teremteni. Ezáltal a versenyzőknek a feladatok teljesítése során kreativitásukra, helyzetmegoldó képességükre is szükségük van mindamellett, hogy a verseny az érdeklődk számára is izgalmasabbá, látványosabbá válik. Rendkívül fontosnak tartom, hogy az elsőként helyszínre érkező csapatok jobban megismerhessék egymás munkáját, továbbá hogy a nem egészségügyi egységek minél magasabb szintű elsősegély nyújtási ismeretekkel rendelkezzenek. Egy baleset látványa önmagában is megterhelő, melyet tovább terhel a tehetetlenség érzése a mentő kiérkezéséig. A nemzetközi példa azt mutatja, hogy mind a tűzoltók, mind a rendőrök részéről jelentős igény van ezekre a képzésekre, gyakorlatokra, és itthon is meglepően nagy érdeklődés kísérte kezdeményezésünket. (Meghatározott protokollok szerint oktatott rendszer nem azonos a hazai "elsősegélynyújtó" tanfolyamokkal) Ez a verseny már folytatás, remélhetőleg hagyománnyá vált. 2009-ben saját csapatunk felkészülése során Aggtelken próbáltuk ki itthon először, tavaly kissé nagyobb volumenben, de még csak szűkebb környezetünkben szerveztük meg. A versenyre jelentkező csapatok között idén az Országos Mentőszolgálat egységein kívül a az edelényi Koch Róbert Kórház csapata, A Magyar Református Szeretetszolgálat Aid 4 Life alakulata, a B-A-Z Megyei Katasztrófavédelem, a Tatabányai Tűzoltóság (csak tűzoltókból álló), valamint az Edelényi Rendőrkapitányság (csak rendőrökből álló) egysége is megtalálható. A versenyen való részvétel kikötései közé tartozik, hogy nem csak orvossal és mentőtiszttel nevezhetnek csapatok. Ennek egyik oka, hogy régiónk meglehetősen orvos szűkében van, ezért fontosnak tartom annak tudatosítását mind az ellátó egységek, mind pedig környezetünk számára, hogy az első ellátás adott esetben orvosi segítség nélkül is korrekten kivitelezhető.

MEGHÍVÓ az augusztus 20-i ünnepségre
2011. augusztus 9.

"Ég hírnöke jelezte meg
atyjának, hogy születni fog:
a vértanú elküldetett
anyjához szólni jóslatot.

Örült is a magyar haza,
ledőlt a bálványok hada,
zengjen hát égi glória,
boldogság róla szólni ma."

 

A Közművelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja Szendrő Város lakosságát a 2011. augusztus 20-án Szent István tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésére.
Program:

 • 10.00 órától Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
 • 14.30 órától megemlékező ünnepség a Kastély parkjában a Bódva-völgyi Néptánccsoport, a
  Százszorszép Majorette Csoport valamint a Miskolci Nemzeti Színház művészeinek közreműködésével.
NYÁRI TÁBOR - 2011. július 24-29.
2011. augusztus 5.


A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében első alkalommal került megrendezésre a Nyári tábor, mely 5 napon keresztül várta gazdag kulturális programokkal az érdeklődőket. Az esős idő ellenére is elmondható, hogy élményekkel teli napokat töltött el a 18 résztvevő gyermek.

TÁNCHÁZ SZENDRŐBEN
2011. július 28.

TÁNCHÁZ Szendrőben
Belépés ingyenes.
Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt:
Augusztus 5-én, pénteken 18 órától
egy fergeteges táncházra.
Helyszín a Váralja Vendégház, Váralja út 10.
- a Tűzoltósággal szemben
Talpalávalót az Árok zenekar biztosít
Körmöndi Tamás táncot tanít
Pihentető műsort a Bódva-völgyi Táncegyüttes ad
Szomjúságot és éhséget
a helyszíni büfé csillapít - Népies ételekkel és italokkal

MAJORETTE TALÁLKOZÓ SZENDRŐBEN
2011. július 18.

Idén 14. alkalommal került megrendezésre városunkban, ahol több mint 150 résztevő gyermek mutatta be tudását a nagyérdemű közönségnek és Tóthné Szabó Gabriellának, aki értékelte és tanácsaival segítette a fellépők és a csoportvezetők munkáját. Szaniszló János polgármester úr köszöntötte az érdeklődőket és a résztvevőket. A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági Zenekara színvonalas műsorral szórakoztatta a jelenlévőket. A zenekar vezetője: Bárány Zoltán A találkozó zárásaként Liptákné Spisák Beáta intézményvezető szerény ajándékkal köszöntötte a csoportok vezetőit.

1. Százszorszép Majorette Csoport - Szendrő, Molnár Katalin
2. Csillagfény mazsorett csoport (nagyok) - Rudabánya, Sztofán Zsuzsanna
3. Miskolci Mazsorett Együttes Cadet csoport - Miskolc, Dudás Ágnes
4. Napsugár Majorette Csoport - Rudolftelep, Boza Józsefné
5. Szivárvány Majorette Csoport - Szendrő,
6. Gyöngyszem mazsorett csoport - Sajószentpéter, Sztofán Zsuzsanna
7. Holdfény mazsorett csoport - Sátoraljaújhely, Ujjné Schneider Hedvig
8. Törpikék Majorette Csoport - Szendrő
9. Napsugár mazsorett csoport - Berente, Sztofán Zsuzsanna
10. Csillagfény mazsorett csoport (kicsik) - Rudabánya, Sztofán Zsuzsanna
11. Árvay Smaragd Mazsorett csoport - Sárospatak, Bódiszné Hajnal Alíz
12. Árvay Tuzliliomok Cadet csoport - Sárospatak,
13. Árvay Gyémánt Mazsorett csoport - Sárospatak,

MAJORETTE TALÁLKOZÓ
2011. július 13.

A Közművelődési Központ és Könyvtár XIV. alkalommal rendezi meg a Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Majorettek Találkozóját. Ebben az évben is nagy érdeklődés kísérte felhívásunkat, hiszen 8 település 13 csoportja jelezte részvételi szándékát.
A résztvevő települések: Berente, Miskolc, Rudabánya, Rudolftelep, Sajószentpéter, Sárospatak, Sátoraljaújhely és Szendrő.
A találkozó idopontja: 2011. július 17. (vasárnap) 15 óra
Helyszín: Szendrő-Főtér A program az elmúlt évekhez hasonlóan

Menettáncból, Színpadi táncból és Gálaműsorból áll.
16.30 órától sztárvendégünk DJ. Szatmári és Jucus !

Minden érdeklődőt nagy-nagy szeretettel várunk !

MAJORETTE SIKER HAJDÚSZOBOSZLÓN
2011. július 13

A Százszorszép Majorette Csoport második alkalommal vett részt a Hajdúszoboszlón megrendezett III. Nemzetközi Mazsorett Versenyen, ahonnan ismét kimagasló eredményekkel térhettek haza.
Helyezéseik: Kerekes Katinka-Kerekes Lilla: pom-pom senior kategória-II.hely
Százszorszép csoport pom-pon senior kategória II. hely
Százszorszép csoport baton senior kategória IV. hely

Gratulálunk a lányoknak valamint a csoport vezetőjének: Molnár Katalinnak a szép eredményekért.
Külön köszönjük Móth Andrásnak, hogy a csoport utaztatását - felajánlásának köszönhetően- ingyen biztosította !

