Szendrő Város honlapja

Archívum 2012

Új évi köszöntő!
2012. december 28.

"Ismét egy esztendő hanyatlik a sírba,
Nézhetünk utána nevetve vagy sírva.
Sokan biz örömest búcsúznak el tőle,
Azt várják, hogy különb lesz a követője.
Itt állok magam is, azt óhajtom innen,
Jobb időket érjünk, mint az elmúlt évben.
A mezőkön áldást, a hazában békét,
Az emberek szívében boldog egyetértést.
Ezért fohászkodunk, ezért ver a szívünk,
Adjon az Úr Isten Boldog Újesztendőt nékünk."

Békés, Boldog Új Esztendőt kívánok városunk minden lakójának !
Szaniszló János polgármester

Meggyújtottuk az Adventi koszorú 4. gyertyáját
2012. december 28.

Meggyújtottuk az Adventi koszorú 4. gyertyáját is! A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésben december 23-án került ismét sor a város Adventi koszorúján lévő 4. gyertya meggyújtására. A szeretetről, a karácsony meghitt hangulatáról szóló gondolatai jegyében köszöntette az ünneplőket Liptákné Spisák Beáta intézményvezető. Ünnepi köszöntőt mondott Szaniszló János polgármester. Műsorral erre az alkalomra a Református Egyház készült. A bensőséges hangulatú műsor összeállítás után Benke András tiszteletes úr meggyújtotta az Adventi koszorú 4. gyertyáját.

Meggyújtottuk az Adventi koszorú harmadik gyertyáját
2012. december 18.

Meggyújtottuk az Adventi koszorú 3. gyertyáját! December 16-án , Advent harmadik vasárnapján ismét együtt ünnepeltünk és gyújtottuk meg a város koszorúján lévő rózsaszín gyertyát. A harmadik vasárnap angyaláról szóló kedves gondolattal köszöntötte az ünneplőket Liptákné Spisák Beáta intézményvezető. Erre a vasárnapra készült el már 4. alkalommal a város Főterén az óriás Betlehem, melynek eredetéről Balákné Nagy Mariannától hallhattunk. A Betlehem elkészítéséért köszönet illeti: Tomori Lászlónét, Gyenesné Fazekas Andreát, id. Jósvay Istvánnét valamint Dedics Évát. Műsorral erre az alkalomra a Római Katolikus Egyház készült. Ködmön Ferenc esperes úr a Karácsonyról, az ünnepvárás meghittségéről szóló gondolatai után meggyújtotta az Adventi koszorú harmadik gyertyáját.

Meggyújtottuk a második gyertyát
2012. december 9.

Meggyújtottuk a város koszorúján lévő második gyertyát ! A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében kedves kisműsor keretében került sor az Adventi ünnepkör második gyertyájának meggyújtására. Liptákné Spisák Beáta intézményvezető köszöntő szavai után az Apáczai Csere János Általános Iskola 4. évfolyamos diákjainak színvonalas műsora következett. Kalász László igazgató úr ünnepi beszéde a karácsony történetéről szólt, majd meggyújtotta a város koszorúján lévő második gyertyát.

TÁJÉKOZTATÓ
2012. december 7.

Tisztelt Lakosság!
Az Országgyűlés 2012. november 19-én elfogadta az egyes törvényeknek a XX. századi önkényuralmi rendszerekhez köthető elnevezések tilalmával összefüggő módosításáról szóló 2012. évi CLXVII. törvényt.
E törvény értelmében Szendrő város közterülete a jövőben nem viselheti:
- olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett, vagy
- olyan kifejezést vagy olyan szervezet nevét, amely a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerre közvetlenül utal.
A 2013. január 1-jén hatályba lépő törvény értelmében - Szendrő város esetében- a következő közterületek nevének megváltoztatása szükséges:
- Felszabadulás utca
- Marx tér.
Kérem, elsősorban az érintett utcában és téren lakókat továbbá a városban működő civil szervezeteket, hogy javaslataikkal, ötleteikkel járuljanak hozzá a felsorolt közterületek új elnevezéséhez.
Az érintett közterületek új elnevezésére vonatkozó javaslataikat 2012. december 11-ig várjuk e-mailben a titkarsag@szendro.hu címre, valamint a Polgármesteri Hivatal Szervezési és Titkársági Irodáján ügyfélfogadási időben személyesen, valamint telefonon a 48/560-506/110-es számon.
Az új közterület elnevezés miatt szükséges lakcímkártyát, azaz személyi azonosítóról és lakcímről szóló hatósági igazolványt, a lakó vagy tartózkodási hely szerint illetékes járási hivatal hivatalból illetékmentesen állítja ki és kézbesíti a polgár részére.

SEGÍTSÉGKÉRÉS!
2012. december 05.

A Városi Szociális Szolgáltató Központ kéréssel fordul a Tisztelt Városi TV képújságának olvasóihoz, valamint a lakossághoz.
A központ családsegítő és gyermekjóléti szolgálata több hónapja tartja egy családdal a kapcsolatot, mert 2012. májusában kiderült, hogy a család fenntartójának, az édesapának csontvelő leukémiája van. Olyan állapotban volt, hogy azonnal kórházi kezelést írtak neki elő. Tartósan bent feküdt a miskolci kórház hematológiáján. Állapota nem javult, így csontvelő transzplantációra volt szükség, melyet Budapesten a Szent László Kórházban végeztek el nála 2012. 11.15-én.Már előtte egy hónapot feküdt a budapesti kórházban. A transzplantációt követően minimum 21 napot kell steril szobában töltenie. Ez az állapotától függően változhat, meghosszabbodhat.Amennyiben hazaengedik, itthon is steril körülményeket, steril szobát kell kialakítani. A szülők négy kiskorú fiú gyermeket nevelnek, ebből kettőnek komoly szemészeti betegsége van, szemüvegük 20-70 ezer forintba került. A család minden anyagi tartalékát felélte az apa betegsége óta. Az anya, amikor csak teheti, a kórházban van. A gyerekeket az anyai nagymama segítségével látja el. A tágabb rokonság is próbál segíteni amiben tud, de már anyagilag mindenki a végső kimerülés határán van.
Ezért gondoltuk azt, hogy a családnak segítve kérjük a Tisztelt Lakosok, Olvasók segítségét, ha tudnak legyenek kedvesek steril szoba kialakításához hozzájárulni. Az intézmény, amiben tudott, amit a lehetőségeihez mérten megtehetett, megadta a családnak. Legnagyobb szükség egy légtisztító berendezés lenne, ami steril meleg levegőt biztosít, mivel fűtés jelenleg nincs a szobában. De emellett bármi jó lenne, akár eszköz, ágynemű, antiallergén matrac stb.
Anyagi támogatásnak, vagy társadalmi munkának is örülnének.
Kérjük Önöket, amennyiben segíteni akarnak, jelezzék az alábbi elérhetőségeken:
- Fülöp Amália, (Szendrő, Barát u. 8.) Tel: 20/283-0318
- Városi Szociális Szolgáltató Központ (Szendrő, Fő utca 17.) Tel: 48/460-394
- Közművelődési Központ és Könyvtár (Szendrő, Fő utca 16.) Tel:48/460-395
Köszönettel: Városi Szociális Szolgáltató Központ

MEGGYÚJTOTTUK ADVENT ELSŐ GYERTYÁJÁT!
2012. november 28.

