Szendrő Város honlapja - Római Katolikus Egyház

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player


Egyházak / Római Katolikus Egyház

  • Cím: 3752 Szendrő, Kovács u. 20.sz.

  • Telefon 48/ 788-257

  • Plébános: Szűcs Zsolt

1635-ben épült az egykori ferences rendi kolostor és a hozzá tartozó zárdatemplom, melynek a tűzvész és a forradalom rongálásait kellett elszenvednie. A kolostor és a templom 1671-ben elnyeri a konvent titulust, ami annyit jelentett, hogy nagyobb létszámú közösség költözhetett ide. A templomot és a kolostort azonban ismét felgyújtották.
1674-ben a templomhoz külső támaszoszlopokat építettek. 1741-ben a Gróf Csáki István földbirtokos, Móré István várkapitány, a jólelkű hívek adományaiból, valamint a várban korábban működő jezsuitáknak adományozott ingatlanokból,- mely a ferencesek kezére került-, sikerült a templomot és a konventet felújítani, átépíteni és kibővíteni.
Jelentős kolostorrá nőtte ki magát, ahol komoly teológiai képzés is elkezdődött a ferences növendékek számára. A régi ferences könyvtár néhány korabeli könyve megmaradt számunkra. A rendház fénykorában 25-30 szerzetesnek is otthont adott.
A szentélyt nyugati irányban meghosszabbították, a tornyát pedig 1765-ben átalakították.
1766-tól van önálló plébánosa is a szendrői Római katolikus egyházközségnek. A ferences atyák 1789. november 18-án adták át véglegesen a templomot és a kolostort. Ennek előzménye volt, hogy II. József császár 1788-ban megszüntette a ferences rendet. Ezt követően a plébánia a rendházban muködött egészen 1808-ig, amikorra elkészült a jelenlegi paplak épülete és a papok ide költöztek át. Ma is ez az épület szolgálja a plébániai célokat.

Szendrő városa az utóbbi időben elveszítette jelentőségét. Egyházilag esperes székhely lett, amit a mai napig megőrzött. A templom egésze alatt kripta van, melyben 37 halott nyugszik.
A templomot barokk stílusban építették, melyre a főoltár és a mellékoltár fafaragásai is utalnak. A főoltár a XVIII. századból származik. A templom orgonáját a neves Országh cég készítette.
Európa egyik legnagyobb ferences temploma.
Forrás: Szarvas Péter esperes-plébános 2005 évi kiadványa

 Adatkezelési Tájékoztató
IMPRESSZUM
© 2001-2022

SZENDRŐI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
Postai cím: 3752 Szendrő, Hősök tere út 1.
Telefon: 06-48-560-506
E-mail: titkarsag@szendro.hu