Liptákné Spisák Beáta intézményvezető

 
Pályázat
2011. július 5.
Szendrő Város Önkormányzatának pályázati tájékoztatója a "Minőségi oktatás támogatása,valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében"
A tájékoztató megtekinthető»
XV. SZENDRŐI NAPOK (második nap)
2011. július 2.
2011. július 2-án LOVAGI TORNA- KÖZÉPKORI MULATSÁG-KIRÁLYI LAKOMA-TRABANT-WARTBURG-ÉS VETERÁNJÁRMU TALÁLKOZÓ-val folytatódott a 15.évfordulóját ünneplő Szendro város ünnepi rendezvénysorozata.
Az elmúlt évek hagyományos rendezvényeitől eltérőn , ez évben a szendrői vár árnyékában, a csodálatos adottságokkal rendelkező Kastélykertbe középkori mulatságra invitálták az ünneplőket. A rendezvény kezdéseként hangos dobszó kíséretében a középkori ruhákba öltözött királyi pár és az udvartartása vonult végig a városon. A lakosság nagy meglepetéssel fogadta az udvartartásban felismert helyieket, a Közművelődési Központ munkatársait. A királyi udvar vonulásával egy idben, végig vonultak a városon a Trabant- Wartburg-és Veterán gépjármű találkozó résztvevői is az autó csodáikkal. A Kastélykertbe visszatért királyi udvar, és az érdeklőd közönség szórakoztatására megkezdődött a közönség aktív bevonásával a lovagi torna bemutató. A bemutató közben megismerkedhettek a király köszöntésének etikettjével, láthattak mutatványosokat, hastáncot, kígyótáncot, lovaggá ütést, és amire nem vártak –folyamatosan zuhogó esőt, ami a rendezvényszervezők nagy bánatára megakadályozta a Kastélykerti további mulatozást, melyet az esti hangulatos kivilágítás tett volna még élvezetesebbé. A középkori mulatozás este az iskola éttermében Királyi Lakomával folytatódott, ahol Szaniszló János polgármester köszöntötte a Szendrői Napok rendezvényén megjelent vendégeket. A középkori hangulatot idézték a vacsora közben bemutatott műsoros produkciók, a középkori vacsorát felszolgálók ruhája, a sorogján felszolgált ételek, melyet a vacsoravendégek nagy érdeklődéssel fogadtak és jóízűen fogyasztottak.(Királyi lakoma menüje)
A Királyi Lakoma vendégei végül is az esőt elfelejtve az étteremben is kellemesen töltötték az estét és jól szórakoztak.
XV. SZENDRŐI NAPOK (első nap)
2011. július 1.

Szendrő város 2011.július 1-én és 2-án ünnepli a várossá avatásának 15. évfordulóját. A városnapi programok első napján Szendrő Város Önkormányzata Ünnepi testületi ülést tartott a Kastélykertben. Az ünnepi asztalnál foglaltak helyet:
ˇ Szaniszló János, Szendrő város polgármestere
ˇ
Molnár Pál, Torna polgármestere
ˇ Tomorszki István,
alpolgármester
ˇ Vidó György,
címzetes jegyző
Viszoki Andrea köszöntötte:

 • Dr. Daher Pierre országgyűlési képviselő képviseletében megjelent Loj Balázst,
 • Molnár Pált, Felvidéki testvértelepülés, Torna polgármesterét,
 • Dr Úrvári Sándort, Szendrő város díszpolgárát,
 • a térségből megjelent polgármestereket
 • Szendrő Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjait,
 • az önkormányzati gazdasági egységeinek, intézményeinek vezetőit, a megjelent vendégeket.

Szaniszló János ünnepi beszédében felidézte a várossá avatás óta eltelt időszak kiemelkedo eseményeit, a képviselő testület elmúlt 5 évi munkájának értékeit mely a város fejlődését szolgálta, és reményét fejezte ki a további fejlődés eléréséhez az elkövetkező években várható gazdasági nehézségek ellenére is. A polgármester születésnapi ajándéknak minősítette az elmúlt napokban kapott jelentős támogatásokat:

 • Városi Szociális Szolgáltató Központ beruházásának, mintegy 190M.-Ft,
 • a Bem úti óvoda közel 100M.-Ft,
 • és az ÖNHIKI keretében kapott 24M.-Ft-os támogatásokat.

Szaniszló János megköszönte a testület, a gazdasági egységek,az intézmények vezetőinek és munkatársaiknak az elmúlt évi munkáját, és valamennyi szendrőinek boldogulást kívánt.
Molnár Pál Torna polgármestere köszöntötte a testületi ülésen megjelenteket, megköszönte a Torna településsel való együttműködést és valamennyi szendrőinek sok sikert kívánt a 15 éves jubileum alkalmából.

Szaniszló János polgármester a képviselő testület által megszavazott kitüntetéseket adott át:

 • PRO URBE Szendrő díjat kapott az idén 20 születésnapját ünneplő Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a 2010 évben Szendrő várost súlytó nagy árvizkárok helyreállításában,a város újjáépítésében nyújtott gyors segítségért, a kárt szenvedett lakók támogatásáért.A díjat Nagy Ákos osztályvezető vette át.
 • Elismerő Oklevelet kapott: Boldva Völgyi Néptánc Együttes, Szendrő város kulturális életében betöltött szerepük és a hagyományőrzésben végzett munkájuk elismeréseként, Dr. Tomka Gábor főmuzeológus, régész a szendrői Felső vár kutatásában végzett munkájának elismeréseként és ifj.Antal Ferenc Szendrő város érdekében végzett munkája, valamint a város sportéletében végzett tevékenységének elismeréseként.

Az ünnepi testületi ülést követően a színpadon megkezdődött a kulturális program, melyben közreműködött a Bódvavölgyi Néptánc Együttes, a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági zenekara, Szűcs Judit énekesnő, majd a program a Fortissimo Együttes vidám, hangulatos koncertjével zárult.

EZ ÉVBEN MÁSODJÁRA TÁBOROZHATTAK A SZENDRŐI ISKOLÁSOK CSOPAKON
2011. július 5.

A 2010-es esztendőben Szendrot sújtó árvízkatasztrófa indította Csopak városát arra a nemes és önzetlen gesztusra, hogy három éven keresztül szendrői gyerekeket fogadjon nyaranként egy-egy héten keresztül a Balaton partján. Ebben az évben a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekara részesülhetett a felajánlásban. A vendéglátásáról híres település az étkeztetésen, szálláson kívül hajókirándulással is kedveskedett a táborozóknak. A fúvószenekari próbákat népszerű hangversenyek követték a csopaki strandon, és amikor az időjárás nem kifejezetten volt alkalmas fürdőzésre, a gyerekeknek lehetőségük nyílt több Balaton-parti település megtekintésére is.

KÖZÉRDEKŰ TÁJÉKOZTATÁS
2011. június 25.

