Pályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Pedellus Ház

Pedellus Ház – Amerikás Ház

A 20. sz. elején, de különösen a két világháború között Amerikába kivándorolt „amerikás magyaroknak” állít emléket a kiállítás, amelynek Szendrő város műemlék együttese, a Pedellus ház ad otthont.

2012. június 29-30-án rendezett XVI. Szendrői Napok első napján adták át a História-Völgy projekt keretében megvalósult Pedellus Ház (Amerikás Ház) épületét.

Az avatási ünnepséget Szaniszló János polgármester nyitotta meg, majd Csabai Gyula a Csereháti Településszövetség elnöke mondott avató beszédet. Báriné Kántor Magdolna projektmenedzser ismertette a megvalósult beruházást.

Bodnár Zsuzsanna részletesen bemutatta az amerikásház történetét. A Pedellus ház épületét átadta és a benne berendezett kiállítást megnyitotta, a nemzeti színű szalagot átvágta Szaniszló János és Csabai Gyula. Dr. Rémiás Tibor a Heves Megyei Múzeumi Szervezet igazgatója rendhagyó tárlatvezetést tartott.

Külön köszönetet mondott Laki Lukács Lászlónak, akinek nagy érdemei vannak a helyi hagyományok felkutatásában és a régiségek összegyűjtésében.

Kapcsolat

Pedellus Ház - Amerikás Ház