PályázatokPályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Iskolatörténeti kiállítás fejléc

Iskolatörténeti kiállítás

A kiállítás elődje Oktatástörténeti Gyűjtemény néven 1982-ben nyílt meg Szendrőben Dr. Demjén István által, az általa vezetett gyűjtőmunka a Cserehát térség iskolatörténeti értékeiből válogatott.

A régi tanteremben iskolai bútorokat, iskolai címereket, szekrényeket, padokat, székeket, a szemléletes tanításhoz szükséges eszközöket, kiegészítőket helyeztünk el.

Iskolatörténeti kiállítás

A tanítás szemléltető eszközei között megtalálható a régi Magyarország térképe, az ABC-s tábla, fagolyós számolók, kezdeti írásvetítők, palavesszők, palatáblák, tarisznya, mosdótál, falitábla, földgömbök és egy régi írógép.

Az idelátogatók megismerkedhetnek az akkori értesítő könyvecskékkel, bizonyítványokkal, osztálynaplóval, ugyanakkor megtekinthetők a régi tantervek, rendtartások, vezérkönyvek, szabályzatok, tankönyvek, tanmenetek is.

A tanteremben a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg és próbálhatják ki az iskolák régi eszközeit, írhatnak madártollal és tintával, olvashatnak, számolhatnak a mai tanulók számára ismeretlen eszközök segítségével.

Az épület első szobájában egy tanítói szobát rendeztünk be. Az előtérben az írótollak fejlődését mutatjuk be egy kiállítás keretében. Az épület hátsó udvara alkalmas szalonnasütésre, piknikre, nyugodt, rendezett körülmények között.

Galéria

Kapcsolat

Iskolatörténeti kiállítás
Szendrő Váralja út 6.

Előre történő bejelentkezés szezonban (május 01 – október 31) munkanapokon 8:00-16:00 óra között a 06/48/460-395 telefonszámon, valamint munkaidő után és ünnepnapokon a 06/70/885-9050 telefonszámon, illetve a kozmuvelodes@szendro.hu, email címen lehetséges.

A téli időszakban (november 01- április 30) a bemutatóhelyek zárva vannak!