Szendrő Város Önkormányzata értesíti a "Minden gyermek lakjon jól alapítvány" felhívására jelentkezett családokat, hogy városunk továbbra is részt vesz a programban, együttműködik az alapítvánnyal. Nem igazak azon elterjedt rosszindulatú híresztelések, mely szerint Szendrő már nem vesz részt a programban.A vetőmag csomagok kiosztását követően a haszonállatokat is igénylő – feltételeknek megfelelő családokat – hat csoportba sorolta be az alapítvány, melyből az egyik csoport már meg is kapta az igényelt haszonállatokat (naposcsirke és tyúk).Az alapítványtól kapott információk szerint az ország egész területén több tízezer család kapcsán ütemezetten folyik a nagy mennyiségű haszonállat kiszállítása és kiosztása.Amint konkrét információt kapunk, hogy melyik család mikor veheti át az alapítványtól a haszonállatokat, úgy azt soron kívül írásban tudatjuk velük.Amennyiben a továbbiakban kérdés merül fel a programmal kapcsolatban úgy a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodáján válaszolnak a felmerülő kérdéseikre.

Polgármesteri Hivatal
Szendrő

KÖLESÉRI TANÖSVÉNY SZENDRŐ KÖRÜL
2011. június 25.

Örömmel értesítjük a szendrői lakosságot, hogy a Szendrői Természetjáró Szakosztály új turisztikai lehetőséggel gazdagította a Szendrőben élőket és a környékre látogató bakancsos turistákat.A pályázati forrásból kialakított jelzett útvonalak a Kékfestő háztól indulva vezetik körbe Szendrőn és környékén a tanösvény után érdeklődőket. A tanösvény 2 útvonal lehetőséget is biztosít: egy 6,5km-es rövidebb vonalas szakasz a Csehi malomig, és egy 15 km hosszabb hurkos útvonalat, mely Abod érintésével haladva visszatér Szendrőbe. Az útvonal során látható természeti és építészeti jellegzetességek megismerését, valamint tanösvények bejárását segíti az a 28 oldalas füzet, mely szintén a tanösvényhez készült. A túrafüzet megtalálható a szakosztály weboldalán:www.szendroitura.hu, valamint az alábbi linkről is letölthető:http://www.szendroitura.hu/Graphics/Tanosveny/Koleseri-tanosveny-Szendro-Varosi-Sport-es-Szabadido-Klub.pdf
Bízunk benne, hogy minél többen végigjárják az útvonalakat, és kellemes szabadidős tevékenység mellett gyarapszik a mindenkinek a helyismereti tudása is a kiadvány által.
Kellemes időtöltést kívánunk a Köleséri tanösvényhez!

Szendrői Természetjáró Szakosztály

GYERMEKORVOSI RENDELŐ ÁTADÁSA
2011. június 23.

2011. június 22-én került sor a Gyermekorvosi Rendelő ünnepélyes átadására. A gyermekorvosi rendelő fejlesztése lehetővé teszi a város és a környező településeken élők számára, hogy a gyermekkorú lakosság korszerű, minőségi szolgáltatásban részesüljön, egészségi állapotuk javuljon. A projekt keretében megvalósult a gyermekorvosi rendelő átalakítása és felújítása 9,6 millió forintos építési költséggel. Orvosi eszközök és bútorzat került beszerzésre 3,7 millió forint értékben, továbbá megvalósult az épület projektarányos akadálymentesítése. A fejlesztés energiatakarékos megoldásai az épület üzemeltetési költségeinek csökkentését szolgálják. Az átadáson megjelenteket köszöntötte Szaniszló János polgármester. Ünnepi köszöntőt mondott Dr. Demeter Ervin a B.-Z. Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja.
Az átadási ünnepség zárásaként a szalag átvágására került sor
.

FIGYELEM
2011. június 23.

Tájékoztatjuk Kedves Olvasóinkat, hogy a Városi Könyvtár nyitvatartása 2011. július 1 től megváltozik!
Az új nyitvatartási rend: hétfőtől - péntekig: 9-16 óráig szombaton: 8-12 óráig
Köszönjük megértésüket!

Liptákné Spisák Beáta
intézményvezető

PÁLYÁZAT: Védőnői munkakörre
2011. június 22.

Szendrő Város Önkormányzata a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet 2. sz. védőnői körzet védőnő munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2011. július 14.
A pályázati kiírás»

XV. SZENDRŐI NAPOK 2011. JÚLIUS 1-2.
2011. június 10,

XV. SZENDRŐI NAPOK
2011. JÚLIUS 1.-2.
Helyszín: Kastélykert (Fo út 1
8.)
A Közművelődési Központ és Könyvtár
az idén megújult formában rendezi meg városnapi rendezvénysorozatát,
melynek programjai a következők lesznek!

JÚLIUS 1. (péntek)
15.30 óra Ünnepi testületi ülés
16 óra a Bódvavölgyi Néptánccsoport és a Szendrői Alapfokú
Művészetoktatási Intézmény Ifjúsági zenekarának műsora
17 óra Fourtissimo együttes műsora
18 óra
Szűcs Judit műsora
JÚLIUS 2. (szombat)

14.00-18.00 óra Középkori mulatság
Tudtára adatik kicsiknek és nagyoknak, pórnak és nemesnek, hajadonoknak és házasoknak,hogy az Úr
2011. évének július havának 2. napján a
szendrői kastélykertben
Lovagi Torna és Középkori Mulatság rendeztetik

20 órától Királyi lakoma a szendi kastélykertben,
melyre előjegyzés a Közműveldési Központban lehetséges
T.: 48/460.395 2011. június 17-ig !
További részletek»
II. Szendrői Trabant,- Wartburg- és Veteránjármű találkozó
2011. június 10


A hivatalos program letölthető *.pdf formátumban

A Szendrői Hétszinvirág Napközi Otthonos Óvoda jógagyakorlaton vett részt Budapesten
2011. június 15.

A Szendrői Hétszinvirág Napközi Otthonos Óvoda a "TÁMOP.3.3.7 09/1 Minőségi Oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében" pályázat.
Pályázat keretében 2011. június 08-án részt vettünk a jógagyakorlaton a Budapesti Mackós Óvodában.
Ez a gyakorlat számunkra is lehetőséget adott, hogy betekintsünk egy fővárosi óvoda életébe.
Nagy izgalommal készültünk a találkozásra. hiszen tudtuk, hogy , ez az óvoda Budapestnek egyik legjobban frekventált kerületében található, ahová magas beosztású, jó anyagi körülmények között élő családok gyermekei járnak, szemben a mi halmozottan hátrányos helyzető gyermekeinkkel.
Nagy szeretettel fogadtak minket, s már ismerősként üdvözölte egymást a két vezető óvónő.
Egy hat csoporttal működő, nagy múltra visszatekintő, derűs hangulatot árasztó intézményt ismertünk meg. 1931-től működik az intézmény. Megismertük a helyi nevelési programjukat, sajátosságaikat.
Az intézmény fő profilja a környezetvédelem. Fontos még számukra a hagyományőrzés, az egészség megőrzése, aminek érdekében a szülők nem kevés anyagi áldozatot hoznak a gyermekek érdekében.
Nagyfokú szülői támogatással alakítottak ki sószobát, szintén szülői összefogással, különbféle programok anyagi fedezetét is a szülők teremtik elő.
Gazdag programokkal tarkított felejthetetlen élményben volt részünk, melyet az alábbi képek is igazolnak.