A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében december 2-án került sor az Adventi ünnepkör első gyertyájának meggyújtására.
Az ünneplőket Liptákné Spisák Beáta Közművelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte. Erre az alkalomra a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda kisóvodásai készültek. Rescsánszki Béláné óvodavezető asszony az Advent történetéről szólt néhány kedves gondolatot, majd meggyújtotta az Adventi koszorú első gyertyáját. Az ünnepségen a Mikulás is jelen volt és mindenki örömére szaloncukorral kedveskedett.

ÜNNEPI KÉSZÜLŐDÉS!
2012 november 28.

A Közművelődési Központ és Könyvtár újra megszervezi
"Karácsonyváró" rendezvénysorozatát az adventi ünnepkör
gyertyáinak gyújtásához kapcsolódóan.
Az első gyertya meggyújtására december 2-án (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsorral készülnek a Hétszínvirág Napköziotthonos Óvoda kisóvodásai és az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola növendékei.
Advent első gyertyáját meggyújtja: Rescsánszki Béláné óvodavezető. Az ünnep meghittségét emelve erre az alkalomra készül el az ünnepi díszbe öltöztetett "Mindenki Karácsonyfája." A második gyertya meggyújtására december 9-én (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsorral készülnek az Apáczai Csere János
Általános Iskola diákjai.
Advent második gyertyáját meggyújtja: Kalász László igazgató. A harmadik gyertya meggyújtására december 16-án (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsorral készül a Római Katolikus
Egyházközség.
Advent harmadik gyertyáját meggyújtja: Ködmön Ferenc esperes
Erre az alkalomra készül el az óriás Betlehem, mely az ünnepek idején lesz
megtekinthető.
A negyedik gyertya meggyújtására december 23-án (vasárnap) 11 órakor kerül sor a Főtéren, melynek alkalmából műsorral készül a Református
Egyházközség.Karácsonyi ünnepi köszöntőt mond: Szaniszló János polgármester
.Advent negyedik gyertyáját meggyújtja: Benke András református tiszteletes. Szeretettel várjuk ünnepi alkalmainkra Szendrő város minden lakóját !

Újabb sikerrel zárták az évet a "Százszorszépek"
2012 november 21.

November 17-én a szlovákiai Sabinovban került megrendezésre az évad utolsó nemzetközi majorette versenye, ahol a Százszorszép Majorette Csoport ismét hozta megszokott formáját és a következő szép eredmények születtek:

Kerekes Katinka, Kerekes Lilla 2. hely
Botos mini-formáció 2. hely
Baton team (csoportos összetett) 2. hely

Elismerés illeti a csoport tagjait valamint vezetőjüket Molnár Katalint az idei év összes sikeréért !

Szép volt lányok !!

VII. VÁRBARÁTOK NAPJA
2012. november 21.

2012. november 24-én (szombaton) szervezi a Szendrői Várbarátok Egyesülete hagyományos évi kulturális rendezvényét a Várbarátok Napját, megalakulása óta immár hetedik alkalommal az Apáczai Csere János Általános Iskola B. épületében.
Az idei múltidéző esemény keretében kívánjuk felavatni a LEADER pályázat keretében elkészült korhű Bebek-ágyúnkat.
Program

10:00 óra Helytörténeti vetélkedő általános iskolás tanulók részére
14:00 óra Helytörténeti előadások:
  Jósvay István: Tűzfegyverek szerepe a török-kori hadviselésben
  Budinszki István: A szendrői végvár tüzérsége
15:00 óra Az elkészült Bebek-ágyú ünnepélyes avatása

Várunk mindenkit szeretettel!

Szendrői Várbarátok Egyesülete

ÁLLÁSPÁLYÁZATI KIÍRÁS
2012 november 10.

PÁLYÁZATI KIÍRÁS
Szendrő Város Önkormányzat Képviselőtestülete
a Közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény 45§ (1) bekezdése alapján pályázatot hirdet
Jegyzői munkakör betöltésére. A közalkalmazotti jogviszony időtartama: határozatlan idejű közszolgálati jogviszony.
A foglalkoztatás jellege: Teljes munkaidő.
A vezetői megbízás időtartama: A vezetői megbízás határozatlan időre szól.

A munkavégzés helye: Borsod-Abaúj- Zemplén Megye, 3752 Szendrő, Hősök tere 1.
Ellátandó feladatok:Szendrő Város Önkormányzat Polgármesteri Hivatalának vezetése, a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény és más jogszabályok által a jegyző feladat – és hatáskörébe utalt tevékenységek ellátása.
További részletek
»

AZ 1956-OS FORRADALOM ÉS SZABADSÁGHARCRA EMLÉKEZTÜNK!
2012. október 26.

A Közművelődési Központ és Könyvtár bensőséges hangulatú ünnepséggel adózott az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékének valamint Köztársaságunk kikiáltásának évfordulója alkalmából. Az ünnepség szentmisével kezdődött a Római Katolikus templomban, majd az Apáczai Csere János Általános Iskolában folytatódott, ahol ünnepi beszédet mondott Szaniszló János polgármester. Színvonalas műsorral készültek az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói valaminta boldvai Cantus Firmus Énekegyüttes. A megemlékezés a kegyelet koszorúinak elhelyezésével a Hősi Emlékműnél ért véget.

"Az ŐSZ SZÍNEI, ÍZEI"
2012. október 10.

A Közművelődési Központ és Könyvtár az ősz köszöntésére az alábbi versenyeken való részvételre ösztönözte a város lakóit:
*"Őszi termések kompozíciója"
* "Madárijesztő szépségverseny"
* "Őszi gyümölcsökből készült sütemény sütő verseny"
Az eredményhirdetésre és a díjak átadására október 9-én került sor.
Köszönet mindazoknak, akik nem sajnálták az idejüket arra, hogy szép és kreatív alkotásokat készítsenek erre az alkalomra.
Az ötletes munkákról képes összeállítást láthatnak.

SZENDRŐI KÖNYVTÁR A VILÁGHÁLÓN
2012. október 10.

A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében pályázott Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra fejlesztése "Tudásdepó-Expressz" pályázati felhívásra (TIOP-1.2.3-11/1) a Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár "Szendrői Könyvtár a Világhálón" címmel sikeres pályázatot nyújtott be. A fejlesztés keretében a projekt célja, az informatikai infrastruktúra fejlesztése, számítógépek, szoftverek beszerzése, elektronikus katalógus kialakítása. A pályázat keretében a könyvtár épületén belül felújítási munkálatokat végzünk el az olvasótermi részekben, valamint új számítógépes terem kerül kialakításra. A felújítások végeztével a pályázat keretében beszerzett gépeken lehet majd a világhálón információkat gyűjteni, valamint az újonnan beszerzendő szoftver segítségével bárhonnan elérhetők a könyvek a Szendrői Könyvtár állományából az internet segítségével. A projekt kapcsán a hátrányos helyzetű olvasók lehetőségei is bővülnek az akadálymentes megközelítés érdekében kialakított rámpa és a gyengén látók számára használható Braille számítógép billentyűzet beszerzésével. A projekt közvetett módon nem csak a szendrői lakosoknak, hanem az egész kistérség könyvtár szolgáltatási ellátását fogja javítani. Mivel a mozgó könyvtári szolgáltatás által kiszolgált 38 település lakossága számára fog a szendrői könyvtár gyors és széleskörű hozzáférést biztosítson a könyvekhez az internet segítségével. A könyvtár használóktól a projekt időtartama alatt az esetleges kellemetlenségekért elnézést kérünk. Bízunk benne, hogy az ősz folyamán kezdődött építési munkálatok és az ezt követő új eszközök és szoftver beszerzése mihamarabb fogja a lakosság könyvtárhasználati komfortérzetét javítani.

Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár dolgozói

Az Aradi vértanúkra emlékeztünk!
2012. október 8.
A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében 2012. október 5 én tartottuk ünnepi megemlékezésünket a 13 aradi vértanú kivégzésének emlékére. A megemlékezés ünnepi Istentisztelettel kezdődött a Református Templomban.
Ünnepi beszédet mondott Dragos Tamás görög katolikus helyettes lelkész. Ezt követően az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak színvonalas műsora következett, majd az ünnepség zárásaként templomkertben lévő kopjafánál elhelyeztük a koszorúkat és a kegyeleti mécseseket, mellyel egyidejűleg elhangzott a Szendrői Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának Mátyás Róbertnek eladásában Rosso:il Silenzio c. műve.
HIRDETMÉNY
2012. október 3.
TERMÉSZETI KATASZTRÓFÁK MEGELŐZÉSE és KEZELÉSE A RAKACAI VÍZTÁRÓZÓNÁL
2012. október 3.
Szendrő Város Önkormányzata az Északmagyarországi Regionális Vízművek ZRt. szakmai támogatásával 2011. május 19-én pályázatot nyújtott be a Svájci – Magyar Együttműködési Program keretében kiírt Természetvédelmi katasztrófák megelőzése és kezelése című pályázatra. A Svájci fél a pályázatot 2012. május 16-án támogatásra érdemesnek ítélte, és a projekt költségvetésére 1 009 238 CHF támogatást hagyott jóvá. A projekt során megvalósul a Rakacai tározó támasztótöltés, valamint a gáttalpnál húzódó szivárgó draincső teljes cseréje. A megvalósulás tervezett ideje 2012-2013.
További részletek»
MEGHÍVÓ: OKTÓBER 6-i MEGEMLÉKEZÉSRE
2012. október 2.
A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt és Kedves családját 2012. október 5-én (pénteken) a 13 aradi vértanú kivégzésének emlékére rendezett ünnepi megemlékezésére.
Program:
17.30 órától ünnepi Istentisztelet a történelmi egyházak képviselőinek összefogásával a Református templomban
18 órától ünnepi műsor összeállítás az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak közreműködésével Ünnepi beszédet mond: Dragos Tamás görög katolikus lelkész

Ezt követően a templomkertben lévő kopjafánál elhelyezzük a koszorúkat és a kegyeleti mécseseket, mellyel egyidejűleg elhangzik az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusának Mátyás Róbertnek előadásában Rosso: il Silenzio c. műve.

AZ ŐSZ SZÍNEI, ÍZEI
2012. szeptember 26.
A Közművelődési Központ és Könyvtár az ősz köszöntésére "Az ősz színei, ízei" címmel az alábbi versenyeken való megmérettetésre buzdítja a város lakóit:
"Őszi termések kompozíciója"
Idevárjuk gyerekek és felnőttek akár egyénileg, akár csoportosan elkészített azon kreatív alkotásait, amelyek őszi termésekből (zöldségekből, gyümölcsökből, virágokból) készülnek.
"Madárijesztő szépségverseny"
Legyetek kreatívak, engedjétek szabadon a fantáziátokat !
A kész bábukat több kategóriában díjazzuk.
/legsportosabb, legcsinosabb, legkedvesebb, legjobb alakú, stb./
"Őszi gyümölcsökből készült sütemény sütő verseny"
Asszonyok, lányok és mindenki, aki szeret sütni !
Olyan süteményeket várunk, melyben fellelhető valamilyen őszi gyümölcs (alma, körte, szőlő stb.). Csak egy pár szelet szükséges, hogy a zsűri véleményezhesse !
Az elkészített kompozíciókat, süteményeket október 8-án (hétfőn) 16 óráig várjuk a Közművelődési Központ és Könyvtárban.
Eredményhirdetés: október 9-én (kedden) 15 órakor a Közművelődési Központ és Könyvtárban !
Az ajtó mindenki előtt nyitva áll, aki szívesen megmutatja, hogy milyen csodálatos színvilágban megmutatkozó rejtett értékei vannak ennek az évszaknak!
IRODALMI BARÁTI KÖR
2012. szeptember 26.
A Közművelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja Önt az októberi könyvtári hónap alkalmából rendezett, Szendrőben élő és alkotó "Irodalmi baráti kör" összejövetelére.
Ideje: 2012. október 9. 16.00
Helye: Közművelődési Központ és Könyvtár
RAJZPÁLYÁZAT
2012. szeptember 26.
A Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár rajzpályázatot hirdet általános iskolás /1-8. osztályos/ tanulók részére "Legkedvesebb nyári élményem” címmel.
A munkát egyénileg készítsd. Bármilyen technikával dolgozhatsz.
A rajzokat A 4-es A 3-as rajzlapon is elkészítheted és 2012. október 5-ig juttasd el a könyvtárba.
A legjobb munkákat jutalmazzuk!

A beküldött alkotások megtekinthetőek lesznek 2012. október hónapban a városi Könyvtárban.
EGYENLŐ ESÉLLYEL A RÁK ELLEN
2012. szeptember 26.

Szendrő Város Önkormányzata, a Közművelődési Központ és Könyvtár valamint a Roma Kisebbségi Önkormányzat szervezésében az Apáczai Csere János Általános Iskolában került megrendezésre 2012. szeptember 22-én az Egészségnap.
A 142 résztvevő ingyenes szűrővizsgálatokon, egészségmegőrző és kulturális programokon vett részt.
Az egészségnap legfontosabb célja az volt, hogy felhívja a lakosok figyelmét az egészségügyi szűrések fontosságára és minél több rászoruló hölgynek lehetőséget teremtsen a miskolci szűrőállomáson történő emlőszűrésen való részvételre. A korai felismerés a leghatékonyabb védekezés az emlőrák ellen, ezért is fontos a szűréseken részt venni.
Az egészségnapot követő hétfőn és kedden, összesen 55 hölgy ingyenes beutazását biztosítottuk a miskolci szűrőközpontba a támogatók segítségével.
Együttműködő partnerek, támogatók:
Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Edelényi, Kazincbarcikai, Ózdi Kistérségi Népegészségügyi Intézete, Magyar Vöröskereszt Edelényi, Kazincbarcikai Kistérségi Szervezete, Magyar Rákellenes Liga Miskolci Alapszervezete, Dr. Gombos Erika fogorvos, Dr. Lukács Péter bőrgyógyász, Szendrő Város Önkormányzat Védőnői Szolgálata, Városi Szociális Szolgáltató Központ.

"A program a Joint magyarországi irodájának és a Susan G.Komen for the Cure közös programjának, a Marcia Presky Női Egészségmegőrző programjának és a Nyílt Társadalom Intézet támogatásával jött létre."

SZAMI: NÉVADÓ - ZENEI VILÁGNAP HANGVERSENY
2012. szeptember 25.

