PályázatokPályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Apáczai Csere János Általános Iskola Szendrő

Apáczai Csere János Általános Iskola

Kedves Látogató!

Szeretettel köszöntjük az Apáczai Csere János Általános Iskola honlapján! Folyamatosan bővülő weboldalunk „Iskolai életünket” kívánja bemutatni.

Múlt nélkül nincs jelen, s mint ahogyan erős alap nélkül nem állhat a ház, (ezeréves múltú hazánk) a múltban gyökerező jelenünkre épülhet a jövő. Mi most a kies Bódva-völgy központjában, Szendrő városában a jövőt alapozzuk meg.

Apáczai Csere János Általános Iskola Szendrő

A szendrői ALMA MATER immár nyolcvankét éves múltra tekint vissza. A kezdetekben a szerencse is a szendrői közösség segítségére sietett, ugyanis az ún. Gacsal-dűlőben szántás közben az eke egy ezüstből készült aranyozott szentségtartót fordított ki, melyet a Magyar Nemzeti Múzeum vásárolt meg. Az így befolyt összeg nem fedezte ugyan az iskolaépítés teljes költségét, de megfelelő alapot biztosított a munkák elindításához, és a nemes lelkű szendrői családok kezdeményezésére és hathatós támogatásával 1929-ben elkészült az „új” iskolaépület.

Iskolatörténetünk jelentős állomásai: az 1970-es években kollégiumi épülettel, ebédlővel az 1980-as évek elején a lakosság társadalmi munkája révén tornacsarnokkal és tanuszodával bővültünk. Így vált iskolánk a térség egyik meghatározó nevelési-oktatási Intézmény-együttesévé. Egy újabb immár 21. századi összefogás eredményeképpen 2010-ben birtokunkba vehettük a felújított épületet. Iskolatörténetünk nyolcvankét évének nagyszerű megkoronázása a befejeződött iskola-felújítás. Az esélyegyenlőség megteremtése érdekében létrejött méltányos, minőségi oktatási környezetben hatékonyabban folytatódhat nevelő-oktató munkánk, melynek két fő alappillére a kompetencia alapú oktatás és az integrációs pedagógiai rendszer működtetése.

Mint ahogy iskolaépületünknek, ugyanúgy pedagógiai munkánknak is régmúltba vivő szálai vannak. Nevelési-oktatási folyamataink eszmeisége, gyökerei Apáczai Csere János pedagógiai munkásságában bontakozott ki. Iskolánk pedagógusai sajátjuknak tekintik Apáczai Csere János ars poétikáját: „azok közül, aki tanulmányaikban elő tudják segíteni a magyar ifjúságot, én a legkisebb, de azok közül, akik elő akarják segíteni, a legnagyobb vagyok.”

Kalász László József Attila díjas költő így fogalmaz:

” Tisztább világban emberként egészen,
Hol föld se reng és ég sem háborog
Élhetni bátran tehetni merészen
Mostanában csak erre gondolok.”

E gondolatot ajánlva és e gondolatra építve mutatom be Önöknek Intézményünket, melyben a felnövekvő ifjú nemzedék teljes személyiségfejlesztésére törekszünk.

E pedagógiai munkában legfőbb szándékaink:
a hagyományok ápolása és a 21. század kihívásaira való felkészítés. Goethe szavaival: „A legtöbb, amit gyerekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak.”

Kalász László
igazgató

Galéria

Kapcsolat

Apáczai Csere János Általános Iskola
3752 Szendrő, Petőfi tér 1-3. sz.
48/461-378
48/560-516
www.szendro.edu.hu
altalanosiskola@szendro.hu
altiskszendro@gmail.com