PályázatokPályázatok
Skip to content Skip to main navigation Skip to footer

Képzőművészeti utak a művészetoktatásban

Az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola szervezésében 2023. április 17-én került megrendezésre a SZENDRŐI MŰVÉSZETI SZALON idei első rendezvénye, ahol Tóth Éva, az intézmény képző- és iparművészeti ágának tanára, az intézmény tanszakvezetője tartott felejthetetlen előadást „Képzőművészeti utak a művészetoktatásban” címmel. Nagy öröm és büszkeség az iskolának, hogy sokan eljöttek a rendezvényre Szendrőből és vonzáskörzetéből, ami azért is fontos, mert az intézménynek Szendrőn kívül Bódvaszilason, Szalonnán és Boldván is vannak képzőművészeti csoportjai, ahol ellátják az érdeklődő gyerekek művészeti alapképzését. Tóth Éva tanárnő, a rá jellemző szakmaisággal és magabiztossággal vette górcső alá a képzőművészeti oktatás sokszínű lehetőségeit, abból is kiemelve azt az utat, amit Ő a legjobbnak, legszínesebbnek tart a növendékek számára.

Bevezetőjében Várkoly Imre, az intézmény igazgatója kiemelte, hogy ma az alapfokú művészeti iskola az egyetlen olyan intézménytípus, ami – jellegéből adódóan – valami olyan pluszt tud hozzáadni a gyerekek személyiségfejlődéséhez, amit egyetlen egy másik iskolatípus sem tud megtenni, mert sokkal nagyobb eszközrendszer van a birtokunkban.

A Szendrői Művészeti Szalon küldetése, hogy a Szendrőben és vonzáskörzetében élő, a kultúra és a művészetek iránt érdeklődő embereket közelebb hozza a társművészetek és tudomány megértéséhez. Célunk, hogy testközelből ismerjünk meg olyan előadókat, akik közvetve vagy közvetlenül a zene és a művészetek közelében munkálkodnak. Lehet, hogy sokan közülük nem művészeti szakemberek, de munkájuk, hivatásuk szorosan kapcsolódik a zene és a művészetek világához.

Akik megtisztelnek bennünket bizalmukkal, kötetlen interaktív előadások és beszélgetések résztvevői lehetnek. Előadóink között szerepel zeneszerző, zenetudós, előadóművész, tánctanár, festőművész, amatőr előadók és még sokan mások.

Arra törekszünk, hogy a tudományos témák érthetőek és izgalmasak legyenek, a művészetek szerepét egyedi, szokatlan nézőpontba állítsuk. A témákkal kapcsolatban felmerülő kérdésekre az előadások után kötetlen beszélgetés formájában válaszolnak az előadók.