A SZENDRŐI ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY a Zenei Világnap és az iskola, Ujj Viktor Géza kortárs zeneszerző, zenekari művész, iskolaalapító, igazgató, karnagy nevének felvétele alkalmából hangversenyt rendez 2012. október 1 (hétfő) 13 órakor a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola aulájában, melyre szeretettel várunk minden érdeklődőt.
Műsor:
Liszt Ferenc: Asz-dúr etűd-előadja: Korompai Ilona (zongora)
Maurice Ravel: Piece- előadja: Gyurcsó Tamara (fuvola)
Ünnepi köszöntő
Ujj Viktor Géza: Ünnepi fanfár-ea. A művészeti iskola rézfúvós együttese, felkészítő tanárok: Mátyás Róbert, Virág Csaba
Ujj Viktor Géza: Invenzione-ea. Szabó Péter (klarinét 3.o.), felkészítő tanára: Bárány Zoltán
Ujj Viktor Géza: Gyermek szvit I. II. t.-ea. A művészeti iskola fuvola triója, felkészítő tanár: Gyurcsó Tamara
Ujj Viktor Géza: Egy kis menetelő; Első lépés;Titanic induló; Down Under-ea. A művészeti iskola fúvószenekara, vezényel Bárány Zoltán
A hangversenyen zongorán közreműködik Kósa Noémi és Korompai Ilona

VIII. SZENDRŐ KÖRÜL GYALOGSZERREL
2012. szeptember 19.

2012. október 6. (szombat)
Immár nyolcadszor kerül megrendezésre a Szendrői Természetjáró Szakosztály hagyományos őszi kirándulása a Szendrő körül gyalogszerrel, melynek célja, hogy közösen fedezzük fel Szendrő környékének természeti és építészeti látnivalóit egy könnyed, vezetett gyalogtúra keretein belül.
A túra idén a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei természetjáró Szövetség 120 év - 120 km túraprogramjának a része lesz!
További részletek»

EGÉSZSÉGNAP 2012. szeptember 22.Plakátra kattintva letölthetők»
2012. szeptember 10.
  Egészségnapi programok»

Egészségnap
ingyenes egész napos szűrések,egészségmegőrző és kulturális programok
Szendrő Város Önkormányzata, a Közművelődési Központ és Könyvtár, és a Roma Kisebbségi Önkormányzat szervezésében
2012. szeptember 22, szombat,

Apáczai Csere János Általános Iskola
(Szendrő, Petőfi tér 1-3.)

Egészségmegőrző és szűrő programok: 10.00 – 16.00 óráig
ÁNTSZ, Védőnők: vércukor és vérnyomás mérés, CO mérés, testzsírmérés,
Vöröskereszt: -elsősegélynyújtás ismertetése, műsebek készítése, egészségnevelési TOTÓ-k kitöltése
Dr. Gombos Erika: Száj- és fogászati tanácsadás,
Dr. Lukács Péter bőrgyógyászati tanácsadás, melanóma vizsgálat,
Magyar Rákellenes Liga/Miskolc –Virág Judit: emlővizsgálati/mellrákellenes felvilágosító beszélgetések és életmód tanácsadások, tesztkitöltések.
Az egészségnapon és a szűréseken résztvevőket INGYENES EBÉDRE hívjuk, amelyet 12.00 és 13.00 között lehet elfogyasztani
Sok szeretettel várjuk!

Sikeresen szerepeltek a Százszorszépek!
2012. augusztus 30.

2012. augusztus 23-26. között 7 ország 95 csoport részvételévela lengyelországi Opole városában került megrendezésre a IX. Majorette Európa Bajnokság, ahol a Százszorszép Majorette Csoport ismét megállta helyét és saját korcsoportjukban nagyon szép eredmények születtek.

  • Pom-pom mini formáció 9. hely
  • Botos mini formáció 16. hely
  • Baton team (összetett) 14. hely
  • Pom-pom team (összetett) 11. hely

Méltán lehetünk büszkék lányaink sikerére, hiszen megyénket saját korcsoportjukban ismét egyedülállóan ők képviselték ezen a megmérettetésen ! Köszönet illeti a csoport vezetőjét Molnár Katalint mindazért a munkáért, melyet a csoport sikereinek érdekében tesz !Köszönjük mindazon vállalkozóknak, vállalatoknak, cégeknek, önkormányzatoknak anyagi és egyéb jellegű támogatását, akik jelentősen hozzájárultak a lányok külföldi szerepléséhez valamint azoknak is hála és köszönet, akik ez idő alatt szurkoltak és kitartásra buzdították a "Százszorszépeket" ! A csoport legfőbb támogatója a miskolci DECATHLON Áruház valamint a kazincbarcikai BorsodChem Zrt.

AUGUSZTUS 20-i ÜNNEPSÉG
2012. augusztus 21.

A Közművelődési Központ és Könyvtár ünnepség keretében emlékezett meg Szent István király és az új kenyér ünnepéről.
A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött a Római Katolikus templomban, majd az újonnan átadott Kovács úti Emlékparkban folytatódott.
Ünnepi beszédet mondott Szaniszló János polgármester úr.
Ezt követően Keresztesi Ákos Szántó Miklósné versét olvasta fel:Az én hazám címmel.
A Százszorszép Majorette Csoport az Operaház fantomja c. zeneszámra mutatta be koreográfiáját.A történelmi egyházak képviselői megáldották majd polgármester úr megszegte az új kenyeret.
A Római Katolikus Egyház énekkarának előadásában Ének Szent István királyhoz c. éneket hallhattuk.
A Bódva-völgyi Néptáncegyüttes párosának Derján Rékának és Kuzsella Péternek tánca következett ezután, majd az ünnepséget a majorettek kivonulása zárta.

HÍD ÁTADÁS
2012. augusztus 21.

Augusztus 17-én került sor a 2010. évi árvíz során megsemmisült Kovács úti híd újjáépítése alkalmával az ünnepélyes híd átadásra. Az ünnepség a Százszorszép Majorette Csoport bevonulásával kezdődött. Ünnepi beszédet mondott: Ríz Gábor a B.-A.-Z. megyei Közgyűlés alelnöke. Szaniszló János Szendrő Város polgármestere. A hidat megszentelte és megáldotta: Benke András református tiszteletes úr és Ködmön Ferenc római katolikus esperes úr. Ezután került sor az emléktábla avatására valamint a híd átadására. Az Emlékparkban jelképes fa ültetésére került sor Szaniszló János polgármester úr, Dr. Daher Pierre országgyűlési képviselő valamint Tomorszki István alpolgármester úr jóvoltából.Wass Albert: Üzenet haza c.versét Keresztesi Ákos előadásában hallhattuk. Az ünnepség közeműködői voltak:a Római Katolikus Énekkar,a Százszorszép Majorette Csoport

MEGHÍVÓ az AUGUSZTUS 20-i ÜNNEPSÉGRE
2012. augusztus 14.
A Közművelődési Központ és Könyvtár szeretettel meghívja az érdeklődőket
a 2012. augusztus 20-án
Szent István király
és az új kenyér
tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésére.

Program:
10.00 órától Ünnepi szentmise a Római Katolikus Templomban
11 órától megemlékező ünnepség a
Kovács úti hídnál lévő Emlékparkban
ELKÉSZÜLT A SZENDRŐI FELSŐVÁR KILÁTÓ
2012. augusztus 10.

