PályázatokPályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Látnivalók

Felsővár kilátó

A szendrői Felsővár egykor az egész Felső-magyarországi Kapitányság egyik legfontosabb védőbástyája volt. Pontos adataink nincsenek, de a 16. század közepén, vélhetően Cristoforo della Stella olasz hadmérnök tervei alapján kezdték építeni az erődítményt.

Tovább
Szendrői Vár Felsővár
Vártörténeti kiállítás

Látogató Központ

Az egykori mozi épületéből kialakított látogató központban a vár eredeti méreteit, bástyáinak és belső építményeinek elhelyezkedését installációkon és maketteken mutatják be.

Tovább

Csáky Kastély

A kastélyt gróf Csáky István építtette jobbágyaival 1694-től egy korábbi udvarház falmaradványainak felhasználásával, késő barokk stílusban.

Tovább
Szendrői Közművelődési Központ és Könyvtár
Szend-Erőd élménypark

Szend-Erőd élménypark

A belvárosi Szabadidő Parkban, a valamikori Strandréten épült élménypark a Felsővár külső falának eredeti alaprajzát követi, a vár kicsinyített másolata, modern építészeti megoldásokkal.

Tovább

Kékfestőház múzeum

A műemlék-épületet kb. a XIX. század elején a városfal egyik tornyából alakították ki. Az épület népies barokk stílusban épült.

Tovább
Kékfestőház múzeum
Kincses ház

Kincses ház

Bemutatja a Bódva folyó mentén fellelhető építészeti értékeket valamint a növény-és élővilág ritka csodáit interaktív módon.

Tovább

Amerikás Ház

A 20. század elején, de különösen a két világháború között a lakosság nagy számban ment „Ámerikába”.

Tovább
Pedellus ház Amerikás ház
Stációkert

Stációkert

A katolikus templom szomszédságában került megépítésre a stációkert.

Tovább

Tornamúzeum

Az egyedülálló relikviákból álló anyagot Dr. Urvári Sándor, a város díszpolgára adományozta a településnek. A japán olimpiai bajnok tornászok aláírásait is tartalmazó gyűjtemény legértékesebb darabja a 2500 éves diszkosz.

Tovább
Tornamúzeum
Iskolatörténeti kiállítás

Iskolatörténeti kiállítás

A kiállítás elődje Oktatástörténeti Gyűjtemény néven 1982-ben nyílt meg Szendrőben Dr. Demjén István által, az általa vezetett gyűjtőmunka a Cserehát térség iskolatörténeti értékeiből válogatott.

Tovább

Református templom és harangtorony

A mohácsi vész után hazánkban is rohamosan terjedő reformáció már a XVI. sz. közepén elérte Szendrőt.

Tovább
Református templom és harangtorony
Római katolikus templom Szendrő

Római katolikus templom

1635-ben épült az egykori ferences rendi kolostor és a hozzá tartozó zárdatemplom, melynek a tűzvész és a forradalom rongálásait kellett elszenvednie.

Tovább

Zsidó temető

A körbekerített, gondozott sírkertben jelenleg 163 fejfa található. Az egyik legrégebbi sír 1843-ből származik. A legfiatalabb sírba 1942-ben temetkeztek. A fejfák nagyrésze a századforduló és a 40-es évekből származik.

Tovább
Zsidó temető Szendrő