Ismét szendrői gyerekek mutatkozhatnak be Budapesten, alkutásuk ezúttal a Műcsarnokban
2011. június 09.

2010/2011-es tanévben a budapesti Műcsarnok Menü Pont Galériája pályázatot írt ki Beton és festék címmel. A több mint 100 beérkező pályamű közül a Szendrői Művészeti Iskola pályaműve díjnyertes lett. Az alkotók kivételes képességű szendrői gyermekek: Beri Bianka Terézia, Dányi Angelika, Giba Tamás, Kovács Tamás Gergő, Kövér Fanni,Macsinga Adrián, Molnár Márk, Stefán Szabolcs, Stefán Vivien, Szabó Péter, Varga Milán. Pályaművüket a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény lépcsőfeljárójának falára készítették el,mely alapján díjazásra jogosultak és részt vehetnek a program zárórendezvényén és kiállításán Budapesten június 18-án a Műcsarnokban tehetséges felkészítő tanárukkal Tóth Éva tanárnővel.

SZENDRŐI KISLÁNY ZENÉLHET A BUDAPESTI PETŐFI CSARNOKBAN
2011. június 06.

2011. június 4-én került megrendezésre Szendrőládon a Nem adom fel Alapítvány szervezésében a "C" FAKTOR tehetségkutató verseny, melyen részt vett a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény hét növendéke: Ádám Klaudia, Horváth Szabina, Dániel Márk, Horváth Erik, Kökény Gábor, Dolányi Norbert, Kaló Ilona Amina. Hangszeres zene kategóriában Kaló Ilona Amina I. helyezést-, Dolányi Norbert II. helyezést- és Horváth Szabina III. helyezést ért el. Az első helyezést elért Kaló Ilona Amina lehetőséget kapott, hogy június 10-én országos rendezvényen képviselje Szendrő városát és a térséget, gratulálunk! A növendékeket felkészítő tanárok: Kovácsné Kurucsó Ilona, Virág Csaba, Kósa Noémi, Bárány Zoltán, Mátyás Róbert és Gyurcsó Tamara voltak, zongorán Kósa Noémi működött közre.

FELHÍVÁS
2011. június 06.

A Bábolnáért Közhasznú Közalapítvány a 2011-es évben is pályázatot hirdet a Bábolna Zrt-től, társaságaitól, illetve jogelődjeitől nyugdíjba vonult dolgozók részére. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően ez évben is élelmiszer csomag átadására kerül majd sor. Új támogatás odaítéléséről is döntött a Kuratórium, miszerint támogatásban kívánja részesíteni a Bábolna Mezőgazdasági Kombináttól 1989-ben jubileumi oklevélben részesülteket. Mindazok jelentkezését várják, akik jubileumi oklevelet kaptak és szerepel a nevük a "Bábolna Tények és Adatok 1945 – 1989. I" című zöld könyvben. Az ez évi határidőig bejelentést nem tevő oklevél tulajdonosok igénye a későbbi évekre nézve jogvesztő jellegű. A pályázati nyomtatvány átvehet a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodáján ügyfélfogadási időben (hétfőn: 13-16, szerdán 8-12, 13-16, pénteken: 8-12 óra között). A pályázatok beadási határideje: 2011. szeptember 30.

FELHÍVÁS
2011. június 1.

Az Edelényi Körzeti Földhivatal felhívja minden szendri földtulajdonos vagy földhasználó figyelmét, hogy 2011. június 1 - 2011. július 15. között a termőföldeken helyszíni ellenrzést végez a hasznosítási kötelezettséggel összefüggésben.
Szendrő városában található termőföldek kapcsán az ellenőrzés tervezett időpontja: 2011. július 11. napja.
A részletes felhívás a Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Szociális Irodájánál kifüggesztésre került. Abban minden lényeges információ megtekinthető.
Kérünk minden földtulajdonost és földhasználót, hogy fennálló hasznosítási kötelezettségének tegyen eleget.

TÁNCBEMUTATÓ ÉS HANGVERSENY A MŰVÉSZETI ISKOLÁBAN
2011. június 1.
2011. június 1-én zajlott a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény év végi táncbemutatója az Apáczai Csere János Általános Iskola tornacsarnokában. A bemutatón a szendrői székhely csoportjain kívül felléptek a szalonnai, szendrőládi, és bódvaszilasi növendékek is. Néptáncosaink produkcióit örömmel fogadták a szülők és az ott lévő közönség.
Ugyanezen a napon növendékeink hangversennyel és hangszerbemutatóval kedveskedtek az óvodásoknak a Művészeti Iskola előadótermében.
Az óvodások nagy lelkesedéssel és figyelemmel hallgatták a megszólaló műsorszámokat megfigyelve a hangszerek sokféleségét, jellegzetességeit.
A zeneóvodások énekes műsora után megismerkedhettek a fúvós-, ütős-, billentyűs-, és vonós hangszercsalád tagjaival.
GYERMEKNAP A KASTÉLYKERTBEN
2011. május 28.

A Közművelődési Központ és Könyvtár GYERMEKNAPOT rendezett a Kastélykertben 2011. május 28-án.
Programok voltak:
Baba kiállítás
A Hétszínvirág Óvoda óvodásainak műsora
Az Apáczai Csere János Általános Iskola
tanulóinak musora
CSIRI-BIRI BULI gyerekeknek a Csiri-biri Együttessel
Játékos-tréfás vetélked kicsiknek és nagyoknak
A SZAMI Kézműves tanszakának A négy őselem c. előadása
A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ifjúsági zenekarának műsora
A Százszorszép, a Szivárvány és a Törpikék Majorette csoportok műsorösszeállítása
Tűzoltóság, Mentők bemutatója
A Megasztár műsorból megismert Babolcsi Nóra műsora
Kísérőprogramok voltak:
FAGYI-PÓNILOVAGLÁS- VATTACUKOR-NYUSZISIMOGATÁS-ARCFESTÉS-UGRÁLÓVÁR-HABPARTY-HENNAFESTÉS-KISVASÚT-TRAMBULIN

Szendrői majorette siker Szegeden
2011. május 18.
2011. május 14-15-én a Magyar Majorette Szövetség által került megrendezésre a XI. Magyar Majorette Bajnokság Szegeden, 27 csoport részvételével. A rendezvény célja, hogy az ország különböző területéről érkező csoportok megmérettessék magukat és dobogós eredményeik által kijussanak az Európa Bajnokságra. A szendrői Százszorszép Majorette Csoport tagjai folyamatosan és kitartóan készültek erre a versenyre, melynek eredményeként senior korcsoportban, pompon kategóriában II. helyezést értek el. Ennek a sikernek köszönhetoen a lányok részt vehetnek és képviselhetik megyénket 2011. augusztus 26-28-án a VIII. Majorette Európa Bajnokságon, amely a horvátországi Porec városában kerül megrendezésre. Az EB-n való részvételük megvalósulása rendkívül nagy anyagi terhet jelent a csoport számára, ezért kérünk mindenkit, aki szereti a majorette-t és anyagi lehetosége engedi, TÁMOGASSA A SZÁZSZORSZÉPEKET!
Elérhetőségek: kozmuvelodes@szendro.hu. Közművelődési Központ és Könyvtár - 3752, Szendrő Fő út 18. 06 - 48/460-395
A Hétszínvirág Napköziotthonos Óvodások a Kékfestőház Múzeumban és a Csáky kastélyban
2011. május 19.