A HISTÓRIA VÖLGY projekt keretén belül megépült a Szendrő - Felsővár kilátó. A szendrői várhegyen, az egykori lőportorony helyén épült, Farkas Pál által tervezett kilátótornyot és a visszafalazott délkeleti bástyát 2012. augusztus 17-én adják át a látogatóknak.
További részletek: www.muemlekem.hu

II.SZENDRŐI VETERÁNJÁRMŰ TALÁLKOZÓ
2012.július 17.

A Szendrői Várbarátok Egyesülete idén már harmadik alkalommal szervezi meg a veterán autók seregszemléjét 2012. július 21-én (szombaton) az Apáczai Csere János Általános Iskola udvarán. A Trabant-Wartburg erős vonal mellett idén több veterán korú autóra és motorkerékpárra is lehet számítani. A "sztárvendégek" között egy régi Nysa 522-es mentőautó és egy Ikarus 31-es nosztalgia autóbusz szerepel majd, amellyel nosztalgia buszozást szervezünk majd Aggtelekre és a város területén. Látványos programnak ígérkezik a Rába buszmentő és egy régi Ikarus volánbusz "találkozása". A rendezvényen szeretnénk köszönteni azokat a nyugdíjas mentősofőröket, akik egykoron vezették a Nysa menőgépkocsit, illetve egy kis kiállítást tervezünk a szendrői mentőállomás elmúlt 50 évéből.
Ezen felül lesz ügyességi és legek versenye és sok más érdekes program.
Bővebb információ a mellékelt plakáton.
Várunk mindenkit szeretettel!

Szendrői Várbarátok Egyesülete

XVI. SZENDRŐI NAPOK 2012.június 29-30.
Képek a második napról

2012. július 1.

2012. június 30-án LOVAGI TORNA- KÖZÉPKORI MULATSÁG-KIRÁLYI LAKOMA- várta a 16. évfordulóját ünneplő Szendrő város, városi rendezvénysorozat vendégeit. Az elmúlt évben nagysikert aratott középkori mulatság rendezvény első része- a lovagi torna a "Strand" területén került bemutatásra a nézők aktív bemonásával. Az új kivilágításban pompázó Kastélykertben megrendezett Királyi Lakomával ért véget a XVI. Szendrői Napok rendezvénysorozata, ahol a vendégek korhű ruhába öltözve fogyaszhatták el az ízletes királyi lakomát, miközben középkori lovagok és csinos hastáncos hölgyek biztosították a jó hangulatot.

XVI. SZENDRŐI NAPOK 2012.június 29-30. Képek az első napról
2012. június 30.

Szendrő város 2012.június 29-én és 30-án ünnepelte a várossá avatásának 16. évfordulóját. A városnapi programok első napján Szendrő Város Önkormányzata Ünnepi testületi ülést tartott a Kastélykertben.
Az ünnepi asztalnál foglaltak helyet:
ˇ Szaniszló János, Szendrő város polgármestere
ˇ Molnár Pál, Torna polgármestere
ˇ Tomorszki István, alpolgármester
ˇ Dr. Istenes Ibolya aljegyző
Az ünnepi testületi ülést Szaniszló János, Szendrő város polgármestere nyitotta meg, melyet követően Jósvayné Viszoki Andrea köszöntötte:
ˇ Dr. Daher Pierre országgyűlési képviselőt.
ˇ Molnár Pált, Felvidéki testvértelepülés, Torna polgármesterét,
ˇ Dr Úrvári Sándort, Szendrő város díszpolgárát,
ˇ Szendrő Város Önkormányzat képviselő-testületének tagjait,
ˇ az önkormányzati gazdasági egységeinek, intézményeinek vezetőit, munkatársait
ˇ a térségből megjelent polgármestereket,
ˇ a megjelent vendégeket.
Ünnepi beszédet mondott: Szaniszló János polgármester, aki beszédében kiemelte az elmúlt évben végzett városépítő munkát, melyre még mindig meghatározó hatást gyakorolt az elmúlt évek árvízkárainak helyreállítási feladatai. Mintegy 300M.-Ft-ot fordítottak a megrongálódott híd és útak helyreállítására. További fejlesztések történtek az alapintézmények területén, felújításra került a gyermekorvosi rendelő.Turisztikai fejlesztés keretében a História völgy projektben 9 településsel együttműködve valósult meg az ünnepséget követően felavatásra kerülő Pedellus Ház felújítása, és a benne berendezett kiállítás. Több pályázatot nyert a város eszközfejlesztésre, munkahelyteremtésre. Beszédében vázolta a jövői évi terveket, melyeket döntően meghatároznak a közigazgatásban tervezett szervezeti és finanszírozási változások. A polgármester megköszönte a testület, a munkatársak, az intézményvezetők és munkatársaik elmúlt évben végzett munkáját.
Köszöntötte az ünneplőket:Molnár Pál, Torna polgármestere.
A Szendrői Városnapok alkalmából Szaniszló János Elismerő okleveleket adott át:
Dániel István, Molnár Pál,Berzi Árpádné , valamint a Szendrői Sport és Szabadidő Klub Egyesület Labdarúgó Szakosztálya és a Százszorszép Majorette Csoport részére.
Az ünnepi testületi ülés kulturális programjában közreműködtek a Művészeti Iskola fúvósai, Majoros Csilla: Himnusz az emberhez c. verset mondta el. Az ünnepi műsort a város hírnevét már Európa-szerte népszerűsítő Majorette csoport bemutatója zárta.
Az ünnepi testületi ülést követően átadták a História-völgy projekt keretében megvalósult Pedellus Ház(Amerikás Ház) épületét.Az avatási ünnepséget Szaniszló János polgármester nyitotta meg, majd Csabai Gyula a Csereháti Településszövetség elnöke mondott avató beszédet. Báriné Kántor Magdolna projektmenedzser ismertette a megvalósult beruházást. Bodnár Zsuzsanna részletesen bemutatta az amerikásház történetét. A Pedellus ház épületét átadta és a benne berendezett kiállítást megnyitotta, a nemzeti színű szalagot átvágta Szaniszló János és Csabai Gyula. Dr. Rémiás Tibor a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója rendhagyó tárlatvezetést tartott. Külön köszönetet mondott Laki Lukács Lászlónak, akinek nagy érdemei vannak a helyi hagyományok felkutatásában és a régiségek összegyűjtésében. Az avatást követően a vendégek megtekintették a Pedellus házban berendezett kiállítást.
Az avató ünnepség után a kastélykertben a SZENDRŐI NAPOK kulturális programjának keretében megkezdődött a Bódvavölgyi Népművészeti Fesztivál melyben közreműködtek:
Loj Balázs műsorvezető
Szendrői Majorette Csoport
Edelényi óvoda
Szendrői óvoda
Edelényi népdalkórus
Szendrői Népdalkórus
Árok zenekar a Bódvavölgyi Néptáncegyüttes közreműködésével

A SZENDRŐI NAPOK első napi rendezvényének záróprogramjaként a GHYMES együttes adott nagysikerű koncertet.

