PályázatokPályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Kékfestőház múzeum

Kékfestőház Múzeum

A műemlék-épületet kb. a XIX. század elején a városfal egyik tornyából alakították ki. Az épület népies barokk stílusban épült.

A Kékfestőház Múzeumban található tárgyak bemutatják a hazánkban elterjedt kékfestő mesterség régi eszközanyagát.

Kékfestőház múzeum

Az 1850-60 táján kialakított, népies barokk stílusú kékfestőműhely a torony három szintjét foglalja el: a pincében az agyag mintázását és festését, a padláson a megfestett anyagok szárítását, valamint a szövéshez szükséges eszközöket ismerhetik meg a látogatók, míg a középső szinten kékfestett termékekből állítottunk össze ízelítőt a látogatóknak. Az ajándéktárgyak vásárlására is itt nyílik lehetőség.

A valamikori Csáky kastélyban működő Kékfestő Műhelyben az ide látogatók kipróbálhatják a mai kékfestő anyagból készült tárgyak készítését: előre félig elkészített illatzsák, saját díszítés nyomómintával, kitömés, illatosítás, összevarrás). A műhelyben is van lehetőség ajándéktárgyak vásárlására.

Galéria

Kapcsolat

Kékfestőház Múzeum
Szendrő, Petőfi tér 6.

Előre történő bejelentkezés szezonban (május 01 – október 31) munkanapokon 8:00-16:00 óra között a 06/48/460-395 telefonszámon, valamint munkaidő után és ünnepnapokon a 06/70/885-9050 telefonszámon, illetve a kozmuvelodes@szendro.hu, email címen lehetséges.

A téli időszakban (november 01- április 30) a bemutatóhelyek zárva vannak!