A Szendrői Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda elnyerte a "TÁMOP 3.3.7-09/1 minőségi oktatás támogatása, valamint az egész életen át tartó tanulás elősegítése a kultúra eszközeivel az LHH kistérségek esélyegyenlősége érdekében" című pályázatot. A fenti pályázat keretében lehetőség nyílt, hogy óvodásaink 2011. május 17-én megtekintették a Kékfestőház Múzeumot valamint a Csáki kastélyt. A gyerekek érdeklődéssel figyelték a régi használati tárgyakat (tiloló, rokka, festőkádak stb), gyönyörködtek a kékfestőanyagból készült ajándéktárgyakban, korabeli viseletekben, és fotókban. Meghitt hangulatban ragasztottak (a Közművelődési Központ dolgozói közreműködésével) a kékfestőanyagból virágot ,és nyomdázhattak fehér vászonra saját elképzelésük szerint, különféle motívumokat (melyeket a fotók is bizonyítanak). Ez a tartalmas program nagyban hozzájárult a gyermekek esztétikai érzékének, finommotorikus képességének, kreativitásának fejlesztéséhez, valamint városunk nevezetességének megismeréséhez. A május 17-i délelőtt sok élménnyel gazdagította óvodásainkat és fejlesztette személyiségüket.

Rescsánszki Béláné óvodavezető

KÉZMŰVES KIÁLLÍTÁS
2011. május17.

A Művészeti Iskola idei kézműves kiállítását egy rendhagyó: A négy őselem című előadás nyitotta meg május 17-én Szalonnán illetve május 25-én Szendrőben. A gyerekek egy fél éves projektmunka keretében készítették el az előadáshoz szükséges díszleteket, jelmezeket.Egy igazi színházi produkció született meg, melynek művészi jellegét Virág Csaba tanár úr zenei aláfestése fokozta.
A darab témáját a négy őselem harca, egymásutánja, körforgása adja, mely közel 20 gyerek munkájának a gyümölcse. A növendékeket Tóth Éva tanárnő készítette fel.

GYERMEKNAP
2011. május 9.

GYERMEKNAP A KASTÉLYKERTBEN 2011. május 28-án (szombaton)
A részletes program letölthető»

TAVASZI NÖVENDÉKHANGVERSENY
2011. május 13.

2011. május 5-én tartotta a már hagyománnyá vált Tavaszi Növendékhangversenyét a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény. Az eseménynek a Szendrői Általános Iskola aulája adott otthont, ahol kicsik és nagyok, helybéliek és krasznokvajdai telephelyről érkezett növendékek színes és változatos műsorukkal örvendeztették meg szüleiket és a zenekedvelő közönséget.A hangversenyt új, érdekes színfolt gazdagította, az Intézmény Csengettyűzenekara ezúttal fuvolákkal és marimbával szólalt meg. Befejezésül az Intézmény Fúvószenekara búcsúzott a közönségtől színvonalas műsorával. A hangversenyen a növendékek produkcióit Kósa Noémi és Korompai Ilona kísérte zongorán, a Fúvószenekart Bárány Zoltán vezényelte. Gratulálunk a közreműködőknek és a felkészítő tanároknak egyaránt!

ALAPKŐLETÉTEL SZEDNRŐBEN
2011. május 2.

Térségi Logisztikai és Fejlesztő Központ épületének ünnepélyes alapkőletételére került sor Szendrőben 2011. április 27-én. Az intézmény majdani üzemeltetője, a Magyar Ökumenikus Szeretetszolgálat. A Központ létrehozását jelentősen támogató Provident Pénzügyi Zrt. és Szendrő Város Önkormányzata között létrejött megállapodás alapján kerül sor a beruházásra, melynek összértéke 16 millió forint. A beruházás során Szendrő központjában található épület felújítása fog megvalósulni, valamint az új épületszárny építése is. Az alapkő letételi ünnepségen Lehel László elnök -igazgató a Segélyszervezet részéről, Szirmák Botond vezérigazgató, a támogató cég képviseletében, valamint Szaniszló János polgármester Szendrő Város Önkormányzata részéről méltatta a majdani intézmény létrejöttét elősegítő együttműködést.

ÁLLÁSHIRDETÉS - Pályázati kiírás
2011. május 2.

A Köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10 § (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet Polgármesteri Hivatal - Szendrő Pénzügyi Iroda, Pénzügyi Irodavezető munkakör betöltésére.
A pályázati kiírás letölthető
»

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ
2011. május 2.


A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében a
Költészet Napja alkalmából a könyvbarátok részére
Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence)

író-olvasó találkozót tartottak 2011. április 28. (csütörtök) 16 órakor Közművelődési Központ és Könyvtárban.

KAMARAZENEI TALÁLKOZÓ
2011. április 27.

2011. április 20-án került megrendezésre a Zene-és Művészeti Iskolák X. Kamarazenei Találkozója, melyre B.A.Z. megye településeiről érkeztek kamarazenei együttesek. A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény két csoportja mutatkozott be a hallgatóságnak.
A fuvola együttes tagjai: Kisida Veronika, Széplaki Annamária, Juhász Eszter és Truzsi Vivien voltak. Felkészítő tanáruk Gyurcsó Tamara.
A fuvola-marimba-csengettyű produkció előadói: fuvolán: Truzsi Vivien, Kisida Veronika, Budai Beáta, marimbán: Bári Zoltán, csengettyőn: Giák Marcell Bence, Brida Barbara Kitti, Ferencsik Eszter, Juhász Balázs, Szabó Teodóra, Virág Szabolcs, Kárpi Antónia és Széplaki Annamária. Felkészítő tanárok: Gyurcsó Tamara, Valádi Zsolt és Gothárd Magdolna. Mindkét együttest a zsűri a találkozón nyújtott sikeres szerepléséért dicséretben részesítette. Gratulálunk mindnyájuknak!

HÚSVÉTI JÁTSZÓHÁZ FOGLALKOZÁS
2011. április 26.


A Közművelődés Központ és Könyvtár 2011. április 21-én - a Húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódóan- játszóházi foglalkozásra várta a kisiskolás gyermekeket az intézmény parkjába. A délutáni program játékos sportversenyekkel és táncos tornával is kiegészült, amelyen a gyerekek rendkívül jól érezték magukat.

KÖSZÖNET A ROTARY CLUBNAK
2011. április 20.