MEGHÍVÓ: XVI. SZENDRŐI NAPOK 2012.JÚNIUS 29-30
2012. június 18.
KIRÁLYI LAKOMA
2012. június 30. napján 20 órakor
A SZENDRŐI KASTÉLYKERTBEN


A belépő 2 fő belépésére jogosít!
Az kastély kertben díszes sátrak állítatnak, sorompóba állnak vitéz lovasaink, íjászaink,
kopjásaink villogtatják harci tudományukat.
Ceremóniamester szép és cirkalmatos szavakkal biztatá,
minden eseményeket fennhangon kikiálltá.
Az étkeket és italokat gyakran emlegeté.

F e l h í v á s Vi s s z a j e l z é s r e !

Tisztelettel kérjük, amennyiben részt kíván venni ezen a programon szíveskedjen szándékát jelezni 2012. június 25-ig a Közművelődési Központ és Könyvtár meghívóban szereplő elérhetőségein.
EDELÉNYI KISTÉRSÉGI SZAKMAI NAP
2012. június 21.

Idén 22. alkalommal került megrendezésre az Edelényi Kistérségi Nap. A Borsod-Torna-Gömör Egyesület és az Edelényi Kistérség Többcélú Társulás szervezésében 2012. június 15-én nagy sikerrel valósult meg a rendezvény az Égervölgyi Ifjúsági Táborban. A szakmai napot Szaniszló János elnök nyitotta meg, a szakmai előadásokat követően megkezdődött a Kistérségi főzőverseny. Tovább»

KISTÉRSÉGI EGÉSZSÉGNAP 2012.június 16-án.
2012. június 7.
MAGYAR BAJNOK LETT A SZÁZSZORSZÉP MAJORETTE CSOPORT
2012. június 4.

Június 1-3-ig Vértesszőlős adott otthont a Magyar Majorette Szövetség által szervezett XII. Magyar Majorette Bajnokságnak, ahol a Százszorszép Majorette Csoport kimagaslóan szép eredményeket ért el,melyek a következőK:
Senior pompom team I. hely
Senior pompom miniformáció II. hely
Senior baton miniformáció III. hely
Senior baton team IV. hely
Kerekes Katinka-Kerekes Lilla-Molnár AnettV. hely
Kerekes-Katinka-Kerekes Lilla VI. hely
Mató Vanda-Molnár Petra XIV. hely
A csoport vezetője: Molnár Katalin a bajnokságra írt valamennyi koreográfiájáért a Magyar Majorette Szövetség szakmai elismerésében részesült.
Gratulálunk a Százszorszépeknek és Molnár Katalinnak kitartó és színvonalas munkájukért, mely által a megyénket újra ők képviselhetik a Lengyelországban augusztusban megrendezésre kerülő Európa Bajnokságon !

FÚVÓSZENEKARI KONCERT
2012. június 4.

2012. május 24.-én a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekara önálló hangversenyt adott az Általános Iskola aulájában. A fúvószenekari műsorszámok mellett kisebb együttesek is bemutatkoztak: fuvolaegyüttes, klarinét kvartett, rézfúvós együttes és az ütőhangszerek bemutatójára is sor került. A hangverseny meghívott vendége volt Sereg János Tanár Úr is a Miskolci Zeneművészeti Főiskoláról, aki több kollégánk tanára volt, így többek között a zenekar vezetője Bárány Zoltán is nála tanulhatta meg a karmesterség alapjait. Úgy érezzük, a koncert által is sikerült közelebb vinni a szendrői gyerekekhez a fúvószenekari zenét,felkelteni érdeklődésüket a hangszeres zene irányába. Külön köszönet illeti a felkészítő szaktanárokat, akik közreműködtek a hangversenyen. Ők név szerint: Gyurcsó Tamara, Virág Csaba, Mátyás Róbert, Bakos Tibor és Valádi Zsolt. Gratulálunk mindannyiuknak.

KÖZÉPKORI FORGATAG
2012. május 31.

Közhírré tétetik...hogy idén újra Középkori forgatag rendeztetik!
Tudtára adatik kicsiknek és nagyoknak, pórnak és nemesnek, hajadonoknak és házasoknak, hogy az Úr 2012. évének június havának 30. napján a Felsővár területén Lovagi Tornára és Középkori Mulatságra gyülekezhetik!
20 órától Királyi lakoma a kastélykertben, melyre előjegyzés a Közművelődési Központban lehetséges 2012. június 20-ig! T.: 48/460-395

Az háznépével magokat megmutatókat jó szívvel elvárjuk !
Részletes programok a későbbiekben!

GYERMEKNAPI RENDEZVÉNY
2012. május 31.

GYERMEKNAPI RENDEZVÉNY A KASTÉLYKERTBEN
2012. május 26-án szombaton

Programok:
13.00-17.00 Szalvéta kiállítás
Helye: Közösségi Ház (Fő út 16.)
Belépődíj: 100 Ft/fő
A kiállítás május 23-tól május 28-ig várja látogatóit !

13.30 a Hétszínvirág Óvoda óvodásainak műsora
13.45 az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulóinak műsora
14.30 VUK- a Miskolci Musical és Dalszínház előadásában ( zenés-táncos-interaktív rock musical)
15.15 "A szeretetre vágyó süni" c. bábjáték a Református Családi Napközi közreműködésével
15.45 a Törpikék és a Szivárvány Majorette Csoportok műsora
16.00 az Avasi aerobik csoport bemutatója
16.30 a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény ifjúsági zenekarának műsora
17.00 a Tang Soo Do harcművészeti csoport bemutatója
17.30 a Százszorszép Majorette csoport műsora
17.45 a Szabad Keresztények Gyülekezetének gyermekműsora

OLIMPIAI ROAD SHOW
2012. május 4.
Olimpiai road show az Unio Coop parkolójában 2012. május 11-én (pénteken) !
13 órától gyerekek részére játszóház, ugrálóvár !
16 órától a meghívott vendégek, olimpikonok köszöntése
16.30 a szendrői Százszorszép Majorette csoport műsora
17.00 Tolvai Renáta (a Megasztár győztese) és Kállai Sanders András műsora

Minden érdeklődőt szeretettel vár az UNIO COOP Zrt!

BÓDVA-VÖLGYI NÉPTÁNCCSOPORT TOBORZÁS
2012. május 3.
SZÁZSZORSZÉP MAJORETTE SIKER
2012. április 2.
Az idei év első majorette sikere! Március 31-én Nyíradony adott otthont az I. Liget Kupa Országos Mazsorett Versenynek, ahol a Százszorszép Majorette Csoport Senior kategóriában két II. helyet szerzett valamint elnyerte a legjobb koreográfiáért járó külön díjat!
Gratulálunk a csoportnak és vezetőjüknek Molnár Katalinnak az idei első sikeres megmérettetéshez!
PÓTEBOLTÁS/Időpontváltozás!
2012. március 28.

A Polgármesteri Hivatal értesíti a lakosságot, hogy a 164/2008 (XII. 20.) FVM rendelet szerinti ebek kötelező veszettség elleni védőoltására és féregtelenítésére az alábbi helyen és időben kerül sor: 2012. április 21. /SZOMBAT/ 13.00-15.00 Ivánka tanya. 2012. április 21. /SZOMBAT/ 15.00-16.00 GAMESZ Rákóczi utca 28. szám alatti telephelye.Kérjük az ebtartókat, hogy az oltáshoz a személyi igazolványukat és az ebek oltási könyvét hozzák magukkal! Az oltás és KÖTELEZŐ féregtelenítés díja együttesen: 3.500.-Ft/ eb.

További részletek»

AUTÓBUSZOS KIRÁNDULÁS A MÁTRÁBA
2012. március 23.

A Szendrői Várbarátok Egyesülete 2012. március 31-én (szombaton) várlátogató kirándulást szervez Sirok, Kisnána és Eger váraihoz. A rendezvényről bővebben olvashat a mellékelt tájékoztatóban.
Várunk mindenkit szeretettel!

Szendrői Várbarátok Egyesülete

VII. Vitézlő teljesítménytúra" SZENDRŐ 2012.04.27-29
2012. március 22.

Programajánló:
A három napos Vitézlő idén is számos újítással várja a túrázni vágyókat.
Péteken (ápr. 27.): gyalogos 10 km-es táv - Mini múzeumok éjszakája.
Szombaton (ápr. 28.): gyalogos 15, 25, 35, 50 km-es táv, kerékpáros 50, 80 km-es táv, extra 25 km-es táv (22 km gyalog és 3 km kenuval a Rakacai-tavon), terepfutó 25 km-es táv.
Vasárnap (ápr. 29.): Aggteleki barlangtúra, Gyalogos túra az Ördög-gáthoz, Köleséri Tanösvényt bemutató túra, Kenuzás a Rakacai-tavon, Kenuzás a Bódván, Kerékpáros és gyalogos túra Szádvárho.z
Minden napi programra külön lehet nevezni!
Kiránduláson valamennyi résztvevő kap: oklevelet, kitűzőt, ellenőrző pontokon apró meglepetés, túra végén vendéglátás, tombola. Előregisztráció esetén nevezési díjból kedvezményt biztosítunk!
Bővebb információért kattintson a weboldalunkra: www.szendroitura.hu
Sok szeretettel várunk mindenkit!
Üdvözlettel:


Antal Ferenc szakosztályvezető

MÁRCIUS 15-i MEGEMLÉKEZÉS
2012. március 22.

Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében március 15-én bensőséges ünnepi műsor keretein belül emlékeztünk meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójáról.
Az ünnepség kezdéseként a történelmi egyházak képviselőinek közreműködésével ünnepi szentmise volt a Római katolikus templomban, majd az Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájában folytatódott a rendezvény.
Ünnepi beszédet mondott Gajdos István
A műsor közreműködői voltak:

  • Az Apáczai Csere János Általános Iskola diákjai
  • a Bódva-völgyi Néptánccsoport valamint
  • a Miskolci Rézfúvós Együttes

A megemlékezés Szendrő Város Önkormányzata és a Történelmi egyházak koszorúinak elhelyezésével ért véget.

IFJÚSÁGI HANGVERSENYSOROZAT ELŐADÁSA
2012. március 14.

A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az Apáczai Csere János Általános Iskola valamint a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. szervezésében valósulhatott meg 2012. március 12.-én annak az ifjúság hangverseny sorozatnak a harmadik előadása, melyen a Miskolc Dixiland Band muzsikált a szendrői gyerekeknek, közönségnek. Fergeteges előadásukban megismerkedhettek a jelenlévők a műfaj sajátosságaival és az ehhez kapcsolódó hangszerekkel.

MUZSIKÁLÓ VIDÉK TALÁLKOZÓ
2012. március 14.

2012. március 9.-én került megrendezésre az Emődi Zeneoktatási Intézmény szervezésében a IX. Muzsikáló Vidék Találkozó, melyen 12 település művészetoktatási intézménye képviseltette magát.
A Szendrői Művészeti Iskolából hat növendék vett részt a találkozón: Gombkötő Dóra, Budai Beáta, Káló Vivien, Lipták Fanni (fuvola), Horváth Erik (trombita) és Dolányi Norbert (baritonkürt). A zsűri Dolányi Norbertet kiemelkedő teljesítményéért dicsérő oklevéllel jutalmazta.
A növendékeket Gyurcsó Tamara, Mátyás Róbert és Virág Csaba készítette fel. Zongorán közreműködött Kósa Noémi.
Gratulálunk növendékeinknek és a felkészítő tanároknak!

TÁJÉKOZTATÓ
2012. március 7.

TÁJÉKOZTATÁS A TALAJTERHELÉSI DÍJ MÉRTÉKÉNEK VÁLTOZÁSÁRÓL

A 2012. február 1-jétől keletkező szennyvíz után tízszeresére emelkedett a fizetendő talajterhelési díj összege.
A 2011. évi CCI. törvény 234 .§-a módosította a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 12. § (3) bekezdésében foglaltakat, mely a talajterhelési díj egységdíjának mértékét 2012. február 1-jei hatállyal a korábbi 120 Ft/m3 helyett 1.200 Ft/m3 összegben határozta meg.
A talajterhelés mértékét a talajterhelési díj meghatározott alapja ( a fogyasztott víz mennyisége ), a meghatározott egységdíj ( 1.200 Ft ), valamint a település közigazgatási területére vonatkozó területérzékenységi szorzó ( 3 ) határozza meg.
A megváltozott mérték 2012. február 1-jétől már hatályos, így az ettől az időponttól keletkezett szennyvíz után kell majd fizetni a megemelkedett összeget.
A fentiek alapján a megemelkedett talajterhelési díjat először 2013. március 31.-én kell bevallaniuk illetve megfizetniük az adózóknak.
Fentiekre figyelemmel kérem az érintett ingatlantulajdonosokat, hogy amennyiben lehetőségük van, haladéktalanul kössenek rá a közcsatornára, mert 2012. február 01. napjától a talajterhelési díj - az előző évhez viszonyítva - tízszeresére emelkedett (3600Ft/m3)!
Szendrő, 2012. március 5.

A jegyző távollétében: Dr. Istenes Ibolya aljegyző

NŐNAPI KÖSZÖNTŐ
2012. március 4.


BOLDOG NŐNAPOT KÍVÁNOK
MINDEN KEDVES
HÖLGY OLVASÓNKNAK!
Szendrő Városi Önkormányzat
férfi tagjai nevében
Szaniszló János
polgármester

MEGHÍVÓ A MÁRCIUS 15-I ÜNNEPSÉGRE
2012. március 4.
Meghívó

A Közművelődési Központ és Könyvtár
tisztelettel meghívja
Szendrő Város lakosságát
2012. március 15-én (csütörtökön)
az 1848-49-es forradalom és szabadságharc
tiszteletére rendezendő ünnepi megemlékezésére.
Program:
10 órától Ünnepi szentmise

a Római Katolikus Templomban
11 órától ünnepi műsor összeállítás az
Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájában.

Közreműködnek:
az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói,
a Miskolci Rézfúvós Együttes,
valamint a Bódvavölgyi Néptánccsoport.
III. Megyei Csengettyűs Találkozó
2012. március 1.

2012. február 24.-én került megrendezésre a III. Megyei Csengettyűs Találkozó Parasznyán, melyen kilenc együttes között a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Csengettyűegyüttese is bemutatkozott színvonalas műsorával.
Az együttes tagjai: Giák Marcell Bence, Juhász Balázs, Szabó Teodóra, Kárpi Antónia, Széplaki Annamária, Kisida Veronika és Szabó Péter. Zongorán közreműködött Kósa Noémi, felkészítő tanáruk Gothárd Magdolna.