Városi Szociális Szolgáltató  Központ és Árpád-házi  Szent Erzsébet Időskorúak Átmeneti Gondozóháza  Szendrőben az az elmúlt év  folyamán az árvízben olyan károkat szenvedett,  hogy négy és fél hónapig a lakókat más  intézményben kellett elhelyezni.
Az intézmény helyreállítására a beígért pénzeket nem kaptuk meg, ezért önerőből kellett mindent helyreállítani. Mai napig a tönkre ment bútorok teljes pótlására nem került sor. Nehéz helyzetünkben a Rotary Club Miskolc-Tapolcai szervezete sietett a segítségünkre. Név szerint szeretném, megemlíteni Dr. Apáti Pál György, Dr. Papp Kálmán és Ormos Tamás nevét, akik sokat segítettek, hogy a hiányzó eszközöket pótolhassuk. 2011 március 31-én, Szendrő város Képviselő-testülete előtt hivatalosan is átadták a Gondozóház számára megvásárolt eszközöket, nevezetesen a beépített konyhabútort, a mosógépet, a három darab kerekes széket. Számunkra ez óriási segítség volt, saját erőből nem lettünk volna képesek rövid iőn belül ezeket pótolni.
Ezúton mondunk hálás köszönetet Szendrő város az intézmény idős ellátottai és dolgozói nevében a bőkezű felajánlásért a lélekben velünk való együttérzésükért.
További munkájukhoz kívánunk erőt, egészséget, további sok sikert.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS
2011. április 15.

PÁLYÁZAT
HAGYOMÁNYŐRZŐ ILLETVE HAGYOMÁNYTEREMTŐ PROGRAMOK TÁMOGATÁSÁRA
Pályázati kiírás letölthető»

Pályázati urlap tetölthető»

A pályázat beérkezési határideje: 2011. május 16. 12.00 óráig.

II. EGRI NÁDAS TALÁLKOZÓ
2011. április 15.

A II. Egri Nádas Találkozó 2011. április 5-én került megrendezésre.
Az eseményen részt vett a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény
négy növendéke: Istenes Petra, Kárpi Antónia, Mazurka Annamária és Pamlényi Krisztián.

Két szaxofonos növendékünket Kárpi Antóniát és Istenes Petrát a zsűri eredményes szerepléséért nívó díjban részesítette.
A növendékeket Bárány Zoltán tanár úr készítette fel.
Zongorán közreműködött Kósa Noémi tanárnő.
Gratulálunk mindnyájuknak!

ÍRÓ-OLVASÓ TALÁLKOZÓ
2011. április 13.


A Közművelődési Központ és Könyvtár a Költészet Napja alkalmából szeretettel meghívja a Kedves Könyvbarátokat Lőrincz L. László (Leslie L. Lawrence)
író-olvasó találkozójára 2011. április 28. (csütörtök) 16 órakor Közművelődési Központ és Könyvtárban.

Várunk minden kedves érdeklődőt !

TANSZAKI HANGVERSENYEK
2011. április 6.

2011. március 24-én és 31-én került sor a Szendrői Alapfokú Muvészetoktatási Intézmény Fa- és Rézfúvós növendékeinek tanszaki hangversenyére az Iskola előadó termében. Ezúttal a furulyán, fuvolán, klarinéton, szaxofonon, harsonán, tenorkürtön, baritonkürtön tanuló növendékek közül többen bemutathatták eddigi munkájuk eredményét a közönségnek, egymást, szüleiket és tanáraikat gyönyörködtetve.A zongora tanszak növendékei 2011. március 30-án léptek fel a Művészeti Iskola előadó termében. A felkészítő tanárok Bárány Zoltán, Gyurcsó Tamara és Virág Csaba, Korompai Ilona és Kósa Noémi.
A hangversenyen zongorán közreműködött Kósa Noémi.

MAGYAR ÉLELMISZERBANK EGYESÜLET TÁMOGATÁSA
2011. március 30.
" SZENDRŐ VÁROST a Magyar Élelmiszerbank Egyesület támogatja". http://www.elelmiszerbank.hu
VI.VITÉZLŐ TELJESÍTMÉNYTÚRA
2011. március 30.
VI. Vitézlő teljesítménytúra: 2011 április 15- 17.
Programajánló
A Vitézlőhöz az idén már három napos program kapcsolódik:
Pénteken (04.15), gyalogos 10km-es táv Mini múzeumok éjszakája
Szombaton (04.16): gyalogos távok: 15;25;35;50 km, kerékpárosozás: 50;80km.
extra 22km gyalog 3km kenuzás,
(Szombat este zenés táncos mulatság)
Vasárnap (04.17), Barlangtúra

Minden napi programra külön lehet nevezni!
Kiránduláson valamennyi résztvevő kap: oklevelet, kitűzőt, ellenőrző pontokon apró meglepetés, túra végén vendéglátás, tombola.
Szálláslehetőség: apartman házakba, és tornaterembe.
Előregisztráció esetén nevezési díjból kedvezményt biztosítunk!
Bővebb információkért kattintson a weboldalunkra: www.szendroitura.hu
Sok szeretettek várunk mindenkit!
Szendrői Természetjáró Szakosztály
KÖRLEVÉL»

JÓTÉKONYSÁGI TŰZOLTÓBÁL
2011. március 25.
Jótékonysági Tűzoltóbál, melynek szervezője a Bódva Völgye Tűzvédelméért Alapítvány, célja, hogy összegyűljön sok-sok, fontos, hasznos adomány. Helyéül szolgál a szendrői Általános Iskola Étterme, 2011. május 7-én, 20 órától jön el a kezdés ideje.
A belépőnek 2.500,- Ft az értéke, - a támogatójegy kinek mit ér -, alant felsoroljuk, hogy az este mit is kapsz majd ezért:
A vacsorának elnevezése "Lánglovag"-tál, melyhez egy pohár pezsgő és finom süti is dukál.
A Tűzoltó Majorettek majd egyenruhában táncolnak, segítenek a tálalásban és a tombola árusításban. A "tüzes" ritmusokat produkálja Pruskóczki Zsolt, a büfében a sok ital egész éjszaka majd szomjat "olt".
Hogy mi vár még rád, az legyen meglepetés! Az est lényege a szórakozás, a nevetés. Ha neked az önfeledt szórakozás mindent megér, A Szendrői Tűzoltóknak elérhető lesz az új "tuzszekér".

Tisztelt Leendő Támogatók!
Amennyiben elkötelezettséget éreznek egy ilyen nemes cél támogatására, abban az esetben megtehetik az alapítvány számlájára történő bármilyen pénzösszeg utalásával vagy támogatójegyek Tűzoltóságon történő személyes vásárlásával.

TÁMOGATÓJEGY
A Bódva Völgye Tűzvédelméért Alapítvány
2011. május 7-én, 20 00 órától rendezendő
JÓTÉKONYSÁGI BÁLJÁRA
Ára: 500 Ft

Köszönjük támogatását!

GYERMEKMENTŐ ESZKÖZÖK A SZENDRŐI MENTŐÁLLOMÁSNAK
2011. március 25.

K&H gyógyvarázs: gyermekmentő eszközök a szendrői mentőállomásnak
Ismét felajánlást tett a Bank kisvállalkozói ügyfele, a Gravoform

Évente mindegy 10000 gyermek mentésében és ellátásában segítenek azok az életmentő eszközök, melyeket március 23-án adott át az Országos Mentőszolgálat Szendrő Mentőállomásának -a K&H gyógyvarázs program keretében- a K&H Csoport kisvállalkozói ügyfele, a Gravoform Kft. jóvoltából. A mostani 389 000 forint értékű adománnyal együtt a K&H gyógyvarázs az elmúlt hét évben. Borsod-Abaúj-Zempén megyében összesen közel 22 millió forint értében adományozott olyan alapműszereket, melyek a mindennapi gyógyítás során nélkülözhetetlenek. A K&H így kíván tenni azért, hogy a jelen és a jövő társadalmának tagjai teljes életet élhessenek.
Az ünnepségen jelen volt:

- Szikszai Margit a K&H Bank Kazincbarcikai fiókigazgatója
- Vaszkó Márta a Gravoform Kft ügyvezető igazgatója
- Barta Tamás a miskolci mentőállomás állomásvezetője
- Szaniszló János Szendrő város polgármestere

A K&H gyógyvarázs és a Gravoform által felajánlott eszközök:

1 db KidySafe csecsemő, gyermekrögzítő készlet, merevített
1 db Duck Baby board, csecsemő, gyermek gerinchordágy
1 db Csecsemők, gyermekek számára kialakított spec. rögzítő heveder gerinchordágyhoz, Spider
1 db Kids, gyermek fejrögzítő gerinchordágyhoz
1 db NEU-022 ultrahangos inhalátor
1 db Babyphon, csecsemő-gyermek vérnyomásmérő, órás 3 méretű mandzsettával
2 db Robin-féle sürgősségi olló, rögzítő tartóval
1 db Ambu Szilikon ballon +gyermek méretű maszk
1 db Babyphon, csecsemő-gyermek vérnyomásmérő mandzsetta készlet

MÁRCIUS 15-i MEGEMLÉKEZÉS
2011. március 16.
"Lesz - e gyümölcs a fán, melynek nincs virága?
Avvagy virág vagy te, hazám ifjusága?...
Jaj az olyan kertnek,
jaj még annak is, mert megverte az isten,
Ahol, mint ti vagytok, magyar ifjak, ilyen
Virágok teremnek! "

/Petőfi Sándor: A magyar ifjakhoz/

A Közművelődési Központ és Könyvtár 2011. március 15-én (kedden) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére ünnepi megemlékezést rendezett.
Program volt:

 • 10 órától Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
 • 11 órától ünnepi műsor összeállítás az Apácai Csere János Általános Iskola aulájában a miskolci Nemzeti Színház művészeinek- Eperjesi Erika, Kincses Károly és Tóth Anikó, valamint a Bódvavölgyi Néptánccsoport közreműködésével.
IFJÚSÁGI HANGVERSENYSOROZAT ELŐADÁSA
2011. március 9.
Az Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és az Apáczai Csere János Általános Iskola alapítványainak támogatásával, a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. szervezésében jöhetett létre az Ifjúsági Hangversenysorozat harmadik előadása, amelyen a Miskolci Szimfonikus Zenekar a természet hangjait idézte fel.A műsorvezető Vivaldi, Beethoven, Rossini, Csajkovszkij, Smetana és Grieg műveiből válogatott, a zenén keresztül a közönség elé tárva a különféle természeti jelenségeket.Az interaktív bemutatón a lelkes és fegyelmezett gyerekeknek lehetőségük adódott a fúvós-, vonós-, ütőhangszerek megismerésére, valamint az ötletes műsorvezető által készített hangszerek kipróbálására.
A zenekar Erkel: Palotásával zárta a koncertet, emlékezve a Himnusz szerzőjére.
Zempléni buszos kirándulás
2011. március 9.
A Szendrői Várbarátok Egyesülete autóbuszos kirándulást szervez az Észak-Zemplénbe 2011. március 26-án (szombaton). A kirándulás alkalmával megtekintésre kerül a híres Fáy-kastély, Füzér és Boldogkő vára, Szanticska mikrofalu,
valamint a buszból a Cserehát és a Zemplén tájegységek csodálatos világa. A kirándulás részletes plakátját megtalálja itt: PLAKÁT. Várunk mindenkit szeretettel!
Várbarátok Egyesülete
CSENGETTYŰS TALÁLKOZÓ
2011. március 3.

" A zene az embernek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik."
Kodály gondolata volt a mottója a Parasznyán 2011. február 25.-én megrendezett II. Megyei Csengettyűs Találkozónak, ahol hét együttes mutatta meg felkészültségét. A találkozón a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is képviseltette magát immár második alkalommal. Az együttes tagjai: Broda Barbara Kitti, Giák Marcell Bence, Ferencsik Eszter, Juhász Balázs, Kárpi Antónia, Szabó Teodóra és Virág Szabolcs. Felkészítő tanáruk Gothárd Magdolna.
A csapatok változatos műsorral készültek, melynek sorát a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola Kisharang Együttesének előadása koronázta. Ezt követően a csengettyűsök közös játékában gyönyörködtettek az ott lévők, amikor Beethoven Örömódáját adták elő megközelítoleg 140 darab csengőn.
A találkozót szakmai értékelés zárta.

MEGHÍVÓ
2011. február 28.
"Lesz - e gyümölcs a fán, melynek nincs virága?
Avvagy virág vagy te, hazám ifjusága?...
Jaj az olyan kertnek,
jaj még annak is, mert megverte az isten,
Ahol, mint ti vagytok, magyar ifjak, ilyen
Virágok teremnek! "

/Petőfi Sándor: A magyar ifjakhoz/

A Közművelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Szendrő város lakosságát 2011. március 15-én (kedden) az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésére.

Program:

 • 10 órától Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
 • 11 órától ünnepi műsor összeállítás az Apácai Csere János Általános Iskola aulájában a miskolci Nemzeti Színház művészeinek- Eperjesi Erika, Kincses Károly és Tóth Anikó valamint a Bódvavölgyi Néptánccsoport közreműködésével.
Szendrői Természetjárók Programajánlója
2011. február 8.

2011 évben is számtalan programot kínálnak a Szendrői Természetjárók Szendrő Város, valamint az egész Edelényi kistérség lakói számára. Idén tavasszal a Vitézlő túrára készülve közel 40 km turistaút kialakítását és felújítását végezzük el. Április közepén immáron 6. alkalommal Vitézlő országos teljesítménytúra, nyáron éjszakai túra, ősszel Szendrő körül gyalogszerrel, csak hogy a legkiemelkedőbbeket említsük. Számtalan saját rendezésű program mellett más túraszervezetek programjaira is ellátogatunk csoportosan. A gyaloglás és a kerékpározás mellett idén számtalan kenuzási lehetőség is kínálkozik a szabadidő aktív eltöltésére. Mindenkinek kellemes szemezgetést kínálunk a programok közül. Bővebb információért keresse fel saját honlapunkat: www.szendroitura.hu
A Szendrői Természetjáró Szakosztály 2011. évi kiemelt programjai»

ÁLLÁSHIRDETÉS
2011. február 8.