A csoportok bemutatkozása után a résztvevő csengettyű együttesek közös játékában gyönyörködhetett a közönség, Rebikov: Cseh népi táncát szólaltatták meg. A találkozó rövid értékeléssel és az emléklapok átadásával zárult.
Gratulálunk növendékeinknek!

Fuvolaverseny
2012. március 1.

2012. február 9.-én a VII. Országos Jeney Zoltán Fuvolaverseny egri területi válogatójára 19 intézményből érkeztek versenyző növendékek, közöttük a Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény növendéke Kisida Veronika is bemutatkozott az I. korcsoportban. Felkészítő tanára: Gyurcsó Tamara, zongorán közreműködött Kósa Noémi.

EBOLTÁS
2012. február 28.

A Polgármesteri Hivatal értesíti a lakosságot, hogy a 164/2008 (XII. 20.) FVM rendelet szerinti ebek kötelező veszettség elleni védőoltására és féregtelenítésére az alábbi helyen és időben kerül sor:

2012. március 12. /hétfő/ 8.00-10.30 Kisállomás
2012. március 12. /hétfő/ 11.00-12.30 Nagyállomás
2012. március 13. /kedd/ 8.00-11.00 Verbéna utca
2012. március 14. /szerda/ 8.00-11.00 GAMESZ Rákóczi utca 28. szám alatti telephelye

Kérjük az ebtartókat, hogy az oltáshoz a személyi igazolványukat és az ebek oltási könyvét hozzák magukkal!
Az oltás és KÖTELEZŐ féregtelenítés díja együttesen : 3.500.-Ft/ eb
Az elveszett oltási könyv pótlási díja: 500.- Ft!
Az állat tartási helyén végzett oltás : 4.500.-Ft/eb.
A 164/2008 (XII. 20.) FVM rendelet 4. § (1) bekezdése szerint az ÁLLATTARTÓ KÖTELES:
a) minden HÁROM HÓNAPOSNÁL IDŐSEBB EBET veszettség ellen beoltatni az alábbiak szerint:
- a három hónapos kort elérteket 30 napon belül,
- az első oltást követően 6 hónapon belül,
- ezt követően évenként;

b) az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdonátruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából;
c) az oltási könyv megrongálódása, elvesztése esetén az oltást végző állatorvostól nyolc napon belül az oltási könyv pótlását kérni;
d) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény (a továbbiakban: Éltv.) 18. § (1) bekezdés g) pontjában leírtak szerint az oltás során közreműködni.
Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az ebek veszettség elleni oltása kötelező, melynek elmulasztása esetén az ebtartóval szemben szabálysértési eljárást folytatunk le. Aki az állatbetegségek elleni védekezést elmulasztja 50.000 .-Ft pénzbírsággal sújtható.
Polgármesteri Hivatal Dr. Beresnyák Viktor állatorvos

MAGYAR DELEGÁCIÓ SPANYOLORSZÁGBAN
2012. január 27.

2012. január 16-20. között a spanyolországi ASODECO Leader csoport volt a házigazdája a területére látogató 36 fős magyar küldöttségnek (polgármesterek, vállalkozók, és a helyi akciócsoportok dolgozói), akik a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat által meghirdetett LEADER Helyi Akciócsoportok nemzetközi együttműködést elősegítő és előkészítő látogatás lebonyolítására kaptak megbízást és finanszírozást.

A projekt célja a helyi termékek védelme, a vidéki területek versenyképességének erősítése, Európai Térségi Minőségi Védjegy kialakítása. A védjegy hangsúlyt fektet a minőségre, környezeti fenntarthatóságra, térségekre. A helyi termékeket és szolgáltatásokat márkázza, logóval látja el, amely minőséget és azonosíthatóságot is biztosít.
A helyi védjegy bekapcsolódik az Európai Térségi Minőségi védjegybe is, ezáltal a rendszer európai szintűvé válik, lobbiértéke is EU-s méretű.
Márkázni lehet pl.: tészta, méz, bor, húskészítmények, tojás, textil, gyümölcs, zöldség,
turisztikai szolgáltatás, vendéglátóipari szolgáltatás, történelmi hagyomány, múzeum, templom, malom, stb.

A Borsod-Torna-Gömör Egyesület a NATURAMA Szövetség tagjaként szeretné bevezetni működési területén a Marca de Calidad helyi márkavédjegyet. A védjegy bevezetésének lehetőségéről 2010 júniusa óta folyamatosan kapunk információkat, és két alkalommal tartott képzést Magyarországon a spanyol partnerszervezet és a múlt héten a gyakorlatban Spanyolországban szerzetünk tapasztalatokat.

A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA EMLÉKEZTÜNK
2012. január 24.

A Közművelődési Központ és Könyvtár szervezésében január 20-án ünnepi műsor keretében emlékeztünk meg a Magyar Kultúra Napjáról az Apáczai Csere János Általános Iskola aulájában.
Az ünneplő közönséget Liptákné Spisák Beáta a Közművelődési Központ és Könyvtár intézményvezetője köszöntötte.
Ünnepi beszédet mondott Kalász László a Humánpolitikai Bizottság elnöke
A műsorban közreműködtek: az Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói valamint a miskolci Földes Kórus Petrány Mihály kórusvezető vezényletével.

IFJÚSÁGI HANGVERSENY
2012. január 24.
2012. január 16-án került sor egy három hangversenyből álló sorozat második hangversenyére a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola aulájában. Az esemény a Filharmónia Kelet-Magyarország Kht, a Szendrői Művészeti Iskola és az Általános Iskola közös szervezésében valósulhatott meg, az Edelényi Kistérség Többcélú Társulása által koncertlátogatás témában kiírt pályázatának keretében. Ezúttal az 1976 októberében Nyíregyházán alakult Dongó együttes szórakoztatta a szendrői gyermekeket, meghívott vendégeket. Az együttes tagjai megzenésített verseket adtak elő, szerzeményeik főként népzenei ihletésűek, a dalokban hegedű, blockflöte, oboa, gitár, basszusgitár és ütőhangszerek szólaltak meg.
MEGHÍVÓ MAGYAR KULTÚRA NAPJÁRA
2012. január 13.

A szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár tisztelettel meghívja Önt a Magyar Kultúra Napja alkalmából tartandó ünnepségre 2012. január 20-án (pénteken) 13 órára az Apáczai Csere János Általános Iskola Aulájába.

Ünnepi köszöntőt mond: Kalász László a Humánpolitikai Bizottság elnöke
A műsorban közreműködnek:

  • a szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola tanulói
  • a miskolci Földes Kórus
ÚJÉVI HANGVERSENY SZENDRŐBEN
2012. január 11.

A Szendrői Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanárai és növendékei ez évben is, 2012. január 9-én adott Újévi hangversennyel örvendeztették meg a szendrői közönséget. Magas színvonalú előadásban csendültek fel a hagyományos újévi és könnyűzenei dallamok mellett komoly zenei produkciók is. Az est hangulatát a művésztanárokból alakult kamaraegyüttes műsora emelte.

Gratulálunk a fellépő növendékeknek és tanároknak egyaránt!

További hírek az achívumbanAdatkezelési Tájékoztató
IMPRESSZUM
© 2001-2022

SZENDRŐI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Postai cím: 3752 Szendrő, Hősök tere út 1.
Telefon: 06-48-560-506
E-mail: titkarsag@szendro.hu