Szendrő Város Önkormányzata (3752 Szendrő, Hősök tere 1., Tel.: 48/560-506) állást hirdet a II. sz. Orvosi Rendelőben betöltendő körzeti ápolói állásra. A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozott idejű munkaidő. A munkavégzés helye: Borsod-Abaúj- Zemplén Megye, II. sz. Orvosi Rendelő, 3752 Szendrő, Rákóczi utca 17.További részletek»

HÓ-SÍ-SÍ-HÓ-SÍELNI JÓ!!!
2011. február 3.

Hangzott a csatakiáltás azon szerencsés szendrői diákok szájából, akik egy csodálatos hetet tölthettek Ausztriában, Loser, Tauplitz és Riesneralm sípályáit meghódítva.
Az iskola és a II. Rákóczi Ferenc DSE együttműködésének és a KOTÁNYI Hungária KFT által nyújtott jelentős anyagi támogatásnak köszönhetően juthatott el a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola tizenhét diákja és kísérőik az Ausztriába szervezett sítáborba. Az iskola fontos hangsúlyt fektet a sport általi nevelés lehetőségére, így immár hetedik alkalommal szervezett sítábort diákjai számára. Az idei évben először volt lehetőségük arra, hogy a szlovák sípályák után az osztrák hegyoldalakkal is megismerkedhessenek a gyerekek. "Merjünk nagyot álmodni!"- talán hét évvel ezelőtt a pár száz méter hosszú pályákon való csúszkálás után senki nem gondolta volna, hogy az idén több tíz kilométerekben kell majd számolni a csúszásmennyiséget. A síelés öröme mellett a csipkés hegygerincek, a napsütötte havas hegycsúcsok látványa, a tiszta levegő és a néha szélfúvással szakadó hó mind- mind hozzájárult ahhoz, hogy a gyerekek felejthetetlen élményekkel és újabb sí tervekkel teli érkezhettek haza a táborból.

II. Rákóczi Ferenc Diáksport Egyesület

MUNKAEGÉSZSÉGÜGYI INFORMÁCIÓK

Üzemorvos: Dr. Salti Basem
Rendelési hely: 3752 Szendrő, Rákóczi út 17.
Rendelési idő: péntek 10:00 - 11: 00

A MAGYAR KULTÚRA NAPJA
2011. január 21.

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár A Magyar Kultúra Napja alkalmából 2011. január 21-én (pénteken) 13 órakor az Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájában ünnepséget rendezett.
Ünnepi köszöntőt mondott: Kalász László a Humánpolitikai Bizottság elnöke. A műsorban közreműködtek: a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói.
Megzenésített verseket adott elő: a "Csillag születik" című tv mősorból megismert KÁVÉSZÜNET két tagja.

SZÍNHÁZ SZENDRŐN
2011. január 19.

Szeretettel látunk minden felnőttet és gyereket az Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájába 2011 Január 29-én (szombaton) 10.30 órakor az Utcaszínházi Alkotóközösség SEHONNAI KIRÁLY című előadására és az azt követ színházi játékra!
A rendezvényre a belépés ingyenes!

Utca-szak 2011.-ben színházi tehetségkutató programot szervez a Csereháton, amelynek részleteiről az érdeklődk a helyszínen többet is megtudhatnak.

Ifjúsági hangverseny
2011. január 19.

2011. január 19.-én került sor az Ifjúsági hangversenysorozat második koncertjére a Filharmónia KHT szervezésében a Szendrői Általános Iskolával és a Szendrői Művészeti Iskolával együttműködve. Az eseménynek az Általános Iskola Aulája adott otthont, ahol az Erkel Ferenc Kamaraegyüttes komolyabb hangvételű és több, lexikális adatot nyújtó műsorral szórakoztatta a növendékeket Erkel Ferenc szerzeményeiből válogatva.

KÖZGYŰLÉS SZENDRŐBEN
2011. január 17.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület 2011. január 07-én tartotta évi rendes Közgyűlését Szendrő Közösségi Házában, melyet nagy érdeklődés övezett a tagság részéről. Elsőként az Alapszabály módosító javaslat megvitatására és elfogadására került sor, ennek értelmében az Elnökség létszáma 15 főről 13 főre csökkent, továbbá a tagság kezdeményezésére az alábbi javaslat került megfogalmazásra: "polgármesterként újra meg nem választott elnökségi vagy felügyelő bizottsági tisztséget betöltő személye a következő Közgyűlésen új szavazással kerüljön megerősítésre." Munkájukat a Közgyűlés megköszönte, majd kifejezte szándékát, miszerint a következ Közgyűlés alkalmával jelöltként ők kerüljenek a szavazólapokra.
A Közgyűlés kéri az alakuláskor megválasztott civil-, vállalkozói- és közszféra tagozatok képviselőit, hogy aktívan vegyenek részt a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia módosításában és megvalósításában, mely a következő időszakban feladatként jelenik meg a Helyi Közösség számára. A tagozatoknak nagy szerepe van a térségben, a helyi köz- civil- és vállalkozói szféra elképzeléseinek megvalósításában és érdekérvényesítése a döntéshozó testületben is jelentős.
A Közgyűlés elfogadta az Egyesület 2011. évi költségvetés tervezetét a jelenlegi jogszabályok alapján, viszont az Elnök felhívta a Közgyűlés figyelmét, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása alapján jelentős módosításokat terveznek, mely szerint a költségvetés további módosítása hamarosan várható feladat a Közgyűlés számára.
A jelenlévők közül a vállalkozók és a civil szervezetek képviselői is érdeklődtek a LEADER forrás után, hiszen sokan nyújtottak be pályázatot, illetve jó néhányan szeretnének az elkövetkezendő időszakban is pályázni. Aktív volt a tagság a térséget bemutató könyv megjelenésével kapcsolatosan is, többen jelezték, segítik a munkaszervezet munkáját ide vonatkozó szakmai anyagokkal, melyeket megköszönünk.

MEGHÍVÓ
2011. január 12.

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Szendrő Város lakosságát A Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó ünnepségre 2011. január 21-én (pénteken) 13 órára az Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájába.

Ünnepi köszöntőt mond: Kalász László a Humánpolitikai Bizottság elnöke.
A műsorban közreműködnek: a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói.

Megzenésített verseket ad elő: a "Csillag születik" című tv műsorból megismert KÁVÉSZÜNET két tagja.

ÚJÉVI HANGVERSENY
2011. január 11.

A szendrői közönségnek ebben az évben is lehetősége nyílt meghallgatni a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Újévi Hangversenyét január 6.-án az Általános Iskola Aulájában.
A hangversenyen népszerű dallamok csendültek fel növendékek és a művésztanárok előadásában a hangversenykedvelő közönség nagy örömére.
A magas színvonalú koncertet az intézmény tanáraiból alakult kamarazenekar vidám hangulatú műsora zárta ezzel kívánva sikerekben gazdag boldog új esztendőt a hallgatóságnak!
További hírek az achívumbanAdatkezelési Tájékoztató
IMPRESSZUM
© 2001-2022

SZENDRŐI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Postai cím: 3752 Szendrő, Hősök tere út 1.
Telefon: 06-48-560-506
E-mail: titkarsag@szendro.hu